Päihdeasuntola nosti naapurit varpailleen

Alatikkurilalaisten Pekka Pajusen (vasemmalla), Pentti Kapasen ja Mirja Halosen saamien tietojen mukaan päihde- ja mielenterveyskuntoutujien palvelutalo sijoittuisi nykyiselle tyhjälle tontille Keskiyöntien varteen.

Jani Jakonen

Ala-Tikkurilassa on suivaannuttu mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palvelutalon suunnittelusta alueelle asukkailta salassa.

Helsingin rakennusvalvontaviraston kuulemiskirjeessä naapurustolle kerrottiin Keskiyöntielle vireillä olevasta palvelutalon rakennusluvasta, mutta kirjeessä ei mainittu sanallakaan, minkälaisesta palvelutalosta on kyse.

– Kun selvisi, että Mehiläinen on hankkeen takana, hälytyskellot alkoivat soida. Mehiläinen ei yleensä tee palvelutaloja vanhuksille. Vasta kun soittelimme kaupungille, tiskin alta lipsahti todellinen tieto, kertoo alatikkurilalainen Pekka Pajunen.

Tontti on alun perin kaavoitettu yleisten rakennusten tontiksi, jolle asukkaiden mielestä pitäisi rakentaa alueen asutusta tukevia palveluja.

– Olimme hyvässä uskossa, että tontille on edelleen tulossa vanhusten palvelutalo, sanoo Kari Halonen.

Asukkaiden mielestä 42 asuntoa käsittävä kaksikerroksinen ja lähes 100 metriä pitkä rakennus on liian iso pientaloalueelle. Palvelutalon asukkaiden pelätään myös aiheuttavan rauhattomuutta. Palvelutalo, jonka asukkaat tarvitsevat valvontaa vuorokauden ympäri, sijoittuisi lasten leikkipuiston viereen.

– Kyse on liian massiivisesta rakennuksesta, joka ei sovi näin pienelle alueelle. Se rikkoo harmonian, sanoo Pentti Kapanen.

– Kun keräsin nimiä adressiin, ihmiset sanoivat, että lapsia ei sitten voi enää päästää leikkipuistoon. Ihmiset pelkäävät häiriöitä ja jotkut myös huumeneuloja, Mirja Halonen lisää.

Asukkaat katsovat, että hanke muuttaisi alueen asuinviihtyvyyttä niin merkittävästi, että hankkeesta pitää käynnistää ympäristövaikutusten arviointimenettely.

Ympäristö-, sosiaali- ja terveysviranomaisten lisäksi lausunto pitäisi pyytää myös poliisilta.

– Kannanotto poliisilta tarvitaan, koska mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palvelutalo tuo alueelle epäsosiaalista ainesta, jolla ei ole mitään siteitä tähän alueeseen. He jäävät pyörimään kadulle ja pihoille aiheuttaen häiriöitä alueen muille asukkaille, Pajunen sanoo.

 

Emme ole nimbyjä.”

Pekka Pajusen mukaan asukkaat eivät halua leimautua nimbyiksi, eli asukkaiksi, jotka eivät halua rakentamista omalle takapihalleen.

 

Pajusen mielestä nimby-termistä on muodostunut pilkkakirves, jota jotkut heiluttavat helposti.

– Tässä tapauksessa asukkaat katsovat oikeudekseen ja jopa velvollisuudekseen puolustaa asuinympäristönsä viihtyvyyttä. Ne, jotka haluavat leimata nimby-nimikkeellä, voisivat esittää argumentit, jotka tukevat nyt suunniteltua laitosta alueelle.

– Asukkaiden mielestä se ei ole riittävä syy, että alueella sattuu olemaan kaupungin omistama rakentamaton tontti.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut terveydenhuoltoyrityksen Mehiläisen edustajaa lehden mennessä painoon.

Keskiyöntie 6

Asemakaavassa merkitty yleisten rakennusten kortteliksi.

