Piilota X Palauta

Ruuan haaskaus kuriin

Kolumnit 1 Kommentoi

(PÄÄKIRJOITUS) Suomalaiset heittävät vuoden mittaan valtavasti ruokaa roskiin. Siitä kärsivät sekä tavallisen ihmisen kukkaro että luonto.

Maa- ja elintarviketutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan ruokaa heitetään pois keskimäärin 23 kiloa suomalaista kohti vuodessa. Laskennallisesti me suomalaiset heitämme ruokaa pois noin 124 miljoonaa kiloa vuodessa. Helsinkiläisten osuus tästä on noin 14 miljoonaa kiloa.

Nelihenkisessä perheessä kaatopaikalle päätyy siis liki sataa kiloa ruokaa. Se on monta ostoskassillista. Rahassa mitattuna hukkaan menee satoja euroja vuodessa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten ruoka oli konkreettisesti kortilla. Isovanhempien sukupolvelle puute oli arkea. Sotaveteraaneille luusoppa oli tuttu ruoka.

Nyt kaupoissa on yllin kyllin kaikkea. Kymmenittäin erilaisia leipiä, juustoja, makkaroita, eksoottisia hedelmiä, lihaa ja broileria paloina ja suikaleina, marinadilla tai ilman.

Yltäkylläisyyden keskellä ihmiset eivät osaa arvostaa ruokaa. Syömäkelpoista ruokaa heitetään surutta roskiin. Kaikki eivät uskalla syödä jugurttia, jos viimeinen myyntipäivä oli eilen. Tai sitten ei osata suunnitella ja mitoittaa omia ruokaostoksia oikein. Tähteitä ei osata hyödyntää.

HSY tekee hyvää työtä opastaessaan ihmisiä oikeanlaiseen kulutuskäyttäytymiseen ja hyödyntämään myös rippeet.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

28.4.2012 14:50

Ja kannattaa tosiaan muistaa että viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen eivät ole sama asia.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.