Opetusvirasto: Hakkaajat pitäisi erottaa koulusta

Raju pahoinpitely tapahtui Hiidenkiven peruskoulun pihalla välitunnilla viime marraskuussa. Pahoinpitelijä sai äskettäin tuomion Helsingin käräjäoikeudessa.

Päivi Tuovinen

15-vuotias poika hakkasi koulutoverinsa Hiidenkiven koululla Tapanilassa viime marraskuussa. Uhri jättäytyi koulun tarjoamaan yksityisopetukseen, kun taas tekijä jatkaa koulunkäyntiään normaalisti. Helsingin Uutiset kertoi tapauksesta 20. huhtikuuta.

– Luulisi, että tapahtuu päinvastaisesti. Suomen laki antaa opetuksen järjestäjälle liian vähän keinoja, sanoo opetusviraston johtaja Rauno Jarnila.

Helsingin käräjäoikeus määräsi viime viikolla tekijän päiväsakkoihin sekä maksamaan uhrilleen 1 700 euron korvaukset.

Jarnilan mukaan koulukiusaajat pitäisi erottaa opetuslaitoksesta.

– Näihin tapauksiin pitää puuttua äärimmäisin keinoin. Ongelmana on tietenkin myös se, mitä erottamisen jälkeen tapahtuisi näille kiusaajille. Heidän on muutenkin vaikea sopeutua yhteiskuntaan.

Suomen lain mukaan oppilasta ei saa erottaa peruskoulusta lopullisesti. Kolmen kuukauden väliaikainen erottaminen on kuitenkin sallittua, mikäli oppilaitoksen mielestä vahingollinen teko saattaa uusiutua. Oikeuden antama tuomio pitää olla, mutta sen ei tarvitse olla lainvoimainen.

– En osaa sanoa, miksi Hiidenkiven peruskoulussa ei ole päätetty määräaikaisesta erottamisesta. Tapaukset ovat haastavia koulun kannalta. Nuorella on oikeus käydä alueensa koulua. Erottamisen ajaksi koulun pitäisi joka tapauksessa turvata opetuksen jatkuminen, Jarnila kertoo.

Rauno Jarnilan mielestä viranomaisten pitäisi puuttua koulukiusaamiseen entistä laajemmin.

– Pahantekijästä voi tehdä ilmoituksen lastensuojeluviranomaisille. He voisivat järjestää näille kiusaajille vaihtoehtoisen opiskelupaikan.

Written by:

Vera Miettinen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Hiidenkiven peruskoulun yhdeksäsluokkalainen hakkasi koulutoverinsa pahoin koulun pihalla. Välituntivalvojat näkivät tapahtuneen toinen lähti paikalta hakemaan apua, mitä teki toinen? Hän aikuisena ja opettajana seurasi katseella pahoinpitelyä. Onko todellakin opettajat näin "uusavuttomia" ettei pystynyt keskyttämään tappelua? Entä jatko? Opettajille ei mitään sanktioita ja pahoinpitelijä saa jatkaa koulunkäyntiä samassa koulussa. Pahoinpitelijä joutui väistymään. Miksi pahoinpitelijää ei siirretty toiseen kouluun tai erotettu koulusta? Miksi suomalaisessa koulujärjestelmässä uhri joutuu lähtemään? Mikä on välituntivalvojien vastuu näissä koulukiusaamistapauksissa? Opettajille maksetaan korvaus välitunti valvonnasta ja tässä tapauksessa heiltä tulisi ottaa korvaus pois, näitä katseella seuraajia koulumaaimassa on aivan riittävästi ja pahoinpitelijä erottaa koulusta tai siirtää toiseen kouluun.

TRi (ei varmistettu)

Pitäisi ja pitäisi

Käsittämätöntä lammastelua. Onko suomalinen kouluyhteiskunta todella niin avuton että pelkää tuollaisia pahoinpitäjäterroristeja. Tällaiseen tekoon syyllistynyt oppilas pitää koko lähipiiriä ja opettajakuntaa ainakin alitajuisen pelon vallassa. Tässäkö, vai missä on syy kouluhallinnon omituiseen käyttäytymiseen ? Lieneekö tällainen pelon ilmapiiri levinnyt muuallekin yhteiskuntaan ?

Erkki A (ei varmistettu)

Jarnila on esimerkki johtajasta, joka ei todellakaan tiedä, mitä kentällä tapahtuu. Olen töissä koulussa, jossa rehtori ja kuraattori eivät halua puuttua mihinkään ja vesittävät kaiken. Kun et tee mitään, et tee virhettä. Muu henkilökunta jää yksin, kun johto ei tee mitään. Kuraattori pyörii koulussa saamattomana ja samanlainen on rehtori. Koulussa voidaan huonosti. Jarnila jalkaudu kouluihin varsinkin niihin, joissa on oppilaskato. Kohtaa todellisuus!

opetustyöläinen (ei varmistettu)

Nimimerkki opetustyöläinen puhuu asiaa. Jarnila voisi myös seurata opettajien vaihtuvuutta ja käydä tutustumassa sellaisiin kouluihin, missä vaihtuvuutta on normaalia enemmän.

opettaja (ei varmistettu)

Erottaminen ei todellakaan ole hyvä vaihtoehto koska siitä kiusaajien tulevaisuus vai huononisi entisestään. Parempi vaihtoehto olisi siirtää pahimmat kiusaajat toisiin kouluihin ja siellä tarkemman valvonnan alaiseksi. Esimerkiksi välitunnit voisi pitää opettajien valvonnassa läksyjä tehden. Tämä erottaisi heidät entisestä kaveripiiristä ja vaikeuttaisi samanlaisen toiminnan jatkamista.

Miksa (ei varmistettu)

Rehtori ei perustellut, miksi tällaiseen ratkaisuun päädyttiin. Oleellista olisi tieto tekijän kansallisuudesta, siis taustoiltaan. Yksikään koulutoimessa ei oikein uskalla jakaa oikeutta, jos tekijä on maahanmuuttaja ja uhri suomalainen. Valitettavasti. Ja se on sääli.

Pientyöläinen (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun