Yli puolet suomalaisista ei pahastuisi yllätysvieraista

Teresa Välimäkeä vieraat eivät pääse yllättämään. Hän neuvoo pitämään hätävarana kotiovella yllättäen kolkuttavia vieraita varten kaapissa kuohukermaa ja tuorejuustoa tai rahkaa ja muutaman keksipaketin. Niillä valmistat nopeasti juustokakkuherkun, Välimäki lupaa.

Lari Järnefelt

Päästä mielikuvituksesi valloilleen. Juustokakkuherkun koristelussa voit käyttää sitruunamelissaa, suklaarouhetta, marenkia ja vaahtokarkkeja. Kaikkea, mitä vain ikinä keksit.

Kraft Foods Finland Oy

Yllätysvieraat ovat tervetulleita. Tätä mieltä on tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen ja heidän joukossaan kokki Teresa Välimäki.

Viime vuoden puolella tehdyn kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että yllätysvieraita on mukava saada joskus, ja 12 prosenttia toivottaa yllätysvieraat aina tervetulleeksi.

Moni harmittelee, etteivät ystävät poikkea kyläilemään kyselemättä, vaikka myöntävät itsekin olevansa laiskoja yllätysvierailijoita.

– Yllätysvieraat ja –vierailut ovat paras tapa kyläillä! Kalenterista on nykyisin turha etsiä kyläilyille sopivaa hetkeä. Silti yllätysvierailuille löytyy aikaa, Välimäki sanoo.

 

Minä nautin suunnattomasti jo siitä, että pääsen valmiiseen pöytään.”

Tarjoiluista ei Välimäen mukaan kannata stressata liikoja. Joskus vieraat tuovat tarjottavat tullessaan, tai eivät ainakaan odota löytävänsä seitsemää sorttia kahvipöydästä.

 

– Kun pidät muutamia hätävara-aineksia kaapissasi, voit tarjota muutakin kuin kahvia. Jäätelö on helppo, mutta sen lisäksi voit pitää varalla kuohukermaa ja tuorejuustoa tai rahkaa sekä muutamaa keksipakettia. Niistä valmistat helposti ja nopeasti juustokakkumaisen herkun.

Juustokakkuherkku rakennetaan Välimäen ohjeilla läpinäkyvään lasivuokaan, jonka pohjalle tasoitellaan karkeaksi murskaksi rouhittua keksiä. Pohjaan et tarvitse lainkaan rasvaa, mikäli käytät dominotyyppisiä täytekeksejä, sillä täyte itsessään sitoo keksimurskan taikinamaiseksi.

– Lusikoi keksimurskan päälle kermavaahtoa, johon on sekoitettu notkistettu tuorejuusto, tomusokeria ja vaniljasokeria sekä puolikkaan sitruunan mehu. Säästä pinnalle pari lusikallista keksimurskaa. Yhtä hyvin voit käyttää koristeena veitsellä pilkottuja suklaapatukoita.

Valitse kesällä koristeluun mieluiten tuoreita marjoja, ja mikäli saat yllätysvieraita mökillesi, poimi marjat lähimaastosta. Yrttejä voit käyttää juustokakkuun ympäri vuoden, minttu ja sitruunamelissa sopivat mainiosti koristeluun.

– Juustokakun voit tehdä myös pieniin annosmaljoihin, esimerkiksi kahvikuppeihin tai pieniin laseihin.

Luulisi, että kaikkia maailmanherkkuja maistanutta ruoanvalmistuksen ammattilaista on vaikea yllättää.

– Ehkä ihmiset välillä stressaavat siitä, mitä kokille voi tarjota, mutta se on turhaa. Minä nautin suunnattomasti jo siitä, että pääsen valmiiseen pöytään.

Kraft Foods Finland Oy teetti viime vuonna YouGov Finlandilla kyselytutkimuksen 18–74-vuotiaiden suomalaisten kyläilytavoista. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1019 suomalaista.

Lähde: Viestintätoimisto Deski.

Maailman nopein juustokakku maljassa

175 g täytekeksejä

2 dl kuohukermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

½ sitruunan mehu

koristeluun:

marjoja

marenkia

keksimuruja

Murskaa dominotyyppiset täytekeksit veitsellä hienontaen tai muovipussissa käsin puristellen. Painele muruseos maljan tai pyöreän piirakkavuoan pohjalle. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Kääntele joukkoon myös kermavaahto. Lusikoi täyte murupohjan päälle. Koristele pinta tuoreilla marjoilla, murskatulla marengilla ja keksimuruilla.

Kommentit

Minä pahastuisin, sillä olen väsynyt ihmisiin ja kyllästynyt hössötykseen. Meille ei tarvitse tulla leivonnaisten toivossa, voi olla, että kahvia saa. Se on murukahvia, jota itsekin juomme. Pullaa saa se, joka sitä tuo mukanaan.

En edes asuisi täällä, ellen haluaisi nimenomaan olla rauhassa. Vieraiksi riittävät metsäkauriit ja hirvet, pyyt, käet ja maakotka.

En jaksa vieraita

Samaa mieltä.

Töiden jälkeen en kaipaa ketään, koska olen sen verran väsy etten jaksa seurustella kenekään "vieraan" kanssa.

Viikonloppu kun tulee rentoudun nautin itsestäni!

Jos kuitenkin...

Tosin täältä löytyy tummaa Presidentti kahvia jota tietty voisin tarjota. Pullaa ei ole koskaan joten samaa mieltä, että saavat tuoda sitä mukanaan.

Minä muutin kauemmaksi, jotta saan olla rauhassa ja niin teki.

Itsensä seurana

Kukaan ei ole kiinnostunut Sinusta enään sen jälkeen, kun kerrot missä asut ja kuinka usein maakotka vierailee luonasi....

Kerrankin hiihtokelit ilman kunnallislatujakin !

Tervetuloa vaan, muutta jos jotain muuta kahvin kanssa haluaa, voi tuoda itse tarjottavat. Tai sitten vain maitoa kahvin kanssa. Ei kai kukaan ala väsäämään yllätys piipahtajalle jotain keksikermahässäköitä? Silloin istutaan alas ja jutellaan. Eikö se piipahtaja tunne oloansa aika kiusaantuneeksi, jos alkaa väsämään jotain juustokakkuhässäköitä? Ei siis hössötetä vaan istutaan ja jutellaan!

saa tulla

Aavikolla erämaanlaki on se,etttä vieraalle tarjotaan aina suolaista ja juomaa jotta helteessä vaeltanut pysyy tolpillaan. Siis erämaan yllätysvieraat ainakin etelässä saavat aina murua rinnan alle ja yösijan ystävällisenä vastaanottona.Usein matkalaiselle annetaan vielä vierailun päättyessä matkaevästä, että hän jaksaa vaeltaa seuraavalle teltalle jonne saattaa olla pitkä ja kuumakin matka.

anne kilpeläinen

Mitä sä tähän mitään aavikkoa tuot? Ei Suomessa ole mitään aavikoita ja erämaakämpätkin ovat lapissa jossa ei ole isäntää eikä emäntääkään.
Eiks kyse ole yllätys vieraista sun omassa kodissa ja tuskin sä siellä aavikolla asut.
Koeta pysyä nyt asiassa äläkä joka asiaan vertaa muuta maailmaa.
Son moro.

Minä vaan

Olen kasvanut kyläkulttuurissa, joss "yllätysvierailut" olivat arkipäivää, naapurit poikkesivat milloin mistäkin syystä, usein tuotiin lämpimäisiä. Vieraat olivat aina iloinen tapahtuma meille kakaroille, äite ei ehkä ollut aina yhtä iloinen.
Lauantaipullo ja isän sotakaverit olivat arkea, karseaa arkea, kun pirtti täyttyi tupakansavusta ja ääni koveni...
Nykyisin olen taipuvainen vieroksumaan yllätysvieraita, mikä ilmenee omassa käytöksessäni siten, että soitan aina, jos olen aikomassa poiketa yllättäen, ja kysyn sopiiko...

Matti J. Mäkelä

Olen asunut noin kymmenen vuotta poissa synnyinkaupungistani, Kuopiosta, jossa vieraanvaraisuus oli ihan toista luokkaa kuin täällä tylyssä ja yrmeässä "lännessä".

