Piilota X Palauta

Ensihetkien paniikki vaihtui helpotukseen

Paikalliset Kommentoi

Siitä on noin kahdeksan vuotta, kun nyt yli kuusikymppinen Maija (nimi muutettu) sai melanoomadiagnoosin. Hänellä oli reiden takaosassa kohta, joka kutisi ja josta raapiessa tuli verta. Hän kävi näyttämässä jalkaansa terveyskeskuksessa ja siellä sanottiin, että luomi pitää poistaa, mutta asialla ei ole kiirettä.

Operaatio tehtiin, mutta tikkien poiston yhteydessä kävikin ilmi, että kyse on pahanlaatuisesta ihomuutoksesta.

– Olin ihan paniikissa. Koska ensimmäisestä käynnistä oli kulunut kuukausia, olin ihan varma, että melanooma on ehtinyt lähettää etäispesäkkeitä, Maija muistelee.

Syöpä säikäyttää, mutta positiivinen mieli ja vertaistuki kantavat vaikeuksien yli.”
Parin viikon kuluttua hän pääsi Töölön sairaalaan ja ihoa leikattiin nyt isommalta alueelta. Hankalinta oli nivusen kanssa, koska sieltä poistettiin imusolmukkeita. Neste kertyi golfpallon kokoiseksi patiksi. Sitä poitettiin monta kertaa neulalla.

Melanooma yleistyy yhä

Suomessa sairastui 2725 ihmistä ihosyöpään vuonna 2010. Heistä 1 345 oli naisia ja 1 380 miehiä. Luvuissa ovat mukana melanoomaan ja okasolusyöpään sairastuneet.

Tämän lisäksi tyvisolusyöpään eli basalioomaan sairastui 12 000–14 000 ihmistä.

Uusia melanoomatapauksia tavattiin 1 228 vuonna 2010.

Melanooma on jatkuvasti yleistynyt 1950-luvulta lähtien.

Suomen syöpäreskisterin mukaan melanoomaan sairastutaan yleensä yli 40-vuotiaana. Melanooma on myös 20–29-vuotiaiden naisten yleisin syöpä.

– Tietokonetomogratiassa todettiin, että syöpä ei ole levinnyt vartijaimusolmukkeisiin.

Maija kävi vuoden aikana läpi kolme leikkausta. Hän kokee päässeensä kuitenkin vähällä, koska selvisi ilman sädehoitoa ja sytostaatteja.

Kontrollikäyntejä oli aluksi tiuhaan. Viiden vuoden kuluttua pidetyssä lopputarkastuksessa Maijalle kerrottiin, että jos jotain ilmenee myöhemmin, kyse on uudesta taudista.

Lapsena Maijalla oli tapana juoksennella rannalla uima-asussa kaiket kesät, mutta etelänmatkoja hän ei ole harrastanut. Maijan äiti menehtyi rintasyöpään ja suvussa on sairastettu monenlaisia syöpiä.

Kohtalotovereille Maija haluaa sanoa, ettei asioita kannata jäädä murehtimaan yksin. Syöpäyhdistysten kautta saa vertaistukea. Hän itse sai heti tukea Etelä-Suomen syöpäyhdistyksen Espoon osastolta. Paikallisyhdistykset tarjoavat myös liikuntamahdollisuuksia ja monenlaista toimintaa.

Syöpä säikäyttää, mutta positiivinen mieli ja vertaistuki kantavat vaikeuksien yli.

Espoon osaston puheenjohtaja Lasse Lähde sairastui ensimmäisen kerran syöpään 15 vuotta sitten. Neljä vuotta sitten hänellä tavattiin basaliooma eli tyvisolusyöpä.

– Selässäni oli kutiseva paikka ja kävin näyttämässä sitä yksityislääkärille, koska terveyskeskuksesta ei löytynyt aikaa niin pieneen vaivaan.

Lääkäri tulkitsi vaivan ihottumaksi, mutta voiteesta ei ollut apua. Aikaa kului, ja selästä tihkuvat veripisarat tahrivat sekä paidat että lakanat.

– Tyttöystävä hermostui ja vaati, että selkä on tutkittava. Kun kerroin verestä, pääsin terveyskeskukseen vastaanotolle. Leikkaus tehtiinkin sitten saman tien. Myöhemmin selästä leikattiin vielä kaksi kämmenen kokoista aluetta.

– Teininä otin joka kesä aurinkoa ja selkä paloikin monta kertaa. Vasta parikymppisenä tajusin, että auringon ottaminen on vaarallista. Onneksi nykyään ihmisiä valistetaan sen vaaroista, Lähde sanoo.

Turva löytyy varjosta

Ihmiset voidaan jakaa kuuteen eri tyyppiin sen mukaan, kuinka hyvin iho sietää aurinkoa. Erityisesti hyvin vaaleaihoisten, pisamaisten, sinisilmäisten, herkästi palavien ja huonosti ruskettuvien ihmisten kannattaa suojata ihonsa liialta auringolta.

– Jopa 90-95 prosenttia kaikista melanoomista olisi ehkäistävissä järkevämmällä aurinkokäyttäytymisellä, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen sanoo.

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, koska se lähettää etäpesäkkeitä noin viidesosalla hoidetuista potilaista. Ihon palaminen ja suuret äkilliset aurinkoannokset ovat melanoomariski. Okasolu- ja tyvisolusyövän syntyyn vaikuttaa elinaikana kertynyt UV-säteilyannos.

Ruskettuminen on ihon suojaraeaktio.

Se on ikään kuin ihon oma ”aurinkosuojavoide”, mutta sen suojakerroin on vain 2–6.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.