Piilota X Palauta

Lääkiksen uusittu pääsykoe jakaa mielipiteet

Paikalliset 5 Kommentoi

Helsingin yliopiston ovista valuu toinen toistaan nuutuneemman näköistä väkeä. Juuri päättynyt Lääketieteellisen tiedekunnan viisituntinen pääsykoe on ollut rankka ja voimat vievä puristus monelle. Uupuneiden hakijoiden arviot omasta suorituksestaan vaihtelevat laidasta laitaan.

– Hirveän vaikea sanoa miten meni. Tuli aivan hirveä kiire, ensimmäistä kertaa sisään pyrkinyt Ilse Kaaja, 19, miettii.

– Kyllä se meni aika hyvin. Mielestäni tällä suorituksella pitäisi päästä sisään. Varsinkin fysiikka meni nyt erinomaisesti, hihkuu kolmatta kertaa, mutta kuulemma vasta toista kertaa tosissaan pyrkinyt Tiina Loponen, 21.

Lääketieteelliseen tiedekuntaan pyrkivillä oli tänä vuona edessään uudenlainen koitos, sillä pitkään pääsykoekirjana ollut Galenos poistui täksi kevääksi käytöstä ja tilalle tuli lukion biologian, kemian ja fysiikan oppimäärät. Muutoksella haettiin sitä, että että entistä useampi voisi aloittaa lääketieteen opinnot heti lukion jälkeen.

Uudistus jakoi mielipiteet koepaikalla.

– Mielestäni yhteinen pääsykoekirja olisi edelleen kaikille parempi, sillä lukioiden opetuksessakin on eroja, pohtii Espoosta Helsinkiin koetta tekemään saapunut Ilse Kaaja.

Ylioppilaskirjoitukset juuri selvittänyt Okko Lukkarinen, 19, tuumaa, että uudistuksesta ei ollut hyötyä suoraan lukiosta päässeelle niin paljon kuin on väitetty.

– En ole ihan hirveästi tutustunut aikaisempiin kokeisiin, mutta tämä oli kyllä haastava. Olisi pitänyt lukea paremmin, mutta ylioppilaskirjoitukset veivät paljon aikaa. Ainakin fysiikka meni minulla vähän turhan nopealla lukupohjalla, mutta toisaalta kemian tehtävissä oli paljon lukiosta tuttuja asioita.

Vaikka luku-urakka on hirmuinen, moni on edelleen valmis kohtaamaan lääketieteellisen pääsykokeet päästäkseen opiskelemaan toiveammattiinsa.

– Lääkärin ammatissa minua kiinnostaa ehkä eniten ihmisen biologiaan tutustuminen. Pyrin kyllä varmasti uudelleen jos nyt ei tärppää, Otto Lukkarinen erittelee.

– Tämä on ainakin toistaiseksi unelma-ammattini. En ole ainakaan vielä keksinyt mitään mitä haluaisin tehdä näin paljon, Ilse Kaaja toteaa.

Viime vuonna Helsingin yliopiston lääketieteelliseen koulutusohjelmaan pyrki kokeessa 874 hakijaa ja sisään otettiin 120 eli noin 14 prosenttia hakijoista.

5 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Toni Tervo kuva
Toni Tervo

Kommentit

24.5.2012 10:57

Toimittajalla saattaisi olla vaikeuksia ainakin matemaattisissa tehtävissä..

24.5.2012 15:54

ahahah ei vitsi mikä moka xD

26.5.2012 10:26

Lääkiksen pääsykoeuudistus on tyhmä, Galenosta ahkerasti lukeneet pyrkijät oppivat uutta tavoittelemastaan alasta ja ensimmäisen opiskelujakson sisällöstä.
Lukion opintoja kertaavat katsovat taaksepäin ja sisään päässeetkin kohtaavat
lääketieteellisen opinnot täysin valmentautumattomina ja tarvitsevat siis tukiopetusta. Miten ao. yliopistot ovat valmistautuneet entistä avuttomampiin uusiin opiskelijoihinsa vai onko seurauksena entistäkin avuttomampia uusia lääkäreitä?

27.5.2012 17:29

Miten lääkiksen opiskelijoista tulee näin avuttomampia oppijoita tai lääkäreitä? Siksikö, että mahdollisesti pääsevät sisään opintoihin käymättä tahkoamassa Galenokursseja viiteen kertaan?

Onko Tapsa 123 (viittaako numero ikään?) kateellinen, kun ei ole itse mennyt lentämällä heti lukion jälkeen lääkikseen? Kas, kun kaikille ei vaadittavia tietoja ja taitoja kerry koskaan. Aina kannattaa miettiä valmiiksi se vaihtoehto B.

28.5.2012 13:47

Toivon mukaan Lääkäriliitto vihdoinkin hyväksyy, että koulutettaisiin enemmän SUOMALAISIA lääkäreitä. Liitto tykkää, että taso laskee jos koulutetan. Tasoko nousee kun palkataan kielitaidottomia lääkäreitä joiden todistuksia ei voida tarkistaa.
Olen ollut itse työssä eräissäkin maissa, joista tulee ns lääkäreitä Suomeen. Paikassa jossa olin eräs poika hienolla monistuskoneella teki veljelleen todistuksen ainakin kolmesta eri "todistuksesta" leimoineen. (ei onneksi lääkärin loppututkintotodistusta). Kuinkahan monta tällaista "valelääkäriä" meillä on työssä?

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.