Savossa kaikki ovat tuttavia keskenään, siellä tervehditään tuntemattomia, puhutaan suut puhtaiksi ja ollaan ystävällisiä toisilleen.
Saatetaan soittaa naapurin ovikelloa ja lainata mitä milloinkin tarvitaan.
Lainattu omaisuus palautetaan korkojen kera!!
Kaiken takana on kanssakäyminen ja ihmisten välinen kontakti.

Täällä on toinen meininki!
Ei täällä raaskita sanoa edes hyvää päivää naapurille, se lienee liian kallista.
Nuukia näyttävät olevan tämän puolen asukkaat.

Jos tulisi joku ihan hengenhätä näin yksin asuvalle vanhalle ihmiselle, en varmaan saisi keneltäkään apua. Ei sitä rohkenisi edes mennä keneltäkään pyytämäänkään, on se vastaanotto yleisesti ollut sen verran vaisua.

On tämä kylmä ja tympeä paikka.
Poishan täältä täytyy päästä, ennenkuin totaalinen avuttomuus iskee!!

Vihdissä vieraanvaraisuus on vieras käsite!

Ranskassa on säilynyt mukava vanha perinne, jossa vaeltavat ratsastajat ratsastavat linnasta linnaan lyhyelle vierailulle , ja usein Linnanherrat tarjoavat koko porukalle syötävää ja jopa yösijan. Hevosillekin se vierailu on hyvää vaihtelua arkimaisemien vastapainoksi.Linnanherrat maistattavat lisäksi usein vierailleen tilan viinejä ja saavat myös tervetulleen palautteen laadusta.

anne kilpelainen

Jos täällä päin liikutte niin ajakaa sitten meidänkin ohi! Jos joku tahtoo saada selville paljonko hänellä on vielä sukulaisia elossa, ostakoon kesämökin. Minäkin tein niin vaikken tuota tietoa kaivannutkaan. Haaveissa oli rauhallinen kesä veden äärellä, kalastelua, saunomista, pientä pihatyötä mökin ympärillä ja vain mukavaa lomalaiskottelua. Heti ensimmäinen kesä oli katstrofi. Kiljuvia kakaroita keppanoitaan kilisteleviä aikuisia. Tulivat mukanaan huoltoasemalta matkalla ostettu halpa kahvipaketti tuliaisinaan ja katsoivat sillä ansainneensa viikonlopun ilmaisen ylöspidon. Vahingosta viisastuneena en ole enää kertonut kellekään koska aiomme mökille mennä ja maininnut etteivät sinne oikein lapsetkaan enää uskalla kun on alkanut esiintymään ihan kuhisemalla kyykäärmeitä mökin nurkissa.

Punainen tupa ja...

Tyypillinen Varsinais-Suomalainen!! Toivottavasti saat elää itaraa elämääsi ja kasvaa horsmaa mökilläsi kenenkään sinua kaipaamatta.
Tällaista porukkaa ovat suurin osa suomalaisista, eipä ihme, että sotia on käyty niin ulkona kuin sisälläkin!

Tällaisia ovat varsinaiset suomalaiset!!

no jos mä ostan mökin hevonkuusesta tai peräti hevonhumpasta niin jo se tarkoittaa että haluan olla yksin, samoin en tykkää että meille tullaan tosta noin vaan, saapi nyt edes soittaa että "miepäs tuun kyllään", kun huhkii päivät ihmisten kanssa, ei jaksa kotona enää olla sosiaalinen eläin

e-lukki

Voi jessus minkälaista porukkaa :( ei taida elo kovin ruusuista olla tuollaisella asenteella
Posotiivisuutta hieman niin ehkä autta ja pipo ei kiristä niin pahasti :)

ystävät ja lapset elämän suola

Jjep. Rankkaa voi olla työelämässä. Nukahdin kerran päivän päätteksi bussiin, ja ellei kaveri olisi tönäissyt hereille, niin olisin nukkunut pitkästi kotipysäkin ohi.

anne kilpeläinen

voi voi.... ja neljän seinän sisään sulkeutuminenhan se auttaakin - auttaisko vaihtelu ja erilaiset virikkeet olotilaan ? itse olen todennut niiden auttavan jopa työuupumukseen - normaaleista arkirutiineista poikkeaminen on todella tervettä !

uikuttajakansa

Vika ei ole yksilöissä, vaan markkinatalouden aivopesu, bisneskulttuurin manipulointi on saanut ihmiset ORAVANPYÖRÄÄN, jossa ei ole jarruja!

