Kokeeko keskustakirjasto Guggenheimin kohtalon?

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailuun lähetetyistä töistä yksi on nimimerkki "The open book: To the public".

Jani Jakonen

Myös nimimerkki "The Ark of Knowledge" kilpailee keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailussa.

Jani Jakonen

Nimimerkin "Töölönlahti Peaks" ehdotus Helsingin keskustakirjastoksi.

Jani Jakonen

Jätkäsaaren Bunkkerin näyttelytilassa on arkkitehtuurikilpailuun saapuneita kirjastoehdotuksia silman kantamattomiin. Maija Berndtson uskoo, että kilpailu kiinnostaa, koska Helsinki on ollut esillä World design capital -vuoden myötä. Lisäksi suomalainen kirjastolaitos on tunnettu maailmalla.

Jani Jakonen

Verovaroin kustannettavasta Helsingin keskustakirjastosta voi olla odotettavissa yhtä kova kädenvääntö kuin Guggenheim-taidemuseosta.

Toisaalta Guggenheimin kaatuminen saattaa parantaa keskustakirjaston toteutumismahdollisuuksia.

– Varmasti aina kun päätetään suurista hankkeista voi tapahtua mitä tahansa matkan varrella. Uskoisin kuitenkin, että nimenomaan tämä kirjastohanke, joka puhuttelee suurta yleisöä ja joka tarjoaisi ihmisille jotain uutta, voittaa ennen pitkää päättäjät puolelleen, sanoo Helsingin kirjastotoimen johtaja Maija Berndtson.

 

Jos rakennus halutaan toteuttaa, varmaan täältä löytyy ratkaisu.”

 

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailuun on lähetetty yli 530 kilpailuehdotusta, jotka ovat esillä yleisönäyttelyssä Jätkäsaaren monitoimitalo Bunkkerissa 16. toukokuuta asti.

Tuomaristo valitsee ehdotuksista 6–8 työtä jatkoon. Nämä ehdotukset julkistetaan ensi syksynä. Koko kilpailun tulos selviää kesäkuussa 2013.

Arkkitehtuurikilpailun voittaja palkitaan 50 000 eurolla. Toiselle sijalle yltänyt ehdotus saa 37 000 euroa ja kolmannelle sijalle päässyt 25 000 euroa. Loput jatkoon valittavat työt voidaan palkita 25 000 euron palkinnoilla.

Hankepäällikkö Irmeli Grundström kiinteistövirastosta kertoo, että Töölönlahden alueelle kaavaillun keskustakirjaston alustava kustannusarvio on 70 miljoonaa euroa.

– Sen jälkeen, kun lopullinen hankesuunnitelma on arkkitehtuurikilpailun jälkeen valmistunut, hankesuunnitelma lähtee kaupunginvaltuustoon. Koska kyse on niin mahtavan isosta hankkeesta, kaupunginvaltuusto päättää, rakennetaanko kirjasto ja millä aikataululla.

– En usko, että palkintorahat menevät hukkaan. Arkkitehtuurikilpailuun on kuitenkin saatu yli 500 erilaista tapaa ratkaista asia. Jos rakennus halutaan toteuttaa, varmaan täältä löytyy ratkaisu, Grundström sanoo.

 

En usko, että palkintorahat menevät hukkaan.”

 

Onko keskustakirjastolla paremmat mahdollisuudet toteutua, kun Guggenheim-hanke kaatui?

– Vaikea kysymys,mutta toivon sitä. Asia on nyt poliittisten päättäjien käsissä. Me pyrimme saamaan kilpailulle mahdollisimman hyvän lopputuloksen, Grundström vastaa.

Maija Berndtson ei uskalla hänkään veikata lopputulosta.

– Me puhumme kirjaston puolesta. Toivoisin, että arkkitehtuurikilpailu nimenomaan konkretisoi ymmärtämään, mistä on kysymys, ja hanke saisi riittävän kannatuksen.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Tässäkin mainitaan tuo Guggenheim museo siten, kun sen puuttuminen Suomesta olisi jotakin niin suurta vahinkoa Suomalaisille, ettei sitä ilman voitaisi elää. Ei yhtään ihmetellä kun tuollaisen rakennuksen, jota halutaan tänne vain turistia varten, rakentamista pidetään niin tärkeänä, että sen rakentamiseen löytyy rahaa, mutta rahaa ei ole ihmisten elämän turvaamista varten, kuten esimerkiksi tämänhetken tuikitärkeetä lastenterveyden turvaksi tarvittavaa lastensairaalaa, jonka rakentaminen on osoittautunut olevan toisarvoinen juttu. Odottelen vain sitä, koska keksitään eduskunnassa aloittaa lastensairaalan rakentamiseen tähtäävät viivyttely kinailut siitä, että tarvitaan laatia uusi laki, joka pakoittaa sairauden sattuessa hoitamaan tämän maan lapsia, kuten keksittiin syyksi kun haluttiin vanhustenhoidossa luistaa ihmisoikeuksien mukaisista hoidoista.

pippalulla (ei varmistettu)

Guggenhein olisi avannut ns. piikin hamaan tulevaisuuteen verorahoista amerikkalaiselle säätiölle. TÄMÄ on varmastikin suurin syy sen vastustamiseen.
Monien mielestä Guggenheim saa toki tulla, mutta EI yhteiskunnan kustantamana. Tämän vuoksi kirjastotalon vertaaminen tähän on huono ja yleensäkin kirjaston ja taidemuseon vertaaminen ovat eri palikoita.

ullis (ei varmistettu)

Keskustakirjasto tulisi haudata, jos rahat eivät riitä edes nykyisten lähikirjastojen ylläpitoon. Nämä pikkukirjastot palvelevat isoa joukkoa tavallisia ihmisiä eivätkä mitään saunojia ja suksivuokraajia. Kirjastot ovat tärkeitä kaupunginosan kokoontumispaikkoja.

Lähikirjastot e... (ei varmistettu)

Keskuskirjasto on valmiiksi kuollut hanke. Uusi olympiastadion pitäisi olla seuraavana listalla. Ja nimenomaan uusi - tulee huommattavaksi halvemmaksi rakentaa kokonaan uusi pyhättö. Vanha rakennus on pitkälti korjaamattomassa kunnossa. Tornin voi säilyttää.

Linda (ei varmistettu)

Miksköhän ei vanha postitalo käy/käynyt keskustakirjastoksi, kun vielä on tyhjentynyt/tyhjentymässä? Mitäköhän ertyisiä teknisiä ongelmia siinä olisi ollut/on?

zamppa63 (ei varmistettu)

Postitalo ei käynyt Keskustakirjastoksi sen takia, että kaupungin johto ei ole ollut missään vaiheessa etsimässä kirjastolle paikkaa, vaan haluaa rakentaa monumentin Töölönlahdelle.

Pajusen unelmia (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun

Lisää aiheesta