Piilota X Palauta

Helppoa rahaa järjestötoimintaan

Kolumnit 4 Kommentoi

Syyttävät sormet ovat sojottaneet säätiöihin, jotka jakavat tukea omassa hallinnossaan vaikuttaville työntekijöille. Kannattaisi sohia laajemmalle.

Järjestöt, yhdistykset, seurat ja puolueosastot noudattavat maan tapaa anomalla toimintaansa rahaa kunnalta, valtiolta tai EU:lta. Valtiovarainministeriön virkamiesarvion mukaan Suomessa jaetaan vuosittain ainakin 50 miljoonaa euroa harkinnanvaraisia tukia ja avustuksia erilaisille ”hyvää työtä tekeville yhteisöille”.

Järjestöjen rahapelistä tekee kiinnostavan se, että merkittävä osa yhteisöjen saamista rahoista kanavoituu yhteisöä lähellä oleville konsulteille, asiantuntijoille, luennoitsijoille, puhujille ja aktivisteille.

Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Helsingissä ja suurimmissa seutukunnissa yhteisöjen rahapeli on niin mittavaa, että palkkioilla maksetaan tosiasiallisesti palkkaa puolue- ja järjestötyötä muka harrastaville henkilöille.

Vapaaehtoistyöltä näyttävästä toiminnasta on tullut toistuvilla palkkioilla korvattavaa palkkatyötä. Tämä on innovatiivinen tapa kustantaa yhteisölle osapäiväinen työntekijä.

Veronmaksajien näkökulmasta on kyse kuppauksesta, kun tukirahaa myönnetään ylevältä kuulostavaan tarkoitukseen, mutta tosiasiallisesti rahat käytetään puolue- tai propagandatyöhön. Kuntien tilintarkastajien, valtiontalouden tarkastusviraston ja EU:n tilintarkastajien kannattaisi tutkia asiaa.

Åbo Akademin säätiön asunnoissa asuvat halvalla muutkin kuin säätiön toimitusjohtaja. Suuri, edullinen ja hyvin varusteltu asunto Turun parhaalla paikalla on merkittävä kilpailuetu, kun pieni ruotsinkielinen yliopisto houkuttelee palvelukseensa tutkijoita.

Ruotsinkielisen professorin käteen jää paljon enemmän rahaa, kun hän nauttii halvasta asuntoedusta. Suomenkieliset professorit maksavat täyttä vuokraa omista neliöistään Turun yliopiston palveluksessa.

Säätiöt ja järjestöt voivat jakaa etuuksia vaivattomasti ja mielensä mukaan, vaikka tasa-arvolaki kieltääkin ihmisten erottelun kielen tai syntyperän perusteella.

4 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän A-P. Pietilä kuva
A-P. Pietilä

Kommentit

8.5.2012 14:18

Mikä on näiden yhdistysten toiminnan tarkoitus?
Mitä rahalla on saatu aikaan? Miten saatu raha on käytetty?

Toimintakertomuksia ei taida olla netissä.

8.5.2012 20:46

rehellistä työtä tekevien yhdistysaktiivien maine tahriintuu syyttä suotta. Onko yhdistyksissä edelleen maallikkotilintarkastajat?

11.5.2012 10:09

Tsekatkaapas: "HS: Poliittiset nuorisojärjestöt tienaavat petoksella", linkki aiheeseen alla:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012051115560413_uu.shtml

11.5.2012 10:18

Tämähän on sitä laillistettua rahankeruuta,veronkiertoa ja kusetusta,jota poliitikot harrastaa.Homma aloitetaan jo noissa kaikenmaailman puoluetta lähellä olevissa nuorisoseuroissa,järjestöissä,yhdistyksissä,urheiluseuroissa,tekaistuilla jäsenmäärillä kusetetaan kaikki,mitä irti saadaan.

Tämähän on kaikkien puolueiden normaali käytäntöä.
jokainen on omiaan ottamassa,kuka enemmän kuka vähemmän ja kansa maksaa.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu