Piilota X Palauta

Suomalaiskerjääjälle huudettiin: Painukaa himaan täältä

Paikalliset 6 Kommentoi

Kukkia ja kerjääjiä -tapahtumassa jaettiin viikonloppuna tuhansia neilikoita ohikulkijoille Helsingin keskustassa.

Samalla kerjättiin rahaa kuppiin, mutta kerjääjinä eivät olleet romanit, vaan heidän suomalaiset tukijansa.

Ohikulkijat ensin arastelivat kukan ottamista, mutta lopulta ottivat neilikan hymyillen vastaan ja myös lahjoittivat rahaa.

– Negatiivistakin palautetta tuli. Kysyttiin, että hyysäätkö romaneja. Sanottiin myös, että teidän kaikkien pitäisi lähteä himaan täältä, sanoo taiteilija Kaisa Salmi, joka kerjäsi keskiviikosta sunnuntaihin usean tunnin ajan.

Moni jäi kuitenkin keskustelemaan romanisiirtolaisista Salmen kanssa rakentavassa hengessä. Osa ehkä muutti mielipidettäänkin siirtolaisista.

– He olivat, että ”ahaa, totta, hekin (romanikerjäläiset) ovat ihmisiä”, Salmi jatkaa.

Kaisa Salmi aloitti kerjäämisen jo keskiviikkona Kiasman nurkalla, jossa hän sai neljässä tunnissa 56 euroa. Torstaina Kolmen sepän patsaalla Salmi jakoi neljätuhatta neilikkaa ja sai 60 euroa neljän tunnin aikana. Perjantaina hän sai 46 euroa kolmessa tunnissa.

Lauantaina suomalaiskerjääjät suuntasivat päärautatieasemalle, jossa oli Salmen lisäksi muutama muukin kerjääjä, kuten filosofi ja kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren. Saldona oli yhteensä 75 euroa.

– Itse olin vielä sunnuntaina äitienpäivänä kerjäämässä rautatieasemalla ja sain 40 euroa. Mielestäni nämä ovat aika isoja summia. Siihen voi vaikuttaa se, että tavallaan myytiin kukkia, jatkaa Kaisa Salmi.

6 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen

Kommentit

14.5.2012 16:43

Hienoa, että taiteilijat ja filosofit näyttävät romanituristeille kerjäämisen mallia oikein kukkien kanssa. Eiköhän niitä kukkia taas pian saada myyntiin romaneillekin, kunhan kielot aukeavat. Niitähän voi kuka tahansa poimia ilmaiseksi Keskuspuistosta ja lähimetsistä.

14.5.2012 22:35

4 000 neilikkaa ja 60 euroa?
Siinä on hinta kohdallaan... ei ihme, että kuvitellaan rahaa löytyvän kaupungilta ja valtiolta jopa ulkomaalaisten turistien taskuihin.

15.5.2012 08:36

Panos - tuotto taas kohdallaan, kuten aina näiden "hyvien ja tiedostavien" ihmisten tempauksissa. Jos neilikan hinnaksi arvioidaan 1 €, niin eikö olisi ollut järkevämpää lahjoittaa romaaneille tuo neilikkoihin käytetty summa? Kuka nuo lahjoitetut neilikat mahtoi maksaa? No, suvaitsevainen ja tiedostava mieli on niin arvokas asia, ettei sille voi laskea hintaa.

15.5.2012 10:28

Eiku rahastonhoitajiks noi aatteen aateliset.Maailman talous olisi kunnossa samantien.Eihän noilla spekseillä kun voi tienata.1 neilikka n.1€ x 4000=n.200€...Nyt Stubbi ja Katainen herätys.Ratkaisu Euroopan taantumaan on löydetty.

27.5.2012 16:04

Huudettiin vai? Entä matkarahat, tarjottiinko niitäkin.

27.5.2012 16:12

Jos kerjäläiset lähtevät niin monikulttuurisuus saa pahan lommon. Ihan oikeesti! Satun muuten tuntemaan parikin kerjäläistä henk.koht . Mukavia heppuleita, mutta tuskin viitsivät tänne raukoille rajoille matkustamaan. Kohta taas morjenstetaan ja vaihdetaan kuulumiset kadulla.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu