Piilota X Palauta

Futuro-talo laskeutui onnistuneesti Espooseen

Kulttuuri Kommentoi

Maailmankuulu Futuro-talo on avautunut yleisölle Weegeen takapihalla Espoossa. Weegee osti Hirvensalmella vuosina 1968–2011 viihdetaiteilija Matti Kuuslan omistuksessa olleen Futuron viime lokakuussa 60 000 eurolla.

Säiden armoilla ollut muovitalo vaati runsaasti töitä konservaattori Sami Supplyn johdolla ennen kuin siitä tuli näyttelykelpoinen.

Futuro kiehtoo monin tavoin. Futuro-historioitsija ja Weegeen näyttelyn tuottaja Marko Home arvioi, että Futuro vetoaa sekä asiantuntijoihin että tavallisiin kansalaisiin.

– Futuro on kiehtova tutustumiskohde 1960-luvun arkkitehtuurin ja designin merkkiteoksena. Joillekin se herättää lapsuusmuistoja. Nykypäivän lapsiperheet ottavat Futuron riemuissaan vastaan – lasten mielestä se on jännä paikka. Futuro kiinnostaa, vaikka sen taustoista ei tietäisi mitään. Ajan hammas ei ole syönyt Futuron hohtoa, luonnehtii Home.

Ensimmäisen kerran Home oli tekemisissä Futuron kanssa vuonna 1995, kun Futuron suunnitellut arkkitehti Matti Suuronen lahjoitti arkistonsa Suomen rakennustaiteen museoon. Kaitafilmejä, valokuvia, piirustuksia ja lehtileikkeitä sisältänyt arkisto avasi Futuron mielenkiintoisen historian.

Tuloksena syntyi Homeen ja elokuvaohjaaja Mika Taanilan yhteistyönä pari dokumenttielokuvaa, jotka saivat laajan huomion myös maailmalla, sekä kaksikielinen Futuro – Tomorrow’s House from Yesterday -kirja, josta on otettu Weegeen näyttelyn yhteyteen jo neljäs painos. Kirja sisältää dvd:n.

– Futuro-kirjasta on tullut suosittu keräilykohde. Vaikka sen myyntihinta on noin 50 euroa, nettihuutokaupassa siitä on pyydetty jopa yli 500 dollaria, Home tietää.

Aikanaan Futuro levisi laajasti maailmalle. Homeen tiedossa on 45 säilynyttä Futuroa muun muassa Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa. Suomessa Futuroja on neljä. Julkisia on vain kaksi: prototyyppi numero 000 Rotterdamissa sekä Weegeelle hankittu nro 1.

– Weegeen Futuro on avoinna yleisölle kesäkauden päivittäin. Talvella Futuroa esitellään vain tilauksesta ryhmille. Tunnelmavalaistus tekee siitä silti silloinkin hienon. Futuro on ihmisten ilona Weegeellä pitkälle tulevaisuuteen. Se on vaikuttava elämys, Marko Home tiivistää.

Futuro-talo Weegeellä (Ahertajantie 5), avoinna yleisölle 16.9. asti.

Käyttäjän Heikki Merihaara kuva
Heikki Merihaara

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.