Lukekaa Uljas uusi maailma (engl. Brave New World) Aldous Huxleyn v.1932), siinä on kuvattu miltei yksi yhteen tämän ajan elämän meno.

Ihmisiltä on riistetty itsenäisyys - aika ajatella!

"auttaisko vaihtelu ja erilaiset virikkeet olotilaan ?"

Joo... jotain vertaistukea yhteiskunnan on tylsistyneille järkättävä:-))))))))))))))

Jääräpää

Tuohan nyt on sinun mainoksista imemääsi harha!
Olet itsekin mainosten manipuloima, tuskin koskaan omilla pikkuaivoillasi ajatteleva nilviäinen.
Sinua ohjailee markkinatalous.

Markkinatalouden narussa ovat kaikki

Sulla kun on noin kelju toi anoppi, niin oletkos ajatellu muuttavas niin pitkälle, ettei anopilla ole varaa turhan usein vierailla tai mieluimmin ei ollenkaan ja muista, ettet anna sille anopilles oikeata osoitetta missään nimessä. Meenkööt jonkun muun osoitteeseen niin ei tuu sua häiritsee.
Ei haittaa sano Villekin, kun alakerta palo niin Ville muutti yläkertaan!

Maailman Matti

Juu ei kiitos - ei mitään yllätysvieraita. Juuri kun olet suunnitellut ryhtyväsi lukemaan rauhassa jotakin romaania, ei siihen totta totisesti kaipaa yhtään turhanpäiväistä yllätysvierasta höpöttämään jonninjoutavia. Vieraani tulevat, jos olen kutsunut ja minä menen vierailulle, jos minut on kutsuttu. Ja näin on näreet!

Rauha Ilona

taitaa Rauha Ilonalla olla paljon hyviä ystäviä :)
"ei siihen totta totisesti kaipaa yhtään turhanpäiväistä yllätysvierasta höpöttämään jonninjoutavia"

pimeän mökin kansaa

Eihän se sitä merkitse, etteikö ihmisillä olisi sosiaalista elämää, jos he eivät pidä yllätysvieraista.

Päinvastoin, sivistyneillä ja toimeliailla ihmisillä, jotka itsekin sopivat kyläilystä etukäteen, voi olla hyvinkin sosiaalinen elämä ja se on laadukasta, koska ystäväpiiri koostuu niistä, jotka ovat puolin ja toisin valinneet toisensa sosiaaliseen verkostoonsa.

Taitaa olla niin, että sosiaalinen elämä on puutteellisempaa ja vähäisempää niillä, jotka koputtelevat kutsumatta ihmisten ovilla pyrkimässä kylään, tietämättä ja selvittämättä, mikä "kyläpaikassa" on tilanne, siellähän voi olla vaikka läheisiä tai kutsuttuja ystäviä käymässä tai puolisoiden keskinäinen laatuaika käytössä, kun nämä ystävien puutteesta kärsivät reppanat tulevat häiriköimään ovelle.

Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Nykyään voi ystävät valita itse ja on kännykät, facebookit sun muut pelit ja vehkeet, joiden avulla voi sivistyneesti sopia kyläilystä ilman, että pitää mennä häiritsemään toisia.

Aatu

Eipä käy juuri vieraita saatikka yllätysvieraita.
En ole ketään koskaan kieltänyt tulemasta, mutta olen pyytänyt ilmoittamaan aina ennen kuin on tulossa koska en avaa ovea jos ovikello soi eikä kukaan ole ilmoittanut tulevansa, en mene edes ovelle.
Miksikö...no niitä yllätysvieraitakin voi olla monenlaisia, oman uskontonsa tyrkyttäjiä, alkoholisoitunut naapuri pummimassa kyytiä kauppaan tai seuraa kun vaimo heittänyt pihalle, mustia ja vähemmän mustia myymässä itse piirtämiään tauluja yms ja nyt uutena nämä Romanian romanit.

En karta ihmisiä, työssäni olen kaikenlaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja toki kylässäkin saa käydä ja on tervetullut kunhan siitä ensin ilmoittaa.

tervetuloa