Lääkiksen uusittu pääsykoe jakaa mielipiteet

Ilse Kaaja oli uupunut rankan pääsykoepuristuksen jälkeen. Piristystä toivat kuitenkin Pauliina Piuhola, Matilda Akkola ja Rita Haukkovaara, jotka järjestivät kannustavan onnittelutempauksen koepaikan ulkopuolelle.

Toni Tervo

Helsingin yliopiston ovista valuu toinen toistaan nuutuneemman näköistä väkeä. Juuri päättynyt Lääketieteellisen tiedekunnan viisituntinen pääsykoe on ollut rankka ja voimat vievä puristus monelle. Uupuneiden hakijoiden arviot omasta suorituksestaan vaihtelevat laidasta laitaan.

– Hirveän vaikea sanoa miten meni. Tuli aivan hirveä kiire, ensimmäistä kertaa sisään pyrkinyt Ilse Kaaja, 19, miettii.

– Kyllä se meni aika hyvin. Mielestäni tällä suorituksella pitäisi päästä sisään. Varsinkin fysiikka meni nyt erinomaisesti, hihkuu kolmatta kertaa, mutta kuulemma vasta toista kertaa tosissaan pyrkinyt Tiina Loponen, 21.

Lääketieteelliseen tiedekuntaan pyrkivillä oli tänä vuona edessään uudenlainen koitos, sillä pitkään pääsykoekirjana ollut Galenos poistui täksi kevääksi käytöstä ja tilalle tuli lukion biologian, kemian ja fysiikan oppimäärät. Muutoksella haettiin sitä, että että entistä useampi voisi aloittaa lääketieteen opinnot heti lukion jälkeen.

Uudistus jakoi mielipiteet koepaikalla.

– Mielestäni yhteinen pääsykoekirja olisi edelleen kaikille parempi, sillä lukioiden opetuksessakin on eroja, pohtii Espoosta Helsinkiin koetta tekemään saapunut Ilse Kaaja.

Ylioppilaskirjoitukset juuri selvittänyt Okko Lukkarinen, 19, tuumaa, että uudistuksesta ei ollut hyötyä suoraan lukiosta päässeelle niin paljon kuin on väitetty.

– En ole ihan hirveästi tutustunut aikaisempiin kokeisiin, mutta tämä oli kyllä haastava. Olisi pitänyt lukea paremmin, mutta ylioppilaskirjoitukset veivät paljon aikaa. Ainakin fysiikka meni minulla vähän turhan nopealla lukupohjalla, mutta toisaalta kemian tehtävissä oli paljon lukiosta tuttuja asioita.

Vaikka luku-urakka on hirmuinen, moni on edelleen valmis kohtaamaan lääketieteellisen pääsykokeet päästäkseen opiskelemaan toiveammattiinsa.

– Lääkärin ammatissa minua kiinnostaa ehkä eniten ihmisen biologiaan tutustuminen. Pyrin kyllä varmasti uudelleen jos nyt ei tärppää, Otto Lukkarinen erittelee.

– Tämä on ainakin toistaiseksi unelma-ammattini. En ole ainakaan vielä keksinyt mitään mitä haluaisin tehdä näin paljon, Ilse Kaaja toteaa.

Viime vuonna Helsingin yliopiston lääketieteelliseen koulutusohjelmaan pyrki kokeessa 874 hakijaa ja sisään otettiin 120 eli noin 14 prosenttia hakijoista.

Written by:

Toni Tervo

Ota yhteyttä