Piilota X Palauta
 
 

Tuhansia säkkejä roskaa

Kolumnit Kommentoi

(PÄÄKIRJOITUS) Tuhannet helsinkiläiset siivoavat jälleen kaupunkia talven aikana luontoon heitetyistä roskista. Puskien alla ja katujen varsilla lojuvat eväskääreet, muovikassit, pahvit, kaljatölkit ja muu törky ovat surullinen näky. Pahimmillaan luonnosta löytyy akkuja, autonrenkaita, sohvia ja sähköhelloja. Miksi ihmiset suhtautuvat välinpitämättömästi ympäristöönsä?

Kevätsiivoustalkoissa kerätään säkeittäin pois luontoon kuulumatonta roskaa. Helsinkiläisten talkoot järjestetään jo 28. kerran.

Viime vuonna järjestettiin liki 200 tapahtumaa ja siivoustalkoisiin osallistui yli 30 000 helsinkiläistä. Viime vuoden tilastojen mukaan Ämmässuon kaatopaikalle vietiin Helsingistä 68 000 kiloa talkoojätettä.

Tämä vuonna siivouskampanjaan on ilmoittautunut 212 ryhmää. Mukana on asukasyhdistyksiä ja kouluja, yhteensä liki 30 000 käsiparia. Melkoinen määrä jätesäkkejä täyttyy tänäkin keväänä.

Siivoustalkoot ovat hieno perinne, mutta vielä hienompaa olisi, jos roskia ei heitettäisi luontoon, vaan vietäisiin ne heti roskakoriin ja toimitettaisiin pullot ja tölkit kierrätykseen.

Helsinki on värvännyt myös puistokummeja, jotka pitävät roskapihteineen puistoista huolta myös siivoustalkoiden jälkeen. Kevään aikana järjestettiin kolme tiedotustilaisuutta, joihin osallistui noin 80 puistokummiudesta kiinnostunutta. Rakennusviraston katu- ja puisto-osastolle osallistujien määrä oli pienoinen pettymys.

Kunhan puistokummihanke tulee tutummaksi, entistä useammat kaupunkilaiset kiinnostuvat omien kotikulmiensa viihtyisyydestä.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo
 

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.