Piilota X Palauta

Samuli Vauramo: Hollywoodissa naurettiin synkistelevälle Suomelle

Kulttuuri Kommentoi

Näyttelijä Samuli Vauramo haluaa oikaista väärinkäsityksen: miehen menestys ulkomaisissa elokuvissa ei tarkoita sitä, etteikö hän haluaisi saada töitä kotimaastaan.

– On ajateltu ehkä jotenkin virheellisesti, että olisin jotenkin lähtenyt Suomesta. Tekisin mielellään lisää kotimaisia elokuvia, kunhan saisin tarjouksia, Vauramo naurahtaa.

Viimeisin kosketus näyttelijäntyöhön Suomessa miehellä on Ylellä esitettävästä Uutishuone-sarjasta, joka kuvattiin vuonna 2009. Mies on kuitenkin seurannut suomalaisen elokuvan kehitystä ja on vakuuttunut näkemästään.

– Mielestäni Suomessa on tässä asiassa menty todella hyvään suuntaan. Tavassa, miten elokuvia on tehty, ei ole sinänsä vikaa, mutta nyt täällä on paljon uusia tekijöitä, joilla on ehkä vähän yleismaallisempi ote.

– Entinen managerini kertoi, että Yhdysvalloissa oli aikoinaan vitsi, että kuinka synkkä elokuva Suomesta tänä vuonna lähetetään kisaamaan Oscar-palkinnosta. Esimerkiksi Aleksi Salmenperän Miehen työ on mielestäni hieno elokuva, mutta managerini mukaan sen synkkyydelle jopa naurettiin, Vauramo kertoo.

Vaikka suomalaiset näyttelijät ovat saaneet töitä Hollywoodista, Vauramon mukaan suomalaisuus ei ole edelleenkään huudossa.

– Esimerkiksi Warnerilla on lista kiinnostavista kielistä ja Suomi on jossain Etelä-Korean alapuolella.

Tänä keväänä Vauramo nähdään valkokankaalla War of the Dead -toimintaelokuvassa, jossa joukko sotilaita ottaa mittaa elävistä kuolleista toisen maailmansodan kahinoissa. Vauramo oli innoissaan roolista, sillä se antoi hänelle mahdollisuuden hyödyntää vuosien aikana hankittua kokemusta kamppailulajeista.

– Olen harrastanut muun muassa judoa sekä krav magaa ja nyt pääsin oikeistaan ensimmäistä kertaa käyttämään niitä turvallisesti. Elokuvan teko oli muutenkin todella fyysistä ja jos minulla ei olisi ollut taustaa lajeista se olisi voinut olla vieläkin rankempaa.

Vuonna 2008 Vauramo totesi City-lehden haastattelussa, että kieltäytyisi roolista, jos arvelisi jonkun tekevän sen häntä paremmin. Nyt neljä vuotta myöhemmin näyttelijä on harkinnut tilannetta uudelleen.

– Onhan ne realiteetit tietyllä tavalla tulleet esille. Silloin oli se tilanne, että sain todella paljon rooleja. Nyt voisin saada ehkä vähän enemmänkin, mies virnistää.

– Minulle edelleen tärkeintä on tarina. Vähän aikaa sitten kieltäydyin roolista, koska en vain ymmärtänyt käsikirjoitusta. Yleensäkin kieltäydyn, jos en vain näe itseäni siinä roolissa, näyttelijä vakuuttaa.

Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.