Piilota X Palauta

Kotimaista riistaa, kalaa ja marjoja arvostanut Presidentti Kekkonen eläisi nykytrendin aallonharjalla

Ruoka Kommentoi

Tamminiemen käytävillä vaeltava yleisö katselee pitkäaikaisimman tasavallan presidenttimme Urho Kaleva Kekkosen kotia. Seurue pysähtyy vaatimattomaan, keltaisten kaappien sävyttämään 70-luvun henkiseen keittiöön.

– Kekkosen aikana Tamminiemessä tarjoiltiin tavallista kotiruokaa. Myöhemmällä iällä presidentti joi maidolla laimennettua piimää ruokajuomana, opas Tiia Lautala kertoo.

Presidentti suosi erityisesti kalaruokia, kuten kainuulaista madekeittoa. Kalanpäät olivat suurta herkkua, jotka mies söi usein viimeiseksi suupalakseen. Hänen pyytämäänsä kalaa ja metsästämäänsä riistaa kokattiin, jos suinkin. Jyhkeä, 50-luvulta peräisin oleva Metoksen hella hallitsee keittiötä. Ikkunan edessä apupöydällä on esillä käytössä olleen Arabian Loisto-astiaston teekuppipari.

Tamminiemi ehostettiin 70-luvun asuun

Maaliskuun lopussa uudelleen avattuun Tamminiemeen voit tutustua sen autenttisessa, presidentti Kekkosen aikaisessa 1970-luvun asussa.

Opastukset, vaihtuvat näyttelyt ja esitelmätilaisuudet kertovat Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen presidenttiajasta ja valottavat Suomen sodanjälkeistä historiaa.

Avoinna ke–su klo 11–17. Opastukset klo 11–16 tasatunnein.

Kirjavinkki: Pekka Vilpas – neljän presidentin hovimestari, WSOY 2008, kirjoittanut Teija Sopanen

Kierros jatkuu yläkertaan.

– Aamiaisensa Kekkonen nautti aina yläkerrassa. Aamiaiseen kuuluivat hunajatee ja kampanisu, Lautala sanoo ja vieraat kohahtavat.

– Siis kampaviineri ja hunajatee. Kuulimmeko oikein, joku kysäisee.

Lautala jatkaa, että hovimestari Pekka Vilpas ehti olla neljän presidentin hovimestarina. Hän on kirjoittanut työstään kirjankin.

 

Aamiaiseksi hän nautti hunajateetä ja kampanisun.”

Makuuhuoneeseen kurkistus paljastaa, että Kekkonen tarkkaili painoaan. Lautala vahvistaa, että presidentti punnitsi itsensä päivittäin.

Lopuksi seurue nauttii Tamminiemen lisärakennuksessa sijaitsevassa Café Adjutantissa voipaperiin kääräistyn eväsleivän Sylvin kahvikupposen kanssa.

Aito UKK:n eväsleipä sisältää karussa yksinkertaisuudessaan kaksi viipaletta ruisleipää, joiden väliin on ujutettu graavilohen siivut.

Nykypäivän ylenpalttisuuteen tottunut kansa saa leivästä alastoman paljaan vaikutelman. Mutta leipää mutustaessaan palaa ajatuksissaan aikaan, jolloin pelkkä graavattu lohikin oli herkkujen herkku.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.