Varkaat kävelevät ulos kaljojen kanssa – ”Sä et voi mulle mitään”

Kaupoista viedään tavaraa päivittäin usean kymmenen euron edestä. Kaupan liiton mukaan varkauksista ja näpistyksistä seuraa noin 400 miljoonan euron vuosittainen hävikki.

:

Juoksukalja-varkaudet ovat yleinen ilmiö Helsingissä; paitsi että enää ei tarvitse edes juosta. Erityisesti alle 20-vuotiaat vievät tavaraa kaupoista avoimesti.

– Röyhkeys näpistyksissä on lisääntynyt, koska varkaat tietävät, miten vähäinen seuraamus näpistyksellä on, Tapanilan Alepan myymäläpäällikkö Salme Tanskanen kertoo.

Kaupan liiton ohjeiden mukaan varkaan toimintaan ei saa puuttua ennen kuin epäilty on mennyt kassalinjan ohi. Lisäksi liitto ohjeistaa, että tekijää ei saa uhkailemalla käskeä luovuttamaan varastettua tavaraa.

– Pyydämme epäiltyä antamaan tavaran takaisin. Usein päihtyneet eivät suostu yhteistyöhön. Varkaat tietävät, että kaupan työntekijällä ei ole kovinkaan paljon valtuuksia puuttua asiaan, Tanskanen kertoo.

Kaupoista viedään tavaraa päivittäin usean kymmenen euron edestä. Kaupan liiton mukaan varkauksista ja näpistyksistä seuraa noin 400 miljoonan euron vuosittainen hävikki.

– Maksavat asiakkaathan tässä kärsivät myös. Kun tavaraa viedään, hintoja on pakko nostaa, Tanskanen toteaa.

Tapaninvainion K-marketin kauppias Toni Takila ihmettelee asiakkaita, jotka eivät puutu näkemäänsä.

– Onko se sitten välinpitämättömyyttä vai pelkoa, kun niistä ei kerrota työntekijöille.

Kauppias Takilan mukaan varastetusta tavarasta aiheutuu heidän kaupassaan 20 000 euron vuosittainen hävikki. Hän ottaakin varkaat vastaan ronskin ottein, jotta he jäisivät kiinni.

Myymälässä on pesäpallomaila uhkatilanteita varten.

– Pari päivää sitten kolmekymppinen mies yritti viedä mäyräkoiraa. Kehotin antamaan kaljat takaisin, mutta varas kävi käsiksi. Jouduin ottamaan hänestä niskalenkin ja painamaan maahan. Kerran olen joutunut käyttämään pesäpallomailaa, kun varas heilui paksun kettingin kanssa. Täällä ei varkaita taputella päähän, Takila paaluttaa.

Tapaninvainion K-marketissa panostetaan työntekijöiden turvallisuuteen. Hälytysjärjestelmän lisäksi työvuorot suunnitellaan tarkasti.

– Myyjiä on aina vähintään kaksi. Toistuvasti näpistelyyn syyllistyneet käännytetään jo tuulikaapissa pihalle, Takila kertoo.

Jokaisesta varkaudesta ilmoitetaan poliisille.

– Kyllä siinä poliisi ja itsekin turhautuu välillä, kun näitä tapauksia on päivittäin. Vaadimme kuitenkin rangaistusta jokaisesta varkaudesta.

Näpistyksen ja ryöstön raja on häilyvä, mutta tuomio käräjäoikeudessa muuttuu sakoista vähintään neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

– Jos varas sanoo myyjälle, että ”istuhan aloillasi tai vedän turpaan”, niin teko muuttuu ryöstöksi. Uhkailu siis riittää, mutta ilman sellaista käyttäytymistä kyseessä on pelkkä näpistys, rikoskomisario Mikko Halme kertoo.

Poliisi uskoo, että näpistysten yleistyminen johtuu nuorison välinpitämättömyydestä.

– Seuraamukset ovat liian vähäiset, eivätkä nuoret kunnioita lakia, Halme uskoo.

Kommentit

Kyllä ne sakot voi muuntaa vapausrangaistukseksi, sitä muuntoa vain pitää erikseen hakea oikeudelta.

Miksi poliitikko kertoo muunneltua totuutta, sitä jokainen voi miettiä itse.

Penkkipena

Jos rikolliset eivät kunnioita lakia, niin miksi rehellisten ihmisten pitäisi kunnioittaa rikollisten "oikeuksia"? Oman käden oikeus tulee yhteiskunnassa lisääntymään todella paljon lähivuosina mikäli viranomaiset eivät jaa oikeutta ja mielestäni se on täysin hyväksyttävää. Jonkun sitä oikeutta pitää jakaa. Rikollisen paikka on vankilassa kahlittuna eikä vapaalla jalalla.

Rikolliset vankilaan

Ns. siviilipidätyksen saa tehdä jo silloinkin jos toinen syyllistyy pelkkään näpistykseen tai lievään petokseen. Lievä petos voi minimissään olla vaikka että lainaa naapurilta sokeria ja lupaa tuoda tilalle huomenna, mutta ei tuokaan.

