Piilota X Palauta

Tältä arki maistuu New Yorkissa

Ruoka 11 Kommentoi

New York on monille unelmien matkakohde, mutta millaista olisi elää perusarkea tässä suurkaupungissa?

Valokuvaaja Sami Repo on tehnyt niin jo neljän vuoden ajan.

– Muutamme avovaimoni kanssa New Yorkin Brooklyniin joka tammikuu ja viivymme siellä yleensä maaliskuun loppuun.

– Olemme asuneet Brooklynin Williamsburgissa joka kerta, joten kulmat ovat tulleet tutuiksi. Onneksi olemme molemmat pystyneet järjestämään työkuviot niin, että saamme viettää New Yorkissa osan vuottamme, Repo kertoo.

 

New York muuttuu vuodessa niin paljon, että se tuntuu aina palatessa uudelta.”

Repo kävi kaupungissa ensimmäisen kerran jo kahdeksan vuotta sitten ja New York kolahti heti.

 

Turisteille New York on usein sama kuin Manhattan, mutta Sami pitää Brooklynia ja varsinkin sen osaa, Williamsburgia, hyvin mielenkiintoisena ja muuttuvana ympäristönä.

Sami Repo

38-vuotias ruokaan ja siihen liittyviin ilmiöihin erikoistunut valokuvaaja

kuvaa pääasiassa ruoka- ja lifestyle-lehtiin Suomessa

kuvannut myös useita keittokirjoja

työskentelee yhdessä avovaimonsa, tekstiilisuunnittelija Sanna Vatasen kanssa osan vuodesta New Yorkissa

on kuvannut myös kuvat avovaimonsa molempiin käsityökirjoihin

Käy täällä New Yorkissa

Marlow Sons. Ravintola, josta saa konstailematonta ruokaa hyvistä raaka-aineista. Tarjolla myös aamiaista ja mukaan ostettavia herkkuja. Paikan skonssit ovat suussa sulavia, katso: http://marlowandsons.com
Samoilla omistajilla on myös herkkukauppa: http://marlowanddaughters.com

The Whole Food-ruokaketju. Tarjoaa luomua ja lähiruokaa ympäri New Yorkia. Paikassa on myös monipuolinen ja iso olutvalikoima. Käy vaikka Union Squaren myymälässä. http://www.wholefoodsmarket.com

Meksikolainen ravintola La Superior. Käymisen arvoinen. Katso: http://lasuperiornyc.com
Five Leaves. Raikkaista raaka-aineista ruokalistansa ammentava ravintola on hausta vaihtoehto niin lounaalle kuin illalliselle. http://www.fiveleavesny.com

Long Island.Viikonloppuna newyorkilaiset suuntaavat Long Islandille. Siellä on myös rento kahvila The Golden Pear. Katso http://goldenpearcafe.com

Shakes Shack. New Yorkin paras hampurilainen löytyy täältä, katso: http://shakeshack.com
vinkit antoi Sami Repo

Toki Repo käy myös Manhattanilla.

Muun muassa yksi Revon lempikahviloista, Cafe Café, löytyy Manhattanin puolelta. Muun ajan Repo avovaimoneen koluaa Brooklynin eri osia.

Revon mielestä osa New Yorkin ja varsinkin Brooklynin viehätystä, on niiden uudistumiskyky.

– Olemme New Yorkissa joka vuosi samaan aikaan, mutta jo vuodessa kaupunki on uudistunut niin, että uutta oppimista ja huomioitavaa on paljon, hän sanoo.

– Varsinkin ruoka ja siihen liittyvät ilmiöt ovat niitä asioita, joista inspiroidun New Yorkissa joka vuosi.

Arki Brooklynissä on niin erilaista kuin Suomessa, ettei sitä Samin mielestä voi edes verrata.

– New Yorkissa koluamme paljon ravintoloita, esimerkiksi tänä vuonna siellä olomme aikana kävimme noin 80 kertaa syömässä ulkona, Repo nauraa.

– Jokaisessa paikassa oli jotain uutta ja innostavaa. Brooklynin alueella on erinomaisia etnisiä ravintoloita, joissa viihdymme. Myös meksikolainen ruoka on nyt trendikästä New Yorkissa, sitä löytyy monesta ravintolasta.

Yksi vakiosuosikki Samillakin on: – Kerran tai pari on pakko käydä syömässä New Yorkin paras hampurilainen Shake Shack-ketjussa.

 

Paikalliset pienpanimo-oluet ovat maailman parhaita.”

Amerikkalainen pienpanimo-olut on myös lähellä Revon sydäntä.

 

– Juon täällä usein paikallista pienpanimo-olutta, koska mielestäni amerikkalainen pienpanimo-olut on maailman parasta.

– Oluista löytyy niin monia ja vivahteikkaita makuja, että niistä on ilo nauttia. Oluita maistatetaan kuin viinejä, ja ravintolahenkilökunta osaa myös suositella niitä ruuan seuraksi, Sami kehuu.

New Yorkissa myös osataan cocktailien tekemisen taito, joten hyvä cocktail-baari kannattaa sisällyttää matkasuunnitelmaan.

Hyvä paikka on esimerkiksi The Standard-hotellin kattobaari Meatpacking districtillä, Repo vinkkaa.

Kokeile kotona

Caesar-salaatti New York- style
2 pnt Romaine-salaattia
4 paahtoleipää
parmesanjuustoa maun mukaan
Caesar-salaattikastike:
3/4 dl öljyä
4 rkl majoneesia
½ sitruunan mehu
1 anjovis-file
1 rkl rakeista Dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kastike ja laita maustumaan viileään. Leikkaa paahtoleivistä laidat ja kuutioi paahtoleivät. Paahda kuumalla, kuivalla pannulla leipäkuutiot rapeiksi.

Revi ja linkoa salaatti kuivaksi. Jos sinulla ei ole salaattilinkoa, kuivaa salaatti varovasti keittiöpyyhkeen välissä.
Laita salaatti kulhoon ja sekoita kastike joukkoon. Ripottele leipäkuutiot päälle ja viimeistele parmesan-juustosta vuolluilla lastuilla.

Jos haluat salaatista ruokaisamman, tarjoile New Yorkin tapaan salaatti paistetulla kanafileillä tai pekonilla.
Juomaksi sopii kylmä, kuiva kuohuviini tai vehnäolut.

Tiesitkö? Vaikka Ceasar-salaatti on luultavimmin kotoisin Meksikosta, on se vakiintunut osaksi newyorkilaista ruoka-kulttuuria. Salaattia tarjotaan lukuisina eri variaatioina newyorkilaissa rennoissa ruokapaikoissa.

Iso Omenan Steak sandwich
4 sämpylää
4 kpl naudan ulkofile-pihviä
ohueksi paineltuna
3 sipulia suikaloituna
1 rkl ruoko- tai palmusokeria
noin 1 rkl öljyä

Sinihomejuustokastike:
100 g sinihomejuustoa
75 g creme fraichea
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Murskaa sinihomejuusto haarukalla kulhoon. Lisää creme fraiche ja sekoita. Voit käyttää myös tehosekoitinta. Lisää ripaus sokeria ja suolaa. Sekoita. Laita viileään maustumaan.
Ota ulkofilepihvit huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.
Kuullota sipuli öljyssä, lisää sokeri ja anna kuullottua karamellimaiseksi. Paista ulkofilepihvit kuumalla pannulla. Paahda sämpylät uunissa.
Kokoa steak sandwich laittamalla sämpylänpuolikkaan päälle pihvi, runsaasti kastiketta ja viimeiseksi karamellisoituneet sipulit.
Paina sämpylän toinen osa kanneksi. Nauti heti suolakurkun tai ranskalaisten perunoiden kera, Juo seuraksi maukasta lager-olutta.

Tiesitkö? Erilaiset täytetyt leivät ovat olennainen osa newyorkilaista ruokakulttuuria. Naudanfile-pihvillä täytettyä sandwichiä tarjotaan usein New Yorkin perinteisissä dinereissä. Filepihvi tarjotaan yleensä mediumina.Voit korvata pihvin myös paahtopaistiviipaleilla!

NY Cheesecake
Pohja:
10 Digestive-keksiä
30 g voita
1 rkl ruoko- tai palmusokeria
Täyte:
1 luomusitruuna tai -lime
400 g tuorejuustoa
200 g vaniljbarahkaa (tai tavallista, lisää sitten vielä 2 tl vaniljasokeria)
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
ripaus suolaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai nuiji ne muovipussissa. Nypi huoneenlämpöinen voi keksinmuruihin.

Levitä seos irtopohjavuoan (n. 23 cm) pohjalle ja reunoille ja siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Tee täyte raastamalla limestä tai sitruunasta ohut keltainen kuorikerros.
Sekoita juusto, suola, munat, sokeri ja kuoriraaste yhteen. Kaada seos jäähtyneelle pohjalle ja paista uunissa 50–60 min kunnes kakun pinnalle ilmestyy ruskeita pilkkuja. Anna kakun jäähtyä ja siirrä se kylmään vähintään 4 tunniksi ennen tarjoamista.

Vadelmamelba
1 ptk pakastevadelmia
2 dl sokeria

Kiehauta sulaneet pakastevadelmat ja sokeri. Kuori vaahto. Anna keittyä kasaan hieman. Jäähdytä. Halutessasi  siivilöi melba.

Tarjoa jäähtyneen juustokakun kanssa. Juomaksi käy New Yorkin kahvilatyyliin cafe latte.

Tiesitkö? Tuorejuusto on Ny cheesecaken perusta ja ehta newyorkilainen keksintö 1800-luvun lopulta. Leivonnaiselle on ominaista samettinen rakenne, joka tulee tuorejuuston ja kanamunien yhdistelmästä. Kakku poikkeaa muista juustokakuista koska se kypsytetään uunissa. Ny cheesecake on ollut Ison Omenan asukkaiden suosiossa 1900-luvun alusta asti.

11 kommenttia Kommentoi
Anikó Lehtinen

Kommentit

2.5.2012 15:14

Brooklynissä suosittelen erityisesti kokeilemaan Flatbushin alueella ( metro 2) olevia karibialaisia ruokapaikkoja, myös Brooklynin down town Brooklyn ostosalueella on niitä. Jamaikalaisia, trinidadilaisia herkkuja, edullisesti ei välttämättä löydä Manhattanilta, myös laadukkaat reggaemusiikkia myyvät levykaupat löytyvät Brooklynista.

2.5.2012 18:13

Ymmärrettävää on, että Repo kiinnittää toki huomiota "viran puolesta" ruokiin ja juomiin, mutta New Yorkin arjesta saisi kyllä varmasti muutakin mielenkiintoista tietoa irti. Millaista asuminen ja eläminen siellä olisi muutoin kuin ravitsemusliikkeiden tarjonnan vinkkelistä katsottuna?

3.5.2012 07:21

Eipä tarvitse poiketa kovinkaan paljon pois pääkaduilta kun kokee sen "todellisen" New Yorkin, alueita johon ei ole hyvä mennä pimeään aikaan...... Turisteja kuitenkin harvemmin kuljetetaan näillä alueilla, olisikohan syynä ravitsemusliikkeiden puute? -Siinä "IsonOmenan" arkea!

3.5.2012 08:51

Onko nimimerkki Sutki koskaan edes käynyt NY:ssä, vaikka noin osaavasti turistien kuskaamisesta kirjoittaa. Taitaa olla näitä lohjalaisia omahyväisiä "minulla on mielipide, vaikken mistään mitään tiedäkään" -kirjoituksia. Valitettavasti. Tämä ilmiö onneksi on rajattu ja hyvin paikallinen; on ja pysyy Lohjalla.

6.5.2012 16:38

Eiköhän nykyään osaa sanoa käymättäkin, kun voi TV:stä katsoa ohjelmia, lehtiä ja lukea kirjoja New Yorkista, joten voi päätellä. Näin olen itsekin oppinut tuntemaan NY:kia.

7.5.2012 09:16

Olisko kannattanut lukea kaikki viestit ketjussa.

3.5.2012 13:19

Tyypillinen turistikierros välttelee mm.Bronxia sekä Haarlemia.-Kummastakin löytyy autioita ja ränsistyneitä rakennuksia, "löysää" väkeä kaduilla ja kadun vieressä.Maine molemmilla on viime aikoina parantunut mutta yksin / pimeässä en liikkuisi siellä.
Viime kesänä olin paikalla kun 8 vuotias Leib Kleztky katosi Brooklynissä ja myöhemmin löydettiin murhattuna. Mutta tilastollisesti väkilukuun nähden NY on turvallinen kaupunki, ihmiset kiireisiä mutta erittäin ystävällisiä (näin suomalaisena!).......
-Ja mitä ravintolakulttuuriin tulee niin monikansallisuus näkyy rikkautena! -On joka makuun ruokia, ja mihin kellonaikaan tahansa! On helppo viihtyä, vaikkei olekaan mikään "kuuluisuus"!

4.5.2012 11:33

Nimim. Sutki: "Eipä tarvitse poiketa kovinkaan paljon pois pääkaduilta kun kokee sen "todellisen" New Yorkin, alueita johon ei ole hyvä mennä pimeään aikaan....."

Vielä 90-luvulla ainakin varoitettiin menemästä tietyn numeroisten (kadut nimetty numeroilla) katujen puolelle esim. Haarlemin ja Bronxin alueille. Kerran menin maanalaisen junalla väärään suuntaan ja huomasin olevani ainoa valkoihoinen niillä kulmilla. Mikään rasisti en ole, pikemminkin päin vastoin, mutta kun haukkuivat kyseisiä alueita turvattomiksi, niin äkkiä tulin niiltä kulmilta takaisin.

5.5.2012 08:20

Kirjoittajille tiedoksi, lukekaa LU:n keskusteluohjeet: "muiden keskustelijoiden haukkuminen ei ole sallittua, vaikka olisitkin asiasta eri mieltä"
-Sitten "todisteluista" = en lainaile verkosta enkä muilta kirjoittajilta, NY:n turistikierroksista on kokemusta, jo useamman kerran käyneenä. Ja kuten mainitsin: "ihmiset kiireisiä mutta erittäin ystävällisiä"..... Lohjalaisille esimerkkiä!

5.5.2012 21:50

Juttujen arvosteleminen, nim. Sutki, on eri asia kuin henkilön haukkuminen. Ja saathan sinä höpönlöpöä kirjoitella, jos haluat. Kirjoittajana ottaa myös vastaan toisten mielipiteitä ja näkökulmia. Jos juttusi eivät ole uskottavia, niin eivät -lukijan(ko) syy?

14.5.2012 13:29

Tämän päivän "länskärissä" Lauri Leskisen kokemuksia NY:n arjesta... Paljolti samoja kokemuksia minullakin, ja erityisesti Laurin loppusanat lämmittävät!

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu