Piilota X Palauta

Kotitekoiset leivonnaiset houkuttelevat kahville

Paikalliset Kommentoi

Max’s Cafen omistaja Tiina Matikainen levittää kääretorttulevylle hilloa ja paksun kerroksen kermavaahtoa ja kääräisee sen rivakasti rullalle. Itse leivotut leivonnaiset, makeat ja suolaiset, ovat munkkiniemeläisen kahvilan menestysresepti.

– Korvapuustitkin tehdään alusta lähtien itse voita, kardemummaa ja kanelia säästelemättä, Matikainen kehuu.

Yrittäjä itse häärii myös tiskin takana ja keräämässä käytetyt astiat pöydiltä. Välillä on haettava tukusta lisää raaka-aineita.

Cafe Max’s

Kahvila toimii Munkkiniemen puistotie 7:ssä.

Samassa tilassa oli 1950-luvulla Valion baari, sittemmin siinä on aina ollut kahvila.

Sisällä on yhteensä 44 asiakaspaikkaa kahdessa tasossa, ulkona kahvilan edessä on ympäri vuoden kahdeksan paikkaa ja kesäterassille mahtuu vielä 12 paikkaa.

Max’s Cafessa on itse leivottuja kakkuja ja suolaisia piirakoita.

Lounasvaihtoehtoina on yksi keitto ja yksi salaatti.

Iso kahvi ja tee 2 euroa, pieni kahvi 1,60 euroa.

Korvapuusti 1,80, peruspulla 1,40 ja kakkupalat 3,40 euroa.

Kahvila on auki maanantaista perjantaihin kello 7–17.30, lauantaisin 9–16 ja sunnuntaisin 10–15.

Kun tilauksia on paljon, yrittäjä pitää leivontapäivän ja ”tytöt”, kuten Tiina Matikainen työntekijöistään sanoo, hoitavat myynnin kahvilassa. ”Tytöt” täyttävät myös leipiä ja sämpylöitä ja osa osallistuu leipomiseenkin.

Vitriinissä oleva kakkujen valikoima vaihtelee, mutta porkkanakakkua on yleensä aina.”
Max’s Cafe on avoinna melkein 365 päivää vuodessa. Vain jouluna ja juhannuksena ovet ovat kiinni.

Kun kahvila aamuseitsemältä aukeaa, ensimmäiset asiakkaat tulevat ostamaan kahvin ja aamupalasämpylän mukaan. Kahdeksalta tulevat ne, jotka istahtavat hetkeksi aamupalalle.

Yhdeksältä kahvilan täyttävät taas ihmiset, jotka eivät enää ole työelämässä ja heillä on aikaa lukea lehtikin. Heidän jälkeensä tulevat ulkoilemassa olleet lapsiperheet ja sitten lounasasiakkaat. Osa tulee brunssille tai pitämään kokousta. Iltapäivisin väki käy kahvilla.

Vitriinissä oleva kakkujen valikoima vaihtelee, mutta porkkanakakkua on yleensä aina. Tiina Matikainen on koonnut omaan reseptikirjaansa hyviksi koettuja ohjeita.

– Kun näen jossain lehdessä hyvän ohjeen, kokeilen sitä heti kun ehdin. Varsinkin ruotsalaisista lehdistä löytää hyviä reseptejä. Joskus kehitän ohjeesta gluteenittoman tai laktoosittoman version, Tiina Matikainen kertoo.

Vakituiset asiakkaat tuovat Matikaiselle jokapäiväisen leivän. Tieto kotoisista leivonnaisista on levinnyt puskaradion kautta, ja asiakkaita tulee Haagasta ja Kulosaaresta asti.

– Tutut asiakkaat huomaavat heti, kun valikoimaan on tullut jotain uutta ja he antavat myös palautetta. Heidän mielipidettään pitää kuunnella, Matikainen sanoo.

Pienyrittäjän arki ei ole helppoa, koska raaka-aineiden hinnat nousevat. Omien hintojen korottamista on kuitenkin harkittava tarkkaan. Tuorein harmeista on ollut kananmunapula.

– Työn tekeminen 365 päivää vuodessa ja 24 tuntia vuorokaudessa on yrittäjän arkea, mutta tämä on silti kivaa.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu