Piilota X Palauta

Tällaisia ovat ruokamatkailijan Buda ja Pest

Ruoka 1 Kommentoi

Mika Oksanen on kokenut Budapestin kävijä, joka on jo kotonaan kaupungissa. Oksanen koluaa Budapestin kerran vuodessa.

– Koko perheellä on tiettyjä lempipaikkoja, jossa käymme joka kerta. Sen lisäksi yritämme löytää Budapestista jokaisella matkalla jotain erilaista ja kiinnostavaa.

Mutta mistä kokemattomamman Unkarin-kävijän kannattaa Budapestissa aloittaa?

Budapest jakaantuu kahteen osaan, Budaan ja Pestiin, joiden välissä kulkee Tonava-joki. Oksanen pitää kummastakin puolesta, mutta sanoo niiden olevan hyvin erilaisia:

– Buda on hyvin kukkulaista ja kaupunginosat ovat pääsääntöisesti nimetty vuorien mukaan. Budan puolella kannattaa käydä linnanvuoren alueella, jossa arkkitehtuuri on kaunista ja tunnelma rauhallista.

Alueelta on kauniit näköalat Pestin puolella ja hauskoja pieniä kahviloita.

– Siellä sijaitsee myös yksi kaupungin parhaista konditorioista, jossa käymme joka kerta.

Budan puolella on myös ehdottomasti Budapestin kaunein ja loisteliain kylpylä, Gellértin.

– Gellértin kylpylä sijaitsee Gellért-vuorella, lähellä linnavuorta. Nimensä vuori on saanut Piispa Gellértin mukaan, joka tönäistiin kyseiseltä vuorelta alas tynnyrissä.

Kylpylässä käyvät sekä turistit että budapestiläiset seurustelemassa ja nauttimassa kuuman veden lämmöstä.

– Kylpylät ovat Budapestissa hyvin vanha harraste; vanhimmat kylpyläpaikat ovat yli 500 vuotta vanhoja. Runsaaseen kylpylöiden määrään on syy: luonnon lähdeveden uskotaan parantavan sairauksia ja estävän ruumiin rappeutumista.

Top 6 paikat Budapestissa:

Kaupungin paras konditoria, katso: www.ruszwurm.hu/flash/angol.html

Budapestin eläintarha, katso: www.zoobudapest.com/english

Budapestin kauppahalli, Városcsarnok. Osoite Fövám krt. Auki ma klo 6–17, ti–pe klo 6–18, la klo 6–15.

Loistokas Gellértin kylpylä, katso: www.gellertbath.com

Ravintola Arriba, erinomainen meksikolainen ravintola Budan puolella, katso: www.arriba.hu

Cafe Kör, unkarilaista ruokaa tarjoava lämminhenkinen bistro, katso: www.cafekor.com

Mika Oksasen Budapest-vinkit:

Metro on selkeästi helpoin tapa liikkua kaupungissa. Turistit voivat ostaa 1 pvän tai 3 pvän matkalippuja suurilta metroasemilta (esim. Széll Kálmán tér Budan puolella ja Deák Tér Pestin puolelta), joilla voi liikkua kaikilla joukkoliikennevälineillä. Ilman lippua ei kannata liikkua, tarkastajia on paljon ja he ovat tiukkoja!

Ota kaupungista selvää etukäteen netissä: Hyviä sivustoja ovat muun muassa www.pienimatkaopas.com/budapest tai www.tripadvisor.com/Tourism-g274887-Budapest-Vacations.html

Osta tuliaiseksi unkarilaista paprikajauhetta, makeaa tai tulista sekä Piros Arany-nimistä paprika-tahnaa. Myös unkarilaiset makkarat ovat erinomaisia, kuten kolbász tai Pick-merkkinen kypsytetty salami.

Paras aika käydä Budapestissa on kevät tai syksy. Ilma on silloin lämmintä, noin 20–25-asteista, mutta turisteja ei ole kiusaksi asti.

Kylpylässä kannattaa Oksasen mukaan ehdottomasti käydä.

– Jos ei käy kylpylässä ollessaan Budapestissa, se on vähän kuin ei kävisi Kauppatorilla ollessaan turistina Helsingissä.

