Itä-Helsinkiin vastaanotto nopeille sairastapauksille

Esimerkiksi Kontulan terveysaseman asiakkaita voidaan ensi syksystä lähtien ohjata Myllypuroon valmistuvalle keskusterveysasemalle.

Jani Jakonen

Helsingin terveysvirasto avaa ensimmäisen Nopsa-vastaanottonsa Myllypuron uudella terveysasemalla ensi syyskuussa.

Nopsa tarjoaa ohituskaistan niille itähelsinkiläisille, joiden sairaus selviää normaalia lyhyemmällä vastaanottoajalla ja jotka ovat valmiita matkustamaan lähiterveysaseman sijaan keskusterveysasemalle.

– Nopsa-termi on otettu kuvaamaan sitä, että vastaanotolla hoidetaan nopeita, yksinkertaisia ja selkeitä toimenpiteitä samantien. Nopsa-vastaanotolla työskentelee lääkäri, joka voi myös kirjoittaa lyhytkestoisen sairauslomatodistuksen, koska kaikki työnantajat eivät hyväksy terveydenhoitajan antamaa sairauslomaa, selvittää Helsingin terveyslautakunnan puheenjohtaja Jouko Malinen (sd).

Nopeita toimenpiteitä ovat esimerkiksi flunssat, korvatulehdukset ja epäilyttävien ihomuutosten arvioinnit.

Onko samalla tarkoitus lakkauttaa Itä-Helsingin terveysasemien akuutit vastaanotot?

– Ei tietenkään. Tarkoitus on kokeilla, saataisiinko tehostettua terveysasemien kiireellistä ja kiireetöntä vastaanottotoimintaa. Terveysasemilta on välillä tiukkaa saada vastaanottoaikoja, Malinen vastaa.

– Ohjaamalla selkeät ja nopeasti hoidettavat sairaustapaukset Nopsa-vastaanotolle, jää enemmän resursseja kiireettömän vastaanoton ajanvarausjonojen lyhentämiseen.

Helsingin terveysvirasto kokeilee Nopsa-vastaanottoa ensivaiheessa Myllypuron terveysasemalla. Vastaanottoa voivat hyödyntää kaikkien Itä-Helsingin terveysasemien asiakkaat.

Malinen uskoo, että Vuosaaren tai Herttoniemen asukkaat ovat valmiita matkustamaan Myllypuroon, jos hänelle puhelimessa ehdotetaan Nopsaa.

– Ketään ei tietenkään pakoteta valitsemaan Nopsaa.

Mikäli kokemukset Myllypurossa ovat hyviä, toimintamalli voidaan tulevaisuudessa ottaa käyttöön Helsingin muillakin keskusterveysasemilla Malmilla, Laaksossa ja Punavuoren Viiskulmassa.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä