Vihreitä takinkääntöjä

(PÄÄKIRJOITUS) Helsinki saa uudeksi sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi sosialidemokraattien ajaman Ritva Viljasen.

Vihreiden valtuustoryhmä – ja ilmeisesti koko puolue – on todella tohkeissaan, ettei se saanut omaa ehdokastaan Tuija Braxia virkajohtajaksi, vaikka vihreät on valtuuston toiseksi suurin ryhmä.

Vihreiden mukaan kaupunginjohtajisto valitaan poliittisin perustein, ja toiseksi suurimpana ryhmänä se katsoi oikeudekseen nimetä itselleen toisen apulaiskaupunginjohtajan teknisen toimen Pekka Saurin lisäksi.

Aiemmin kakkospuolueen asemasta nauttineella, mutta viime vaaleissa kolmanneksi pudonneella Sdp:n ryhmällä on ollut kaksi apulaiskaupunginjohtajan paikkaa, ja nämä paikat se siis säilytti myös Viljasen valinnan jälkeen.

Vihreiden valitus tuntuu nyt hurskastelulta, tai ainakin takinkäännöltä. Ei ole pitkä aika, kun Helsinki valitsi sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi kokoomuksen Laura Rädyn. Silloin vihreät ajoivat virkaan omaansa Minerva Krohnia sillä perusteella, että tämä oli Rätyä pätevämpi. Pätevyys oli siis silloin ensisijainen peruste, kun taas kokoomus ylivoimaisesti suurimpana ryhmänä katsoi paikan kuuluvan itselleen.

Vihreät ovat vuosien saatossa meuhkanneet paljon poliittisia virkanimityksiä vastaan ja puhuneet vain pätevyyden oikeuttavan valintoihin. Nyt kun tarve oli puhua poliittisesta tasapuolisuudesta, ja kun se ei vihreiden mielestä toteutunut, huuto ja valitus oli suuri. Pätevyydestä vihreät eivät nyt puhu mitään.

Niin muuttuvat tarpeet, ja poliittinen retoriikka!

 

Written by:

Risto Hietanen

Ota yhteyttä