Piilota X Palauta

Varkaat kävelevät ulos kaljojen kanssa – ”Sä et voi mulle mitään”

Paikalliset 9 Kommentoi

Juoksukalja-varkaudet ovat yleinen ilmiö Helsingissä; paitsi että enää ei tarvitse edes juosta. Erityisesti alle 20-vuotiaat vievät tavaraa kaupoista avoimesti.

– Röyhkeys näpistyksissä on lisääntynyt, koska varkaat tietävät, miten vähäinen seuraamus näpistyksellä on, Tapanilan Alepan myymäläpäällikkö Salme Tanskanen kertoo.

Kaupan liiton ohjeiden mukaan varkaan toimintaan ei saa puuttua ennen kuin epäilty on mennyt kassalinjan ohi. Lisäksi liitto ohjeistaa, että tekijää ei saa uhkailemalla käskeä luovuttamaan varastettua tavaraa.

– Pyydämme epäiltyä antamaan tavaran takaisin. Usein päihtyneet eivät suostu yhteistyöhön. Varkaat tietävät, että kaupan työntekijällä ei ole kovinkaan paljon valtuuksia puuttua asiaan, Tanskanen kertoo.

Kaupoista viedään tavaraa päivittäin usean kymmenen euron edestä. Kaupan liiton mukaan varkauksista ja näpistyksistä seuraa noin 400 miljoonan euron vuosittainen hävikki.

– Maksavat asiakkaathan tässä kärsivät myös. Kun tavaraa viedään, hintoja on pakko nostaa, Tanskanen toteaa.

Tapaninvainion K-marketin kauppias Toni Takila ihmettelee asiakkaita, jotka eivät puutu näkemäänsä.

– Onko se sitten välinpitämättömyyttä vai pelkoa, kun niistä ei kerrota työntekijöille.

Kauppias Takilan mukaan varastetusta tavarasta aiheutuu heidän kaupassaan 20 000 euron vuosittainen hävikki. Hän ottaakin varkaat vastaan ronskin ottein, jotta he jäisivät kiinni.

Myymälässä on pesäpallomaila uhkatilanteita varten.

– Pari päivää sitten kolmekymppinen mies yritti viedä mäyräkoiraa. Kehotin antamaan kaljat takaisin, mutta varas kävi käsiksi. Jouduin ottamaan hänestä niskalenkin ja painamaan maahan. Kerran olen joutunut käyttämään pesäpallomailaa, kun varas heilui paksun kettingin kanssa. Täällä ei varkaita taputella päähän, Takila paaluttaa.

Tapaninvainion K-marketissa panostetaan työntekijöiden turvallisuuteen. Hälytysjärjestelmän lisäksi työvuorot suunnitellaan tarkasti.

– Myyjiä on aina vähintään kaksi. Toistuvasti näpistelyyn syyllistyneet käännytetään jo tuulikaapissa pihalle, Takila kertoo.

Jokaisesta varkaudesta ilmoitetaan poliisille.

– Kyllä siinä poliisi ja itsekin turhautuu välillä, kun näitä tapauksia on päivittäin. Vaadimme kuitenkin rangaistusta jokaisesta varkaudesta.

Näpistyksen ja ryöstön raja on häilyvä, mutta tuomio käräjäoikeudessa muuttuu sakoista vähintään neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

– Jos varas sanoo myyjälle, että ”istuhan aloillasi tai vedän turpaan”, niin teko muuttuu ryöstöksi. Uhkailu siis riittää, mutta ilman sellaista käyttäytymistä kyseessä on pelkkä näpistys, rikoskomisario Mikko Halme kertoo.

Poliisi uskoo, että näpistysten yleistyminen johtuu nuorison välinpitämättömyydestä.

– Seuraamukset ovat liian vähäiset, eivätkä nuoret kunnioita lakia, Halme uskoo.

Kiista muuntorangaistuksesta

Poliisin ja Kaupan liiton mielestä muuntorangaistuksen poistaminen on lisännyt näpistyksiä. Hävikki on liiton mukaan noussut peräti 30 miljoonalla eurolla.

Kansanedustaja Tom Packalén (ps) ehdottaa, että sakon muuntorangaistus palautetaan käyttöön. Se poistettiin lailla vuonna 2008.

– Kun sakkoja ei voi muuntaa vankeudeksi, useimmat ammatti- ja taparikolliset voivat huoletta repiä heille kirjoitetut sakkolaput, Packalén kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen teettämän selvityksen mukaan muuntorangaistuksen poistaminen ei ole lisännyt näpistyksiä. Lisäksi tutkimus kertoo, että veronmaksajien vuosittaiset kustannussäästöt ovat arviolta seitsemän miljoonaa euroa. Tämän taustalla on sakkovankien lukumäärän vähentyminen 110–170 vangilla.

Oikeusministeriön toimikunnan selvityksen mukaan sakon jättää maksamatta päihdeongelmaiset ja monin tavoin syrjäytyneet. Toimikunnan ehdotuksessa sakon voisi suorittaa näissä tapauksissa sakkopalveluna.

