”Kestovaippalapsi on vanhemmilleen läheisempi”

Kestovaippaa pitää vaihtaa useammin kuin kertokäyttöistä, mikä voi lastenlääkärin mielestä johtaa vanhemman ja lapsen tiiviimpään suhteeseen.

Else Kyhälä

– Silloin kuin vanhemmat käyttävät kestovaippaa, niin aletaan kiinnittää huomiota enemmän lapsen ruumiin toimintoihin. Voi tietyllä tavalla kiinnostua lapsesta enemmän, Kestovaippayhdistyksen helsinkiläinen varapuheenjohtaja Inka Venetvaara sanoo.

Lastenlääkäri Seppo Similä kirjoitti Kestovaippayhdistyksen lehdessä 2/2012, että kestovaippoja käyttävät lapset ovat vanhemmilleen läheisempiä kuin kertakäyttövaippojen käyttäjillä. Väitteensä Similä perustaa sille, että lapsi saa näin enemmän hoidollista aikaa.

Venetvaarasta tämä voi olla totta, sillä kontaktia lapseen tulee otettua enemmän kestovaipan vaihtotiheyden vuoksi.

Vertailukohtaa yhden lapsen äidillä, joka vaipoittanut lapsensa pelkillä kestovaipoilla, ei ole. Hän uskoo, että omaan lapseen tiukasti kiinni kasvaminen on paljolti kestovaippojen ansiota.

Venetvaarasta vaipanvaihdosta myös tulee näin luonnollinen asia, eikä se ällötä, sillä lapsen jätösten kanssa joutuu usein tekemisiin.

 

Vaipan-vaihtohetkeä oikein odottaa.”

 

– Olen aina rakkaudella odottanut, että oman lapsen kroppa toimii oikein. Tiedän, että on sellaisia äitejä, joihin lukeudun itsekin, että oikein odottaa vaipanvaihtohetkeä, koska vaipalla on jotain välinearvoa, Venetvaara sanoo.

Hänen lapsensa lähdettyä 3–vuotiaana tarhaan, äitiä huoletti aluksi, ettei siellä voitaisi paneutua asiaan yhtä tarkasti.

– En sano, etteikö kertakäyttövaippaa käyttäville vanhemmille syntyisi tällaista sidettä.

Venetvaara muistuttaa kuitenkin, että monilapsisissa perheissä vanhemmat voivat olla niin kiireisiä, ettei aikaa jää muille kuin ”pakollisille” syöttö- ja vaipanvaihtohetkille.

– Lastenlääkärin mielipide voi ilmentää vain sitä, että kestovaippoja alkavat käyttää perheet, joissa ei ole ongelmia kiintymyssuhteen muodostumisen kannalta.

Jos esimerkiksi vauvan vanhemmilla on omia ongelmia tai vauvan elämä on alkanut pitkällä sairaalajaksolla, voi kiintymyssuhteen luomisessa ilmetä Venetvaaran mukaan ongelmia.

Omasta tuttavapiiristään hän tietää, että kestovaippojen ystävät kantavat myös ennakkoluulottomammin pienokaisiaan kantorepuissa -ja liinoissa ja kokeilevat uusia lapsenhoitometodeja.

Written by:

Lotta Kvist

Ota yhteyttä