Kansalaisen oikeudet ottaa rikollisia kiinni ovat siis yllättävän laajat jos vain osataan niitä käyttää. Toisaalta sitten selkeästi varastettua tavaraa ei saa ottaa varkaalta pois koska aina oletetaan että se on hänen omaansa ellei toisin todisteta. Mäyräkoiraa halaavan näpistelijän tapauksessa tarvitaan siis poliisit paikalle ellei hän luovuta saalistaan vapaaehtoisesti.
Voimankäytön suhteen pitää tietysti noudattaa pienimmän haitan periaatetta: pesäpallomaila ketjun kanssa heiluvaa voroa vastaan on OK, mutta pelkästään rääväsuista ja yhteistyöhalutonta rosvoa ei saa motata kuonoon ilman että saa itse syytteet. Kuka tahansa kaupan asiakas voi kuitenkin mennä oven eteen ja tukkia näpistelijän tai varkaan ulospääsyn. Ja puolustautua jos käydään päälle.

harrastelija-järkkäri

Viimeksi eilen kaksi alle 20-vuotiasta tyttöä otti ostoskorit täyteen tavaraa ja juoksivat kassan ohitse maksamatta. Rikosilmoitus tehty ja poliisille ilmoitettu. Arkipäiväistä toimintaa myös toisissa ketjuissa.

Kassasetä

Kyllähän rahaton syrjäytynyt pummi varastaa, koska sitä rahaa ei yksinkertaisesti ole. Siis henkensä pitimiksi on pakko tehdä niin. Ja varastaisi myös rangaistuksista välittämättä.

Ainoa oikea ratkaisu olisi ns 3-strikes law, jolloin kolmannella kerralla suljettaisiin venäjälle ulkoistettuun vankilaan loppuelämäksi tai teloitettaisiin.

santtu

Tarvitaan samankaltainen muuntokäytäntö kuin ylinopeussakoissa. Esim. 3 näpistystä vuodessa tai 4 kahdessa vuodessa ja lähdetään istumaan kuukaudeksi tai pariksi. Vasta silloin isin ja äidin pikku Aki-Petteri oppii että omilla teoilla on seuraukset.

Vastuu teoista kuuluu yksilölle

Anastustoiminnot eri lakimuotoineen eivät ole oikein, mutta eipä ko. artikkelissa olevan kauppiaankaan melkoisen uhoava toiminta vastaa nykyaikaista asiakaspalvelutoimintaa. Onkohan pesäpallomaila vs. ketju -juttu todellisuudessa vain hyvää juttua ?

Mökkelis

Ottakaahan nyt hyvät kansalaiset huomioon kuinka pienestä asiasta nyt ollaan hiilenä siellä näytön toisella puolella sormet tulessa,täällä joku suomentoivo kertoo jo miten aikoo alkaa käyttämään oman käden oikeutta!Vastaten siihen voin sanoa että älä tunge omaa nokkaa toisten asioihin.Plus en ole koskaan päässy jyvälle mistä jengin ainanen valitus ja ininä on lähtösin,jos joku päättää latasta reppuun bisseä ja safkaa niin se on sen asia miks siihen teidän pikkupöllöjen pitäisi mennä väliin saatika välittää siitä asiasta,huomenna uus päivä ja uudet näpistykset,se o joka päivästä elämää joidenki täytyy tehdä se täällä meidän hyvinvointi valtiossa että saa vatsaansa mättöä jotkut tekee sen niin että ei jaksa maksaa niin kalliista bissestä tai safkasta ja vetää välistä koska niin meiltäkin vedetään kokoajan välistä melkein mistä vaan.

Kari Tukari

Itse kannatan Kauppias Takilan mallia. Jos tavaraa menee maksamatta kassan ohitse niin niskalenkki, maahan ja poliisi paikalle. Nyt kun vielä saataisiin kovemmat rangaistukset ja lakattaisiin itkemästä joka kerta jos rötöstelijälle tulee mustelma. Eikä mitään vikaa asiakaspalvelussa. Asiakas on se joka maksaa ja varaspalvelun ei tarvitsekaan olla hellää.

itsekin varkaan uhri

Tämä taitaa olla ainoa taloudellisesti järkevä ratkaisu mitä valtiohallinto on osannut tehdä. On paljon kannattavampaa antaa hörhöjen hakea juoksukaljaa koska niiden vangitseminen on kalliimpaa kuin se bisse. Kaiken lisäksi yrittäjä maksaa "vahingon" joten se on win-win veronmaksajille ja valtiolle. Lisää tällaista!!!

Ekonomi

Laittakaa kusella täytetyt kaljapullot/tölkit ekaksi pöllittäväksi ja naurakaa ovien takana idioottinuorille kun ne räkii kusta ääliönaamastaan maahan! Muita varoittakaa ottamasta kusikeissiä...

Larjoz Gene

Voisiko Hammurabin lakia soveltaa näissä asioissa. Jos varastat kätesi katkaistaan, jos onnistuu vielä varastamaan yhdellä kädellä ja jää kiinni niin se sitten voi voi ja onnea.

HammuRabies

Totta kai kannattaa varastaa päihteitä ellei asiasta voi saada rangaistusta. Kiitos tästä kuuluu erityisesti Vihreille, mutta myös Vanhasen ja/tai Kiviniemen hallituksille. Jopa Kokoomus tajusi vastustaa muuntorangaistuksen poistamista, mutta oikeusministeri Brax (Marx?) ajoi tätä kiilto silmissään.

Bengt

Mutta onko se oikein S-organisaation arvon mukaista, että kauppian kehua retostelee siitä, että hänellä on pesäpallomaila, jolla hän on valmis lyömään kun kyse on tavaroista vain. Ymmärtääköhän hän seuraukset mitkä ko. toimesta saattaa aiheutua ?

ruokailija