Kirja-arvio: Mikä on kirjallisuuden tarkoitus?

Anja Snellmanin uusi romaani on vanhan liiton naiskirjailijan tilitys nykyilmiöstä, jossa kirjailija on tärkeämpi kuin hänen kirjansa. Teos on melkoinen täyslaidallinen sitä kulttuurielämän kehitystä vastaan, jossa vain markkinat määräävät: kirjailijan täytyy ennen kaikkea olla esillä, hänen teoksensa pitää myydä jo ennen kuin se on ilmestynytkään. Suomessakin osa kustantajista on kurkottanut tämän taidekäsityksen suuntaan.

Snellman ottaa jälleen käyttöönsä ironisen tyylin, jonka hän hallitsee erinomaisesti.

Kielellä leikittelevä tyyli tuottaa ilmaisuvoimaista tekstiä, jota on ilo lukea – välillä mieleen tulee kirjailijan debyyttiteos Sonja O. kävi täällä, johon nimi Ivana B. viittaa lukijan mielessä ainakin epäsuorasti.

Anja Snellman Ivana B. Siltala 2012
Written by:

Arto Vaahtokari

Ota yhteyttä

Kommentit (4)

Kommentit

Aikoinaan Sonja O. kävi täällä ja Anja K. oli joka lööpissä siellä ja täällä. Nainen vanhenee ja muutuu näkymättömäksi. Luonnon laki sanoisi ja rastalettejään leiskauttaisi Sofi O. ;)

asiaihminen (ei varmistettu)

Rastaletti on Sofi Oksasen tavaramerkki ja jos olisit tarkempi ne eivät ole aidot, toisilla hattu Sofilla rastat. Kirjoitustaitoonhan päähineet eivät mitenkään liity, teksti kulkee. Ei myöskään vanheneminenhan, tulee kaikille Anja Kauranen- Snellman on yhä hyvin näkyvillä ajan hermolla!

Xantippa (ei varmistettu)

Otsikko kysyi: Mikä on kirjallisuuden tehtävä?

Vastaan omalta osaltani siihen.
Minulle kirjallisuus tarjoaa tietoa, elämyksiä, toisten kokemusmaailman välittämiä tunteita, tuntemuksia, elämänkohtaloita.
Kirjallisuus voi olla miltei koko elämän sisältö itsensä ulkopuoliseksi tuntevalle.

Kirjat pelastav... (ei varmistettu)

Kirjallisuuden tehtävä mielestäni on jakaa ihmisenä olemisen kokemusta.
Kirjallisuus sivistää, rentouttaa, herättää kysymään ja antaa vastauksia.

Kirjallisuuden piiri ja vaikutus on kokonaisvaltainen hänelle, joka kirjallisuuteen on perehtynyt.

Kirjat ovat yst... (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun