Laajasalon kätköistä löytyy ravintoloiden helmi

Monesta Pyysaareen kerran löytäneestä tulee paikan kanta-asiakas. Niin kävi myös Jollaksessa asuvalle Anne Kukkohovile ja hänen veljelleen Jari Laaksoselle.

Jussi Vehkasalo

Ravintola Pyysaari sijaitsee vanhassa puutalossa. Ravintola avattiin olympiavuonna 1952.

Jussi Vehkasalo

Tarjoilija Mila Sjöholm otti tyttökolmikon ruokatilaukset vastaan baaritiskillä. Kaksikerroksisen puutalon ravintolatilat sijaitsevat alakerrassa, yläkerrassa on Helsingin Työväen Pursiseuran toimistotiloja.

Jussi Vehkasalo

Baarin takaseinässä koreileva, palmuilla koristeltu Palma de Pyy -kyltti vie ajatukset kaukomaille.

Jussi Vehkasalo

Pyysaaren terassilta avautuu näkymä Tullisaarensalmeen sekä salmen vastarannalla olevaan Kulosaareen.

Jussi Vehkasalo

Kalliolla on erillinen ulkorakennus, josta voi tarkkailla Tullisaarensalmen liikennettä.

Jussi Vehkasalo

Bussi 88 kiemurtelee mäkistä pikkutietä Laajasalon Tullisaaressa.

Kun osaa jäädä oikealla pysäkillä pois, on pienen kävelymatkan päässä ravintola Pyysaaresta eli Palma de Pyystä.

– Siitä lähtien täällä on tullut käytyä, kun me tämä keksittiin, sisarukset Anne Kukkohovi ja Jari Laaksonen kertovat.

Ravintola on oman reissunsa arvoinen: vanha puutalo on sangen tunnelmallinen ja kesäterassi on aivan meren tuntumassa. Vastapäinen ranta on Kulosaarta.

Onhan tämä vähän tällainen salaisuus.”

– Onhan tämä vähän tällainen salaisuus. Minun piti tulla tänne jo vappuna, mutta silloin oli työkiireitä, kertoo Suomen huippumalli -ohjelmasta tuttu Kukkohovi.

Hänen mielestään paikka on luonnonläheinen ja superkiva mökkimäisyydessään.

– Olemme Vaasasta kotoisin, siellä oli monia tämäntyyppisiä pursiseurojen paikkoja, sisarukset muistelevat.

Kun sää on aurinkoinen ja vähätuulinen, on kallion päällä oleva terassi aivan oivallinen rentoutumispaikka.

Ravintolan omistaa Helsingin Työväen Pursiseura. Paikka on kaikille avoinna vapusta syyskuun lopulle.

– Avoinna ollaan säävarauksella. Sateisina päivinä varsinkin kauden alussa ja lopussa olemme kiinni, ravintolanhoitaja Sara Sirkiä selostaa.

Kesäaikana pyritään siihen, että ravintola avataan aina, mutta säätilanteen mukaan ovet voidaan sulkea tavallista aiemmin.

– Henkilökunnan on turha päivystää tyhjässä ravintolassa, Sirkiä sanoo.

Jos olisi häätilaisuuksia, joutuisimme sulkemaan muilta ovet kesälauantaisin.”

Nimensä mukaisesti Pyysaaressa sijaitseva ravintola sai anniskeluoikeudet olympiavuonna 1952. Tuolloin valmistauduttiin huolehtimaan purjehduskilpailujen kansainvälisistä osallistujista. Ravintola on ollut siitä alkaen avoinna joka kesä.

Pyysaari sijaitsee Laajasalon ja Kulosaaren välisen Tullisaarensalmen kainalossa.

Vesitse tuleville on vieraspaikkoja ravintolan tuntumassa. Maitse perille pääsee ulkoiluteitä pitkin Tullisaaren puistosta.

– Isäni oli täällä ravintolanhoitajana 30 vuotta. Kun hän jäi eläkkeelle, siirryin hänen paikalleen. Itse olen työskennellyt Pyysaaressa säännöllisemmin 1990-luvulta alkaen, Sirkiä kertoo.

Välillä ravintolaa tiedustellaan hääjuhlakäyttöön. Sisälle mahtuu 40-50 asiakasta.

– Haluamme pitää ovet avoinna kaikille. Jos olisi yksityisiä häätilaisuuksia, joutuisimme sulkemaan muilta ovet kesälauantaisin, myös pursiseuralaisilta, Sirkiä perustelee linjausta.

Written by:

Jussi Vehkasalo

Ota yhteyttä

Kommentit

Osallistu keskusteluun