Kotitekoiset leivonnaiset houkuttelevat kahville

Tiina Matikaisella on leipomispäivä. Tässä syntyy marjoilla ja kermavaahdolla täytetty kääretorttu. Uusia reseptejä Matikainen nappaa lehdistä ja muuntaa ne omaan kahvilaansa sopiviksi.

Anneli Tuominen-Halomo

Tiina Matikainen viimeistelee juustokakkua. Se on yksi kahvilan suosituimmista tuotteista.

Anneli Tuominen-Halomo

Juustokakku on valmis ja Tiina Matikainen vie sen vitriiniin.

Anneli Tuominen-Halomo

Tiina Matikainen harmittelee sitä, että kaakaon ja suklaan hinta on noussut. Yrittäjän harmina on myös arvonlisäveron korotus.

Anneli Tuominen-Halomo

Korvapuusteja ja peruspullia leivottaessa ei turvauduta pakastetaikinaan.

Anneli Tuominen-Halomo

Puolukkapiirakassa on aitoa marjaa.

Anneli Tuominen-Halomo

Juustokakussa on digestivekeksipohja, tuhti kerros tuorejuustotäytettä ja hedelmäinen kuorrutus.

Anneli Tuominen-Halomo

Täytekakuissa ei säästellä kermaa eikä täytteitä.

Anneli Tuominen-Halomo

Marjaisesta kakusta on jäljellä enää muutama pala.

Anneli Tuominen-Halomo

Perinteiseen porkkanakakkuun pitää raastaa melkein puolitoista kiloa porkkanaa.

Anneli Tuominen-Halomo

Max’s Cafen omistaja Tiina Matikainen levittää kääretorttulevylle hilloa ja paksun kerroksen kermavaahtoa ja kääräisee sen rivakasti rullalle. Itse leivotut leivonnaiset, makeat ja suolaiset, ovat munkkiniemeläisen kahvilan menestysresepti.

– Korvapuustitkin tehdään alusta lähtien itse voita, kardemummaa ja kanelia säästelemättä, Matikainen kehuu.

Yrittäjä itse häärii myös tiskin takana ja keräämässä käytetyt astiat pöydiltä. Välillä on haettava tukusta lisää raaka-aineita.

Kun tilauksia on paljon, yrittäjä pitää leivontapäivän ja ”tytöt”, kuten Tiina Matikainen työntekijöistään sanoo, hoitavat myynnin kahvilassa. ”Tytöt” täyttävät myös leipiä ja sämpylöitä ja osa osallistuu leipomiseenkin.

Vitriinissä oleva kakkujen valikoima vaihtelee, mutta porkkanakakkua on yleensä aina.”
Max’s Cafe on avoinna melkein 365 päivää vuodessa. Vain jouluna ja juhannuksena ovet ovat kiinni.

Kun kahvila aamuseitsemältä aukeaa, ensimmäiset asiakkaat tulevat ostamaan kahvin ja aamupalasämpylän mukaan. Kahdeksalta tulevat ne, jotka istahtavat hetkeksi aamupalalle.

Yhdeksältä kahvilan täyttävät taas ihmiset, jotka eivät enää ole työelämässä ja heillä on aikaa lukea lehtikin. Heidän jälkeensä tulevat ulkoilemassa olleet lapsiperheet ja sitten lounasasiakkaat. Osa tulee brunssille tai pitämään kokousta. Iltapäivisin väki käy kahvilla.

Vitriinissä oleva kakkujen valikoima vaihtelee, mutta porkkanakakkua on yleensä aina. Tiina Matikainen on koonnut omaan reseptikirjaansa hyviksi koettuja ohjeita.

– Kun näen jossain lehdessä hyvän ohjeen, kokeilen sitä heti kun ehdin. Varsinkin ruotsalaisista lehdistä löytää hyviä reseptejä. Joskus kehitän ohjeesta gluteenittoman tai laktoosittoman version, Tiina Matikainen kertoo.

Vakituiset asiakkaat tuovat Matikaiselle jokapäiväisen leivän. Tieto kotoisista leivonnaisista on levinnyt puskaradion kautta, ja asiakkaita tulee Haagasta ja Kulosaaresta asti.

– Tutut asiakkaat huomaavat heti, kun valikoimaan on tullut jotain uutta ja he antavat myös palautetta. Heidän mielipidettään pitää kuunnella, Matikainen sanoo.

Pienyrittäjän arki ei ole helppoa, koska raaka-aineiden hinnat nousevat. Omien hintojen korottamista on kuitenkin harkittava tarkkaan. Tuorein harmeista on ollut kananmunapula.

– Työn tekeminen 365 päivää vuodessa ja 24 tuntia vuorokaudessa on yrittäjän arkea, mutta tämä on silti kivaa.

Cafe Max’s

Kahvila toimii Munkkiniemen puistotie 7:ssä.

Samassa tilassa oli 1950-luvulla Valion baari, sittemmin siinä on aina ollut kahvila.

Sisällä on yhteensä 44 asiakaspaikkaa kahdessa tasossa, ulkona kahvilan edessä on ympäri vuoden kahdeksan paikkaa ja kesäterassille mahtuu vielä 12 paikkaa.

Max’s Cafessa on itse leivottuja kakkuja ja suolaisia piirakoita.

Lounasvaihtoehtoina on yksi keitto ja yksi salaatti.

Iso kahvi ja tee 2 euroa, pieni kahvi 1,60 euroa.

Korvapuusti 1,80, peruspulla 1,40 ja kakkupalat 3,40 euroa.

Kahvila on auki maanantaista perjantaihin kello 7–17.30, lauantaisin 9–16 ja sunnuntaisin 10–15.

Written by:

Anneli Tuominen-Halomo

Ota yhteyttä

Kommentit

Osallistu keskusteluun