Romanit ja kaupunkilaiset leiriytyvät Senaatintorille

Romanikatusoittajat Ilie Sile, Dumitru Stanciu, Ion Luca, Calin Marian, Robina Stanciu ja Kimmo Pohjonen esiintyvät yhdessä Espalla.

Amnesty International / Mari Waegelein

Romanisiirtolaisia tukevat kaupunkilaiset leiriytyvät yhdessä romanisiirtolaisten, Vasemmistonuorten ja Vapaa liikkuvuus –verkoston kanssa Senaatintorille perjantaista 11. toukokuuta sunnuntaihin 13. toukokuuta.

Leiriytymällä he osoittavat mieltään Helsingin kaupungin romanivastaisia toimia vastaan.

Mielenosoitus vaatii Helsingin kaupunkia luopumaan romanien oleskelun häiritsemisestä Helsingissä ja järjestämään romaneille inhimilliset majoitusolot.

– Kaupungin johto on jo pitkään yrittänyt karkottaa romanit Helsingistä purkamalla leirejä. Viime kesänä poliisi hääti leirejä erityisenaktiivisesti kaupungin pyynnöstä. Olemme nähneet että tämä linja on hölmö. Köyhyys ei katoa katukuvasta häätämällä. Mitä nopeammin Helsinki ottaa järjen käteen ja järjestää paikan missä romanit ja muut köyhät asunnottomat voivat leiriytyä sen parempi meille kaikille, arvioi kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren (sd).

Euroopan ihmisoikeuskomisaari Thomas Hammarberg kritisoi helmikuussa ilmestyneessä raportissa EU-maita laajalle levinneestä romanivastaisuudesta.

Hammarbergin mukaan monissa Euroopan maissa romaneilta ja kiertolaisilta puuttuu perustavat ihmisoikeudet ja he joutuvat järkyttävän rasismin kohteiksi.

– Helsinki ei voisi nyt nousta näyttämään positiivista esimerkkiä muille Euroopan suurkaupungeille, ehdottaa Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Viikonlopun aikana Senaatintorilla pitävät puheenvuoron muun muassa kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Anna Kontula (vas).

Esiintymässä ovat muun muassa Yona, SuperJanne, Niko ja Tapsa sekä Jaakko Laitinen ja väärä raha.

Lauantaina järjestetään muun muassa taiteilija Kaisa Salmen Kukkia ja kerjääjiä -tapahtuma. Siinä osallistujat kerjäävät rahaa romanisiirtolaisille ja helsinkiläisille asunnottomille ja romanit antavat kukkia ohikulkijoille.

Lauantai-iltapäivänä järjestetään romanien oikeuksia koskeva keskustelu.

 

SYSTEMAATTISTA SYRJINTÄÄ Romanien ihmisoikeuksien edistäminen on Amnesty Internationalin toiminnan painopisteitä Euroopassa. Euroopan unionin alueella elää noin 10–12 miljoonaa romania. He ovat monessa maassa merkittävä vähemmistö, esimerkiksi Romaniassa romaneja on noin 10 prosenttia väestöstä. Systemaattinen syrjintä ja rasistiset asenteet pitävät Amnestyn mukaan yllä romanien köyhyyttä. Heidän työllistymisensä on erittäin vaikeaa. Laittomia pakkohäätöjä tapahtuu jatkuvasti eri puolilla Eurooppaa. Romanilapsia sijoitetaan edelleen perusteettomasti erityiskouluihin ja heitä syrjitään opetuksessa. – Amnestylla ei ole yksinkertaisia ratkaisuja liikkuvien romanien tilanteeseen. Pyrimme vaikuttamaan viranomaisiin mm. Romaniassa laittomien pakkohäätöjen lopettamiseksi. Uudenlainen yhteistyö suoraan romanien kanssa on vahvistanut näkemystä, että romanien syrjintä on EU-maiden yhteinen ihmisoikeushaaste, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Päivi Mattila.
Written by:

Ota yhteyttä