Budasta Pestiin päin matkatessa kannattaa hyödyntää Tonavan ylikävelyyn joku kaupungin silloista. Kuuluisin niistä on Ketjusilta, Lánchid.

Erinomainen tapa aloittaa Pestiin tutustuminen on käydä suuressa kauppahallissa.”

Pest on hyvin erilainen kuin Buda sekä maantieteeltään että tunnelmaltaan.

– Eriomainen tapa aloittaa Pestiin tutustuminen on käydä suuressa kauppahallissa. Siellä näkee unkarilaisten elintarvikkeiden kirjon ja voi hankkia erinomaista unkarilaista paprikajauhetta, Mika vinkkaa.

– Siitä voi jatkaa pää-ostoskadulle, Váci út:lle, jonka kauppahallilta alkavassa päässä on useita viinikauppoja, trendikkäitä vaatekauppoja ja pieniä kahviloita. Kadun toisen pään ovat vallanneet kansainväliset vaateketjut ja turistiravintolat.

Pestin puolella helpointa on liikkua metrolla.

– Ruuan ja juoman ystävien kannattaa pysähtyä Oktogonin pysäkille ja suunnata siitä List Ferenc Tér -nimiselle aukiolle. Aukio on nuorten ja trendikkäiden budapestiläisten suosiossa ja täynnä hauskoja drinkkibaareja, kahviloita ja ravintoloita. Ja jos historia kiinnostaa, niin lähellä on myös Terror-talo, Terror Háza, jossa kerrotaan hyvin vaikuttavin keinoin Unkarin lähihistoriasta sekä toisen maailmansodan että sen jälkeiseltä ajalta, Oksanen neuvoo.

Annokset ovat isoja ja lihaa syödään paljon; nälkä ei jää ikinä.”

Pestin puolella sijaitsee myös Varosliget-niminen suuri puistikko, joka on budapestilaisten keskuspuisto.

– Alueella on erinomainen eläintarha, huvipuisto, ravintoloita ja piknikalueita. Puisto sijaitsee heti Hösök Tere -nimisen aukion jälkeen ja sinne pääsee nopeasti metrolla, Oksanen vinkkaa.

– Keväällä ja kesällä alueelle aukeavat ulkoilmaravintolat, joita kutsutaan ”olutteltoiksi”, sörsátorksi. Niistä saa kohtuuhinnalla hyvää ruokaa ja kylmää olutta ja samalla voi istuskella nauttien ulkoilmasta.

Ruoka on unkarilaisille tärkeä asia ja ruokapaikkoja näkyykin ympäri kaupunkia niin ravintoloina kuin pieninä kahvilan ja ravintolan välimaastoon sijoittuvina Büfé-paikkoina.

Unkarilainen ruoka on saanut vaikutteita sekä eurooppalaisesta että turkkilaisesta ruokaperinteestä.

Tyypillistä sille on tuoreyrttien, pippurin sekä makean ja tulisen paprikajauheen käyttö.

– Annokset ovat isoja ja lihaa syödään paljon; nälkä ei jää ikinä. Lisäksi suomalaisista pidetään sukulaiskansana kovasti, joten kannattaa ehdottomasti käydä itse toteamassa kaupungin lumo, Oksanen summaa.

Kokeile kotona: Unkarilainen menu

Piparjuuri-kinkkurullat
½ pkt piparjuuritahnaa
1 prk (200 g) maitorahkaa

keitto- tai voileipäkinkkusiivuja (ei ohuen ohuita)
suolaa ja pippuria

Sekoita rahka ja piparjuuritahna. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita kinkkusiivun sisälle tahnaa noin kaksi teelusikallista ja kääri rullalle. Laita viileään maustumaan noin pariksi tunniksi. Nauti kylmän lager-oluen kera.

Täytetyt paprikat neljälle
4 pienehköä punaista paprikaa
400 g jauhelihaa
2 dl keitettyä riisiä
2 tl makeaa paprikajauhetta
1,5 tl meiramia
suolaa ja pippuria
vettä

Liemi:
noin 2 rkl öljyä
1 rkl jauhoja
2 dl paseerattua tomaattiseosta
1 rkl sokeria
suolaa ja pippuria

Leikkaa paprikoista pää pois ja poista kota. Pistä paprikat pystyyn kattilaan.