Alueella on kaivattu tontille lasten päiväkotia, joka uupuu täysin Ala-Tikkurilasta.

Helsingin kaupunginhallitus varasi tontin kesällä 2010 vanhusten hoivakodille. Hanke ei kuitenkaan edennyt toteutukseen.

Asukasaktiivit ovat keränneet ovelta ovelle yli kaksisataa allekirjoitusta mielenterveyskuntoutujien palvelutaloa vastustavaan adressiin.

Asukkaat vaativat, että tontin käyttötarkoituksen muutos on niin suuri, että asia pitää käsitellä uudelleen kaupunginhallituksessa.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Hanke on mielenterveyskuntoutujille eikä päihdeongelmaisille. Yliasiamies taloja on lukuisia er puolella Helsinkiä:niemenmäessä, Etelä-Haagassa, Malmin Sepänmäessä, Suutarilassa jne. Niistä ei ole ollut ympäristölleen mitään haittaa. Niiden asukkaat pelkäävät enemmän naapureita kuin naapurien on syytä pelätä heitä. Useimpia hankkeita on etukäteen samalla tavalla vastustettiin. Samanlainen prosessi on menossa Tapaninvainion Uimarannatiellä. Nimbyilyä parhaimmillaan.

Simeon (ei varmistettu)

Ihan hyvä paikka mielenterveyskuntoutujille. Pitääkö siitä tiedoittaa mediassa, ne on ihan hyviä ihmisiä, jossain heidänkin on asuttava! Heti leimataan, ennenkuin on koko projekti edes rakennettu!

.................... (ei varmistettu)

Eikö nuo potilaat ole uutisissa tämän tästä negatiivisessa mielessä?Joka viikko tapetaan tai hakataan viaton ihminen,kun itseensä ei uskalla tuhota.

Lauttasaaresta (ei varmistettu)

Uutisissa on viime aikoina ollut juuri niitä ihmisiä, jotka EIVÄT ole saaneet kipeästi tarvitsemaansa hoitoa ja kuntoutusta. Laajasalon perhemurha, ratikkapysäkin murha, Varkauden murha... kyllä se kuntuotumismahdollisuus olisi parempi antaa kuin viedä, jos kaduille kaivataan turvallisuutta.

Se halveksimasi asukas voisi yhtä hyvin olla läheisesi, tai sinä tai minä. Jos mielenterveys menee, menee usein kaikki muukin: työ, ihmissuhteet ja talous. Vieläkö sinun mielestäsi pitäisi asumisen mahdollisuuskin viedä?

Ja kyllä tuo Ala-Tikkurilalaisten asenne on juurikin Nimbyä, ihan sitä itseään.

mustarastas (ei varmistettu)

Ihan sama vaikka asuntolaa suunniteltaisiin teollisuusalueelle, idiootit vastustavat sitä sielläkin.

Eivätkö paikalliset asukkaat käsitä, että siellä palvelutalossa on nimenomaan päihteistä IRTI haluavia tai niistä jo toipuvia ihmisiä.

Marjaniemi, Töölö, Pitäjänmäki, Ala-Tikkurila... Hyväosaiset ovat pahimpia kusipäitä.

Jorel (ei varmistettu)

Halonen voisi itse esittää kestäviä argumenttejä, eikä esim.

"He jäävät pyörimään kadulle ja pihoille aiheuttaen häiriöitä alueen muille asukkaille"

Tai

"hanke muuttaisi alueen asuinviihtyvyyttä niin merkittävästi, että hankkeesta pitää käynnistää ympäristövaikutusten arviointimenettely."

Nuo eivät perustu mihinkään konkreettiseen tutkimukseen, vaan on täyttä nimbyilyä. Keksitään mahdollisia skenaarioita ja käytetään niitä valideina seurauksina, joilla voidaan pelotella kaikki asukkaat oman agendan taakse.

Kuntapoliitikko (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun