Piilota X Palauta

Tukinainen: ”Kulttuurierot vaikuttavat raiskauksiin”

Paikalliset 5 Kommentoi

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan joka kolmannessa tuomioon johtaneessa raiskausrikoksessa tekijä on ollut ulkomaalainen. Törkeän raiskauksen tekijöistä jopa 41 prosenttia on ulkomaalaisia. Kun mukaan luetaan myös seksuaaliseen tekoon pakottaminen ja tavallinen raiskaus, ulkomaalaisten osuus putoaa 24 prosenttiin.

Erityisen suuri määrä tekijöistä on kotoisin Lähi-Idästä.

– Kaikkia maahanmuuttajia ei voi leimata. Silti kulttuuritekijät voivat vaikuttaa siihen, miten seksuaaliset kanssakäymiset tulkitaan. Eurooppalaisten käsitys voi poiketa muihin maihin verrattuna hyvinkin paljon. Kulttuurierot eivät kuitenkaan oikeuta tekemään seksuaalista rikosta. Raiskausrikoksen tekijöitä pitäisi tutkia nykyistä enemmän ja selvittää syyt tekoon perin pohjin, raiskauskriisikeskus Tukinaisen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki sanoo.

Uhrit ottavat usein ensimmäisenä yhteyttä Tukinaiseen. Kriisikeskuksen tilastojen mukaan 16 prosenttia tekijöistä on ulkomaalaisia. Uhrin ja tekijän suhde jää kahdeksassa prosentissa selvittämättä.

– Seksuaalisen väkivallan tekijöistä 18 prosenttia on uhrin kanssa avio- tai avosuhteessa. Uskon, että meihin otetaan kuitenkin helpommin yhteyttä, jos tekijä on ollut tuntematon ja ulkomaalainen, koska seuraukset eivät pelota uhria silloin niin paljon. Jos tekijä on läheinen, uhrin kärsimykset ovat myös suurempia, Heinjoki jatkaa.

Maahanmuuttajia varten on olemassa vapaaehtoinen koutouttamisohjelma, johon kuuluu myös Suomen kulttuuriin tutustuminen. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelijan Hannu Niemen mukaan ulkomaalaiset mieltävät minihameessa kulkevan naisen toisenlaiseksi kuin suomalaiset.

– Kotouttamisohjelmassa pitäisi kertoa suoraan, että pukeutuminen ei anna lupaa tehdä seksuaalista tekoa, Heinjoki sanoo.

Raiskauskriisikeskus haluaa painottaa sitä, että jokainen uhri tekisi rikosilmoituksen mahdollisimman pian.

– Tekijät on saatava vastuuseen ja uhrin on hyvä päästä avun piiriin, Heinjoki lisää.

5 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen

Kommentit

5.5.2012 09:11

Suomalaisnaisten syytä siis, syyttäkööt itseään.

5.5.2012 11:17

Mitä tarkoitetaan tässä yhteysessä käsitteellä kulttuurierot? Tarkoitetaanko, että joissain kulttuureissa raiskaus on jossain olosuheissa hyväksyttävä teko? käsittääkseni lähi-idän kulttuureistakaan kotoisin olevat, Suomessa asuvat ihmiset eivät hyväksy raiskausta missään olosuhteissa, vaan pitävät raiskaajia sairaina tai moraalittomina.

"Uskon, että meihin otetaan kuitenkin helpommin yhteyttä, jos tekijä on ollut tuntematon ja ulkomaalainen, koska seuraukset eivät pelota uhria silloin niin paljon. " Koskeeko tämä myös ulkomaalaisten naisten Suomessa kokemia raiskauksia, vai uskotko, että ulkomaalainen Suomessa raiskauksen uhriksi joutunut nainen ottaa helpommin yhteyttä, jos tekijä oli suomalainen tai Suomen kansalainen?

5.12.2012 21:31

Mamuille tulee opettaa maan tavat ja lait.
Kurssin lopuksi testi asiasta, josta pitää päästä hyväksyttävästi läpi.

Näin ollen voidaan sitten raiskaaja tuomita asteikon kovimmasta päästä, koska hän on todistettavasti tietoinen laeista. Ja törkeiden rikosten kohdalla ikuinen porttikielto Suomeen. Ei meidän tarvitse katsella rikollisia, vaan lainkin mukaan ensisijaisesti tulee suojella oman maan kansalaisia.

Yksinkertaista!

24.9.2013 23:01

seksuaalirikoksesta maastakarkoitus suomessa tai niskalaukaus näitä riittää jo omasta takaa ei tarvi eri kulttuureista niitä vielä roudata suomeen

28.9.2013 00:40

Ei ole kyse pelkästään siitä, miten naiset pukeutuvat. Raiskauksia tehdään myös Lähi-Idässä vaikka naiset olisivat pukeutuneet kaapuihin. Egyptissä on tänä vuonna ollut paljon keskustelua siitä, että monia mielenosoituksiin osallistuneita naisia on raiskattu. Intia ei varsinaisesti kuulu Lähi-Itään mutta siellä on ollut näitä kuolemaan johtaneita ryhmäraiskauksia. Mahdoton tietää, mitä raiskaajien päässä liikkuu jos mitään.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.