Piilota X Palauta

Stadi muuntuu jättikirpputoriksi toukokuussa

Paikalliset 1 Kommentoi

Lojuuko nurkissasi periaatteessa käyttökelpoista tavaraa, jota et ole jaksanut tai muuten vaan voinut viedä kierrätettäviksi? Toukokuun 12. päivä ensimmäistä kertaa järjestettävä Siivouspäivä tarjoaa mahdollisuuden laittaa vanhat tavarat kiertämään.

Päivän tarkoituksena on, että jokainen voi perustaa väliaikaisen kaupan, vaikka kotiinsa tai kadun varrelle.

– Siivouspäivä on tapahtuma, jossa kuka tahansa voi pistää putiikin pystyyn. Tämä on mielestämme hyvä tapa kierrättää vanhoja tavaroita ja antaa niille uusi elämä, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Jaakko Blomberg sanoo.

Suurta osaa Siivouspäivän synnyssä on näytellyt internet ja sosiaalinen media. Myyjäksi voi rekisteröityä Facebook-tunnuksilla, jolloin oma myyntipiste ilmestyy tapahtuman sivuilla olevaan karttaan .

Vinkkejä Siivouspäivään

Jos perustat myyntipisteen puistoon, aukiolle, kentälle tai muualle kaupungin julkiseen tilaan, rakennusvirasto toivoo sinun huolehtivan tarvittavista luvista. Jos pidät kirpputoria oman tai toisen taloyhtiön pihalla tai jalkakäytäväosuudella, sovi asiasta taloyhtiön kanssa.

Älä tuki myyntipisteelläsi kulkuväyliä ja pelastusreittejä.

Kannattaa varata myös tarpeeksi käteistä, jotta vaihtokassa ei pääse loppumaan.

Helsingin seudulle järjestetään myös erilaisia keräyspisteitä ja kierteleviä kierrätysautoja, joille voi viedä ylimääräistä tavaraa.

– Kartta tekee tapahtumasta mielenkiintoisen, sillä sen avulla asiakkaat löytävät oikeasti toisensa, järjestäjiin lukeutuva Pauliina Seppälä intoilee.

– Rekisteröitymispakkoa ei ole. Jokainen voi laittaa kojunsa pystyyn mihin haluaa, mutta kartan avulla oma myyntipiste on helpommin löydettävissä, Blomberg jatkaa.

Kiinnostus Siivouspäivää kohtaan on ollut verkossa kiitettävää. Alunperin vain Helsinkiin ajateltu tapahtuma on levinnyt muun muassa Espooseen ja Vantaalle. Yhteensä rekisteröityneitä myyntipaikkoja on järjestäjien mukaan 80.

Eniten myyntipaikkoja on tällä hetkellä Pihlajamäessä, Kalliossa ja Vuosaaressa.”

– Helsingissä myyntipaikkoja on tähän mennessä eniten Pihlajamäessä, Kalliossa ja Vuosaaressa. Töölö ja muutenkin koko Länsi-Helsinki on taas melko tyhjä, Blomberg kertoo.

– Olimme yllättyneitä, kun ihmiset alkoivat kysellä, miksi tämä on vain Helsingissä. Tällä hetkellä esimerkiksi Vantaalla on muistaakseni kuusi rekisteröitynyttä myyntipistettä ja Espoossa viisi, Seppälä sanoo.

Idea syntyi järjestäjien vaikeroitua keskenään kierrättämisen hankaluutta.

– Nyt ongelma tuntuu olevan, että ihmiset eivät oikein pääse eroon vanhoista tavaroistaan. Joko jätemaksut ovat liian kalliita tai sitten ei vain yksinkertaisesti jakseta myydä niitä eteenpäin. Idea järjestämiseen juontaa juurensa Hollannissa järjestettävästä Kuningattaren päivästä (Koninginnedag), jolloin jokainen saa olla kauppias.

Tulevaisuudessa järjestäjät aikovat vielä jalostaa ideaa.

– Kysyntä on ollut sitä luokkaa, että tulevaisuudessa jatketaan toimintaa. Sosiaalinen media on tehnyt tällaisen organisoinnin helpoksi ja mekin toimimme tässä käytännössä nollabudjetilla, Blomberg hymyilee.

Tee-se-itse Helsinki

Siivouspäivän järjestäjiin kuuluvien Jaakko Blombergin ja Pauliina Seppälä mukaan Helsingissä on viimein herännyt itse tekemisen kulttuuri.

–  Virallisia teitä mentäessä pienetkin teot tehdään usein todella hankaliksi ja kankeiksi. Ihmiset ovat nyt heränneet siihen, että asioiden organisointi on melko helppoa, Blomberg sanoo.

– Porukka on tottunut siihen, että aina on joku ylempi taho, joka vastaa kaikesta. Toivomme, että Siivouspäivän kaltaiset tapahtumat rohkaisevat tekemään asioita yhdessä.

Seppälä uskoo myös, että ihmisten aktiivisuuden lisääntyminen toisi myös lisää vastuuta.

– Jos ihmiset saavat enemmän oikeuksia, he ottavat myös vastuuta asioista. Kun on itse ollut mukana tekemässä jotain ja rakentamassa omaa maailmaa, ei sitä halua sotkea ja rikkoa, Seppälä sanoo.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo

Kommentit

29.4.2012 14:26

Miksi Rakennusvirasto ei voi suoraan myöntää kaupunkilaisille lupaa pystyttää kirppispöytää esim. puistoihin tms. En jaksa byrokratiaa ja kuten Blomberg ja Seppälä toteavat: "Virallisia teitä mentäessä pienetkin teot tehdään usein todella hankaliksi ja kankeiksi. ". Itse laittaisin mielelläni kirppispöydän kulman takana olevalle leveälle kävelykadulle mutta en tosiaankaan ala jonottamaan H:gin kaupungin puhelinvaihteessa, että langan päähään löytyy asiasta tietävä ja vielä luvan antamiseenkin pystyvä henkilö. Tavaroiden raahaaminen pidemmälle on autottomalle mahdotonta. Myytävää kyllä olisi ja jos myyntipaikka olisi kodin vieressä niin lisää tavaraa voisi hakea välillä kotoa. Kerralla kun ei kaikkea 7- ja 11-vuotiaiden lasten kanssa saisi tuotua. Olisikin ihanaa jos myyntipöydän voisi laittaa leveälle jalkakäytävälle kotitalon eteen. Jään odottamamaanjos jonain vuonna olisi mahdollista.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.