Sekoita jauhelihan joukkoon riisi, paprikajauhe, meirami. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita jauhelihaseosta paprikoiden sisälle, jätä reunaan vähän varaa.

Tee lopusta jauhelihasta lihapullia ja asettele ne kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että paprikat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta liedellä ja anna sitten hautua keskilämmöllä noin 15 minuuttia.

Valmista liemi kuumentamalla öljyä pienessä kattilassa. Kun öljy on kuumaa, lisää jauhot ja sekoita kunnes jauhot ovat kauniin vaaleanruskeita.

Ota kattila liedeltä ja lisää paprikajauhe. Sekoita ja lisää tomaattiseosta sekoittaen koko ajan. Lisää sitten paprikoiden keitinlientä noin 5 dl. Sekoita vispilällä tasaiseksi.

Lisää liemi kattilaan paprikoiden päälle. Anna kiehahtaa liedellä, ota pois ja tarjoa.

Tarjoa täytetyt paprikat vihreän salaatin ja rapeakuorisen leivän kera. Seuraksi keskitäyteläistä punaviiniä.

Unkarilainen rahkapiirakka

Taikina:
150 g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
noin 1 rkl raastettua
sitruunankuorta
1 rkl rahkaa tai piimää
1 rkl mantelijauhetta/
korppujauhoja

Täyte:
2 rasiaa maitorahkaa
3 kananmunaa
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl sitruunan mehua
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa. Lisää 1 kananmuna ja toisen munan keltuainen (laita valkuainen syrjään odottamaan), vaahdota.

Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sitruunankuoriraaste ja leivinjauhe. Lisää rahka tai piimä. Taikinan tulee olla sellainen, että pystyt muokkaamaan sitä käsin.

Laita taikina irtopohjavuokaan, jossa leivinpaperia. Tee piirakalle korkeat reunat taikinasta. Sirottele vuokaan taikinan päälle korpunmurut.

Valmista täyte erottelemalla valkuaiset. Vaahdota valkuaiset (lisää myös taikinasta jäänyt). Sekoita toisessa kulhossa keltuaiset, sokerit, sitruunankuoriraaste. Lisää keltuaisiin rahka ja sitruunamehu. Lopulta sekoita valkuaiset varovasti kääntelemällä keltuaisseokseen.

Kaada täyte vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Nauti huoneenlämpöisenä, seurana pieni lasi Tokaji-viiniä.

”Kannattaa maistella myös oluita”

Viini on Unkarissa osa kulttuuria ja arkipäivää.

Paikalliset viinit ovat hintatasoltaan hyviä ja maultaan usein erinomaisia. Tyyliltään punaviinit ovat kevyehköjä ja valkoviinit pirteän aromaattisia.

– Jos syö ulkona, kannattaa ehdottomasti juoda unkarilaista viiniä ruuan kanssa, Mika Oksanen neuvoo.

Viinin lisäksi Budapestissa kannattaa maistella oluita.

– Se on helppoa, koska Unkarissa viinituvat ja olutpubit on nimetty erikseen; Borozó on paikka, jossa tarjoillaan ensisijaisesti viiniä, kun taas Sörözö vastaa olutravintolaa, Oksanen vinkkaa.

Unkarin olutkulttuuri on saksalaisten siirtolaisten takia samantyyppinen kuin Suomessa. Budapestista löytyy useita raikkaita, virkistäviä oluita.

Pienpanimokulttuuri on nostanut päätään myös Budapestissa. Pienpanimo-oluita kannattaa kysellä keskustan olutpubeissa.

1 kommentti Kommentoi
Anikó Lehtinen

Kommentit

12.4.2012 07:56

Pitää nostaa tämäkin keskusteluun ???:n harmiksi. Ei mitään unkarilaista ruokaa vastaan muuta paitsi että kyllä mausteena pitäisi käyttää joskus muutakin kuin paprikaa. Onneksi eivät työnnä sitä jälkiruokiin .

Vaan niin kauan Unkarin jätän väliin, kuin siellä hallitsee äärioikeistolainen Viktor Orbán.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu