Piilota X Palauta

Firmat käyttävät rikollisjengejä velan perintään

Paikalliset 3 Kommentoi

Helsingin käräjäoikeuden mukaan koillishelsinkiläinen autohuolto oli ottanut yhteyttä Natural Born Killersiin, kun asiakas ei maksanut auton korjauksesta sovittua 3 000 euron laskua.

Jengiläiset kävivät asiakkaan luona kertomassa, että hänen pitää maksaa kyseinen lasku sekä 10 000 euroa perintäkuluja. Asiakkaan mukaan jengin jäsen oli hakannut ja potkinut häntä. Pahoinpitelijä oli todennut, että perintäkulut voi maksaa ”vaikka 2 000 euron erissä”.

Asiakasta kehotettiin myös luovuttamaan hänen Volvo-merkkinen autonsa huollon nimiin. Tekijä uhkaili ja varoitti ottamasta poliisiin yhteyttä. Jengiläisellä oli päällään valkoinen paita, jossa luki ”NBK”.

Tätä et tiennyt prosenttijengeistä

Keskusrikospoliisin mukaan noin 900 henkilöllä on Suomessa kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Prosenttijengit, eli lain ulkopuolella toimivat moottoripyöräjengit, ovat sovussa keskenään ja saattavat jopa vierailla toistensa juhlissa.

He eivät tappele keskenään reviireistä.

Velan perinnän lisäksi jengit tekevät pääosin niin sanottuja tavallisia rikoksia, kuten autovarkauksia.

Poliisit saavat usein ilmoitussoittoja tavallisilta kansalaisilta siitä, missä prosenttijengiläiset liikkuvat.

Poliisin mukaan merkki rikollisesta toiminnasta on liivien peittäminen takilla.

Lähde: Helsingin Poliisilaitos

Käräjäoikeus totesi, että kiristäjät hyötyivät rikollisjärjestöön liittyvästä väkivallan leimasta. Jengiläinen sai pahoinpitelystä sekä törkeän kiristyksen yrityksestä vuoden ja kolmen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Autohuollon edustaja sai kymmenen kuukauden ehdollisen tuomion törkeän kiristyksen yrityksestä.

 

Tavalliset yritykset tukevat tällä tavalla vakavaa rikollisuutta.”

Poliisin mukaan prosenttijengien pääasiallinen tulonlähde on velan perintä. Yritykset ottavat yhteyttä rikollisjärjestöihin. ”Toimeksiantaja” kutsutaan kahvitarjoilulle jengin päämajalle, koska yrittäjän laillinen velka tarkoittaa jengiläiselle helppoa rahaa. Suomen laki ei estä lainan perimistä omin keinoin, kunhan tapa ei sisällä väkivaltaa tai uhkailua.

– Rikollisjärjestöjen apua pyytävät isot ja pienet firmat rakennusyrittäjistä maahantuojiin. Tavalliset yritykset tukevat tällä tavalla vakavaa rikollisuutta, joten jengiläisiä on turha syyttää kaikesta, rikoskomisario Jari Aarnio huomauttaa.

Kun perinnästä on sovittu, toimeksiantaja antaa jengiläiselle velallisen tiedot ja velkasopimuksen.

– Suurin osa velanperintäkeikoista tehdään puhumalla. Jengiläisten tarkoituksena on luoda pelon tunne sanattomalla uhkailulla. Liivit on takin alla piilossa, mutta jengiläinen saattaa näyttää kätensä, jossa komeilee prosenttijengin tunnusomainen sormus.

Rikollisjärjestö käyttää väkivaltaa vain, jos lainaaja on itsekin rikollinen.

– Esimerkiksi rakennusfirman omistaja, jonka bisnes ei kestä päivänvaloa. Silloin jengiläiset mätkivät turpaan ennen kun edes kertovat käynnin syytä, Aarnio kertoo.

Firman edustajat kääntyvät jengiläisten puoleen, koska normaalia tietä velan perintä kestää kauan.

– Jos vaikka aliurakoitsija ei maksa, niin ottaahan se päähän. Yrittäjät kyllästyvät pari kolme vuotta kestävään prosessiin ja sen takia turvautuvat jengiläisten apuun, Aarnio kertoo.

Cannonballs peri velkojaan huoltoasemalla

Viime viikolla poliisipartio ajoi sattumalta helsinkiläisen huoltoaseman ohi, jonka pihassa oli Cannonballs-jäsenen auto.

– Partio päätti käydä tarkistamassa tilanteen. Sisällä oli kolme jengiläistä ja yksi ulkopuolinen. Heillä oli käynnissä kovaääninen huutokeskustelu liittyen velan maksamiseen, rikoskomisario Jari Aarnio kertoo.

Partion toinen poliisi kiinnitti huomiota yhteen jengiläiseen, joka liikehti levottomasti.

– Poliisi päätteli miehen tärinästä, että jotain on meneillään. Jokainen otettiin kiinni epäiltynä ampuma-aserikoksesta. Heidän autonsa tutkittiin ja sieltä löytyi kolme asetta. Kun jengiläiseltä vie aseen pois, se on kova kolaus heidän itsetunnolleen, Aarnio jatkaa.

Helsingin poliisilaitos seuraa päivittäin rikollisjärjestöjen jäsenien toimintaa.

– Tiedämme heidän kotiosoitteensa, kulkuneuvot ja jopa tyttöystävät. Teemme näkyvää valvontaa päivittäin. Poliisit käyvät jututtamassa jengiläisiä heidän päämajallaan.

Näkyvä valvonta on todettu toimivaksi.

– Naapurimaista löytyy esimerkkejä siitä, miten käy kun jengiläisiä seurataan vain salaisesti, eikä olla perillä heidän arjestaan. Muun muassa Malmössä, Göteborgissa ja Köpenhaminassa on jatkuvasti väkivaltaisia yhteydenottoja. Paikalliset poliisit ovat jopa soittaneet meille ja kysyneet, mikä meidän taktiikka oikein on, Aarnio kertoo.

3 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen

Kommentit

9.5.2012 08:24

Ihan normaaliahan tuo on että ylikansalliset firmat ja rikollisjengit ovat yhtä ja samaa.

Hyvänä esimerkkinä internatsionaalibanksterit ja Arkadianmäen apinatarha. Täysin tavallista.

9.5.2012 08:35

Eikä hallitus edes halua puuttua kyseiseen toimintaan.

1.2.2014 01:02

Aarnio itsekkin kytköksissä liivijengiin!!!

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.