– Rikosseuraamuslaitos järjestäisi toimintoja, joissa puututaan tekijän ongelmiin, muun muassa päihdekäyttöön, Oikeusministeriön osastopäällikkö Jarmo Littunen kertoo.

9 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen

Kommentit

19.5.2012 19:57

Kyllä ne sakot voi muuntaa vapausrangaistukseksi, sitä muuntoa vain pitää erikseen hakea oikeudelta.

Miksi poliitikko kertoo muunneltua totuutta, sitä jokainen voi miettiä itse.

19.5.2012 23:55

Jos rikolliset eivät kunnioita lakia, niin miksi rehellisten ihmisten pitäisi kunnioittaa rikollisten "oikeuksia"? Oman käden oikeus tulee yhteiskunnassa lisääntymään todella paljon lähivuosina mikäli viranomaiset eivät jaa oikeutta ja mielestäni se on täysin hyväksyttävää. Jonkun sitä oikeutta pitää jakaa. Rikollisen paikka on vankilassa kahlittuna eikä vapaalla jalalla.

20.5.2012 15:18

Ns. siviilipidätyksen saa tehdä jo silloinkin jos toinen syyllistyy pelkkään näpistykseen tai lievään petokseen. Lievä petos voi minimissään olla vaikka että lainaa naapurilta sokeria ja lupaa tuoda tilalle huomenna, mutta ei tuokaan.

Kansalaisen oikeudet ottaa rikollisia kiinni ovat siis yllättävän laajat jos vain osataan niitä käyttää. Toisaalta sitten selkeästi varastettua tavaraa ei saa ottaa varkaalta pois koska aina oletetaan että se on hänen omaansa ellei toisin todisteta. Mäyräkoiraa halaavan näpistelijän tapauksessa tarvitaan siis poliisit paikalle ellei hän luovuta saalistaan vapaaehtoisesti.
Voimankäytön suhteen pitää tietysti noudattaa pienimmän haitan periaatetta: pesäpallomaila ketjun kanssa heiluvaa voroa vastaan on OK, mutta pelkästään rääväsuista ja yhteistyöhalutonta rosvoa ei saa motata kuonoon ilman että saa itse syytteet. Kuka tahansa kaupan asiakas voi kuitenkin mennä oven eteen ja tukkia näpistelijän tai varkaan ulospääsyn. Ja puolustautua jos käydään päälle.

20.5.2012 15:55

Viimeksi eilen kaksi alle 20-vuotiasta tyttöä otti ostoskorit täyteen tavaraa ja juoksivat kassan ohitse maksamatta. Rikosilmoitus tehty ja poliisille ilmoitettu. Arkipäiväistä toimintaa myös toisissa ketjuissa.

21.5.2012 05:36

Kyllähän rahaton syrjäytynyt pummi varastaa, koska sitä rahaa ei yksinkertaisesti ole. Siis henkensä pitimiksi on pakko tehdä niin. Ja varastaisi myös rangaistuksista välittämättä.

Ainoa oikea ratkaisu olisi ns 3-strikes law, jolloin kolmannella kerralla suljettaisiin venäjälle ulkoistettuun vankilaan loppuelämäksi tai teloitettaisiin.

21.5.2012 14:47

Tarvitaan samankaltainen muuntokäytäntö kuin ylinopeussakoissa. Esim. 3 näpistystä vuodessa tai 4 kahdessa vuodessa ja lähdetään istumaan kuukaudeksi tai pariksi. Vasta silloin isin ja äidin pikku Aki-Petteri oppii että omilla teoilla on seuraukset.

21.5.2012 16:02

Anastustoiminnot eri lakimuotoineen eivät ole oikein, mutta eipä ko. artikkelissa olevan kauppiaankaan melkoisen uhoava toiminta vastaa nykyaikaista asiakaspalvelutoimintaa. Onkohan pesäpallomaila vs. ketju -juttu todellisuudessa vain hyvää juttua ?

22.5.2012 14:10

Nälkäänsä jos varastaa, niin varastakoon mun puolesta...mä maksan siitä kinkusta pari senttiä enemmän kilolta.

3.8.2012 14:52

Ottakaahan nyt hyvät kansalaiset huomioon kuinka pienestä asiasta nyt ollaan hiilenä siellä näytön toisella puolella sormet tulessa,täällä joku suomentoivo kertoo jo miten aikoo alkaa käyttämään oman käden oikeutta!Vastaten siihen voin sanoa että älä tunge omaa nokkaa toisten asioihin.Plus en ole koskaan päässy jyvälle mistä jengin ainanen valitus ja ininä on lähtösin,jos joku päättää latasta reppuun bisseä ja safkaa niin se on sen asia miks siihen teidän pikkupöllöjen pitäisi mennä väliin saatika välittää siitä asiasta,huomenna uus päivä ja uudet näpistykset,se o joka päivästä elämää joidenki täytyy tehdä se täällä meidän hyvinvointi valtiossa että saa vatsaansa mättöä jotkut tekee sen niin että ei jaksa maksaa niin kalliista bissestä tai safkasta ja vetää välistä koska niin meiltäkin vedetään kokoajan välistä melkein mistä vaan.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu