Piilota X Palauta

Kokeeko keskustakirjasto Guggenheimin kohtalon?

Paikalliset 6 Kommentoi

Verovaroin kustannettavasta Helsingin keskustakirjastosta voi olla odotettavissa yhtä kova kädenvääntö kuin Guggenheim-taidemuseosta.

Toisaalta Guggenheimin kaatuminen saattaa parantaa keskustakirjaston toteutumismahdollisuuksia.

– Varmasti aina kun päätetään suurista hankkeista voi tapahtua mitä tahansa matkan varrella. Uskoisin kuitenkin, että nimenomaan tämä kirjastohanke, joka puhuttelee suurta yleisöä ja joka tarjoaisi ihmisille jotain uutta, voittaa ennen pitkää päättäjät puolelleen, sanoo Helsingin kirjastotoimen johtaja Maija Berndtson.

 

Jos rakennus halutaan toteuttaa, varmaan täältä löytyy ratkaisu.”

 

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailuun on lähetetty yli 530 kilpailuehdotusta, jotka ovat esillä yleisönäyttelyssä Jätkäsaaren monitoimitalo Bunkkerissa 16. toukokuuta asti.

Tuomaristo valitsee ehdotuksista 6–8 työtä jatkoon. Nämä ehdotukset julkistetaan ensi syksynä. Koko kilpailun tulos selviää kesäkuussa 2013.

Arkkitehtuurikilpailun voittaja palkitaan 50 000 eurolla. Toiselle sijalle yltänyt ehdotus saa 37 000 euroa ja kolmannelle sijalle päässyt 25 000 euroa. Loput jatkoon valittavat työt voidaan palkita 25 000 euron palkinnoilla.

Hankepäällikkö Irmeli Grundström kiinteistövirastosta kertoo, että Töölönlahden alueelle kaavaillun keskustakirjaston alustava kustannusarvio on 70 miljoonaa euroa.

– Sen jälkeen, kun lopullinen hankesuunnitelma on arkkitehtuurikilpailun jälkeen valmistunut, hankesuunnitelma lähtee kaupunginvaltuustoon. Koska kyse on niin mahtavan isosta hankkeesta, kaupunginvaltuusto päättää, rakennetaanko kirjasto ja millä aikataululla.

– En usko, että palkintorahat menevät hukkaan. Arkkitehtuurikilpailuun on kuitenkin saatu yli 500 erilaista tapaa ratkaista asia. Jos rakennus halutaan toteuttaa, varmaan täältä löytyy ratkaisu, Grundström sanoo.

 

En usko, että palkintorahat menevät hukkaan.”

 

Onko keskustakirjastolla paremmat mahdollisuudet toteutua, kun Guggenheim-hanke kaatui?

– Vaikea kysymys,mutta toivon sitä. Asia on nyt poliittisten päättäjien käsissä. Me pyrimme saamaan kilpailulle mahdollisimman hyvän lopputuloksen, Grundström vastaa.

Maija Berndtson ei uskalla hänkään veikata lopputulosta.

– Me puhumme kirjaston puolesta. Toivoisin, että arkkitehtuurikilpailu nimenomaan konkretisoi ymmärtämään, mistä on kysymys, ja hanke saisi riittävän kannatuksen.

6 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen

Kommentit

13.5.2012 08:32

Tässäkin mainitaan tuo Guggenheim museo siten, kun sen puuttuminen Suomesta olisi jotakin niin suurta vahinkoa Suomalaisille, ettei sitä ilman voitaisi elää. Ei yhtään ihmetellä kun tuollaisen rakennuksen, jota halutaan tänne vain turistia varten, rakentamista pidetään niin tärkeänä, että sen rakentamiseen löytyy rahaa, mutta rahaa ei ole ihmisten elämän turvaamista varten, kuten esimerkiksi tämänhetken tuikitärkeetä lastenterveyden turvaksi tarvittavaa lastensairaalaa, jonka rakentaminen on osoittautunut olevan toisarvoinen juttu. Odottelen vain sitä, koska keksitään eduskunnassa aloittaa lastensairaalan rakentamiseen tähtäävät viivyttely kinailut siitä, että tarvitaan laatia uusi laki, joka pakoittaa sairauden sattuessa hoitamaan tämän maan lapsia, kuten keksittiin syyksi kun haluttiin vanhustenhoidossa luistaa ihmisoikeuksien mukaisista hoidoista.

13.5.2012 11:50

Guggenhein olisi avannut ns. piikin hamaan tulevaisuuteen verorahoista amerikkalaiselle säätiölle. TÄMÄ on varmastikin suurin syy sen vastustamiseen.
Monien mielestä Guggenheim saa toki tulla, mutta EI yhteiskunnan kustantamana. Tämän vuoksi kirjastotalon vertaaminen tähän on huono ja yleensäkin kirjaston ja taidemuseon vertaaminen ovat eri palikoita.

14.5.2012 10:47

Keskustakirjasto tulisi haudata, jos rahat eivät riitä edes nykyisten lähikirjastojen ylläpitoon. Nämä pikkukirjastot palvelevat isoa joukkoa tavallisia ihmisiä eivätkä mitään saunojia ja suksivuokraajia. Kirjastot ovat tärkeitä kaupunginosan kokoontumispaikkoja.

14.5.2012 22:29

Keskuskirjasto on valmiiksi kuollut hanke. Uusi olympiastadion pitäisi olla seuraavana listalla. Ja nimenomaan uusi - tulee huommattavaksi halvemmaksi rakentaa kokonaan uusi pyhättö. Vanha rakennus on pitkälti korjaamattomassa kunnossa. Tornin voi säilyttää.

26.5.2012 11:31

Miksköhän ei vanha postitalo käy/käynyt keskustakirjastoksi, kun vielä on tyhjentynyt/tyhjentymässä? Mitäköhän ertyisiä teknisiä ongelmia siinä olisi ollut/on?

27.5.2012 11:05

Postitalo ei käynyt Keskustakirjastoksi sen takia, että kaupungin johto ei ole ollut missään vaiheessa etsimässä kirjastolle paikkaa, vaan haluaa rakentaa monumentin Töölönlahdelle.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.