Meri-Rastilassa pelätään: Kaupunki jyrää asukkaat

-Mielestäni vaarana on, että kaupunki lopulta puskee läpi alkuperäisen kaavasuunnitelman. Asukkaita kyllä kuullaan, mutta meneekö jatkosuunnittelu ikään kuin niin, ettei mitään olisi tapahtunutkaan, sanoo vuosaarelainen Ilkka Hyvärinen.

Jani Jakonen

Jessi-koiraa ulkoiluttava merirastilalainen Julija Ristolainen kannattaa uusien asuntojen rakentamista kotikulmilleen, koska asunnoista on Helsingissä kova pula.-Minulle pääasia on, että metsän kävelypolut säilyvät, ja ettei rakentaminen ulotu ihan merenrannalle asti, Ristolainen sanoo.

Jani Jakonen

Ristiriitainen ja hämmentävä päätös, kommentoivat vuosaarelaisulkoilijat Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan ratkaisua kiistellystä Meri-Rastilan kaavasta.

Lautakunnan niukka enemmistö hyväksyi Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavaluonnoksen. Samalla se painotti, että alueen jatkokaavoituksessa selvitetään täydennysrakentamista myös asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen ehdottamalla tavalla.

– Itsekin jäin ihmettelemään päätöstä, kun luin uutisen. Se, kuinka sitovaa asukkaiden toiveiden huomioiminen on, jäi ilmaan ja jotenkin epäselväksi, sanoo lenkkeilijä Ilkka Hyvärinen.

Meri-Rastilassa asuva Vieno Havukainen kummastelee kaupunkisuunnittelulautakunnan ratkaisua.

– Siinä voi käydä niin, että kaupunki pitää päänsä ja rakentaa aluetta vähän kerrallaan eikä sitten kuuntele meitä asukkaita.

– Minun mielestäni tänne ei pitäisi ensinkään rakentaa. Meri-Rastilan metsäalueesta pitäisi tehdä luonnonsuojelualue. Se olisi hyvä motiivi olla rakentamatta, Havukainen jatkaa.

Kaupungin edustajan mukaan lautakunnan päätöksessä ei ole ristiriitaisuuksia.

Asukkaat olivat tehneet lautakunnalle oman OurCity-ehdotuksen, jossa rantametsä säästyisi.

– OurCity-ehdotus oli vaihtoehtoinen suunnitelma, jolla asukkaiden mielestä voitaisiin korvata Meri-Rastilan länsirannan rakentaminen osoittamalla rakentamispaikkoja pääasiassa muualta Meri-Rastilan alueelta. OurCity-ehdotuksessa on osoitettu vain muutama talo Meri-Rastilan länsirannalle, koska asukkaiden lähtökohtana oli, ettei länsirannalle tehtäisi juuri mitään, kertoo projektipäällikkö Marko Härkönen.

Asukkaiden suunnitelmassa on kuitenkin ehdotettu hyviä täydennysrakentamispaikkoja muualta Meri-Rastilasta. Ne saatetaan toteuttaa myöhemmin osana muita kaavamuutoksia.

OurCityn lisäksi Vuosaaressa on tehty toinenkin vaihtoehtoinen suunnitelma Meri-Rastilan metsän pelastamiseksi.

Ryhmä vuosaarelaisasukkaita ehdotti jo vuosi sitten, että asunnot rakennettaisiinkin nykyisen Rastilan leirintäalueen paikalle.

– On aika hassua, että aivan metroaseman vieressä on alue, jossa on vuodessa vain 2–3 kuukautta varsinaista toimintaa. Se on tavallaan joutomaata. Minä en näe, mitä hyötyä leirintäalueesta olisi paikallisille asukkaille, kertoo ryhmän puhemies, arkkitehti Seppo Honkanen.

– Olemme ehdottaneet, että Östersundomista, joka on saatu Helsingille, löytyisi helposti uusi paikka leirintäalueelle, Honkanen jatkaa.

 

Kukaan ei kaipaa leirintäaluetta”.

 

Jessi-koiraa ulkoiluttava merirastilalainen Julija Ristolainen innostuu leirintäalueen siirrosta.

– Hyvä idea. Kukaan täällä ei oikein tykkää karavaanialueesta. Minun mielestäni leirintäalue voisi olla Helsingin ulkopuolella.

Osayleiskaava

Meri-Rastilan asuntoaluetta laajennetaan nykyisen asuntoalueen ja Vartionkylänlahden väliselle metsäalueelle, ns. Meri-Rastilan länsirannalle.

Vuotien ja Ramsinkannaksen välisestä 50 hehtaarin metsäalueesta käytetään asuinkortteleiksi ja kaduiksi n. 15 %.

Rantavyöhyke säilyy virkistyskäytössä ja osana seudullista virkistysreittiä.

Metsäalueella sijaitsevan geologisen muodostelman keskeisin osa suojellaan (ns. pirunpelto).

N. 2 000 uutta asukasta.

Kaupunkisuunnittelulautakunta palautti kaavan uuteen valmisteluun vuosi sitten. Mm. rakentamisen rajaa vedettiin kauemmaksi rannasta.

Written by:

Jani Jakonen

Ota yhteyttä