Piilota X Palauta

Stadin brankkareille maistuu liha – katso palomiesten reseptit

Paikalliset Kommentoi

Kun saavun Haagan paloaseman keittiöön, meneillään on tärkeä palaveri.

Keittiövuorossa olevan palomies Heikki Hietaharjun johdolla pohditaan, mitä on päivän ruokalistalla.

Vuorokauden mittainen työvuoro on juuri alkanut. Kello on kaksikymmentä vaille kymmenen.

Hietaharju kurkkaa kuiva-ainekaappiin. Sen kätköistä löytyy pastaa ja tomaattikastiketta. Pakastin on sulanut edellisyönä. Tarjolla olisi siis myös pussitolkulla pakastevihanneksia ja kalapuikkoja.

– En tiedä vielä, syötäisiinkö tuolta kaapista spagetit vai mennäänkö kasvis-juurespohjalta, Hietaharju pohtii.

– Liha on joka tapauksessa se pääraaka-aine tässä keittiössä. Proteiinia tarvitaan, että fyysistä työtä jaksaa.

Ruuan voisi tilata myös keskuskeittiöstä.

– Sieltä tulevien annosten ruokamäärä on laskettu tarkkaan, eikä se riitä meille. Joillekin toimistotyöntekijöille ehkä riittää, ambulanssivuorossa oleva ylipalomies Petri Partanen toteaa.

Tästä syystä Haagassa ja monilla muilla pienillä asemilla on päädytty yhteisruuan tekemiseen.

Ruokakassaan sijoitetulla kympillä saa kaikki vuoron aikana tarvittavat ateriat. Jokainen vastaa vuorollaan ruuanlaitosta.

– Viimeistään täällä nämä nuoret miehet oppivat tekemään ruokaa, Partanen sanoo.

Hietaharju alkaa väkertää kauppalistaa. Siihen tulee kookos-curry-kanan ainekset. Ja hedelmärahkan. Täällä saa siis jälkiruokaakin.

– Ei aina. Riippuu vähän, miten innostuu. Joskus joku leipoo, palomies Ari Huopalainen kertoo.

Ambulanssille tulee hälytys ja väki keittiössä vähenee. Jäljelle jäävät alkavat tehdä lähtöä kauppaan.

Matkaan lähdetään lopulta pillit ulvoen. Kehä 1:llä on sattunut peräänajo.

Keikka on nopeasti hoidettu. Sammutusauto kurvaa kaupan kautta takaisin asemalle.

Keittiöön päästyään Hietaharju ja Huopalainen kippaavat kiireen vilkkaa ensimmäiset pari kiloa kanasuikaleita paistinpannulle.

Vähän ennen kello 12:ta keittiö alkaa täyttyä.

– Yleensä pyrimme syömään lounasta puolen päivän aikoihin. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, milloin pääsee syömään tai edes laittamaan ruokaa, vuoroesimies Pasi Hakkarainen huomauttaa.

Kastike on valmista. Miten mahtaa olla pastan laita?

Huopalaisen kaapin oveen heittämä pastanauha putoaa työtasolle.

– Ei ole vielä valmista, Huopalainen ja Hietaharju toteavat yhteistuumin.

Kello kaksitoista kaiuttimista kuuluu lyhyt ja ytimekäs viesti: syömään!

Kaikki lappavat lautasensa kukkuroilleen spagettia, kastiketta, keitettyjä pakastevihanneksia ja salaattia. Iloinen puheensorina vaihtuu keskittyneeksi hiljaisuudeksi.

– Pitää syödä nopeasti, koska hälytys voi tulla minä hetkenä hyvänsä, Hakkarainen selittää.

Tällä kertaa ruokarauha säilyy eikä kukaan joudu jättämään pöytää kesken kaiken.

Palomiesten ruoka kelpaa karppaajallekin

Pyysimme palomiehiltä suosituimpia ruokareseptejä. Listasta tuli ruokamuodin mukaisesti karppaajallekin sopiva.

No-Carbon gratiini, 10 isoa annosta, 4–5 vuokaa
2 700 g maustamattomia kanan suikaleita

2 700 g eli n. 9 kimppua parsakaalia
2 700 g eli n. 9 kimppua kukkakaalia
16 dl kermaa
4 purkkia Creme Bonjour Cuisine
valkosipulia
chiliä
juustoraastetta

Paista kanat pannulla, mausta. Pilko parsa ja kukkakaali pienemmiksi paloiksi. Sekoita kerma ja Creme Bonjour (tms) keskenään. Kanat ja kaalit vuokaan, pilkottu valkosipuli ja chili sekaan. Mausta suola ja mustapippuri, kaada kermasekoitus päälle. Uuni 200˚c 20min, ulos ja juustoraaste päälle, uuniin 10 min.

Isofärssi, 10 isoa annosta, 2 pellillistä
4 000 g jauhelihaa
3 pkt pekonia
3 pkt Koskenlaskija-juustoa
sipulia, chiliä ja valkosipulia
3 x sipulikeittopussi
6 prk kermaviiliä
6 kananmunaa

Vatkaa ja sekoita kulhossa jauheliha, sipulikeittopussit, kermaviili ja kananmunat. Paista silputtu sipuli & pekoni, chili & valkosipuli ja lisää ne mössöön. Levitä pellille kerros jauhelihasekoitusta, keskelle Koskenlaskijajuustoa ja päälle uusi kerros jauhelihasekoitusta. Uuniin 200˚c 30 min.

Hercules-vuoka, 10 isoa annosta, 3 vuokaa
3 000 g jauhelihaa

6 pkt pekonia
12dl kermaa
1000g raejuustoa
2 pss aurajuustoraetta
6 kananmunaa
sipulia, valkosipulia, chiliä

Paista jauheliha, pekoni ja sipuli. Paistetut matskut vuokaan, sekaan aurajuusto ja raejuusto. Sekoita kerma ja munat keskenään, lisää vuokaan. Lisää myös valkosipuli ja chili. Juustoraaste päälle. Uuniin 200˚c 30 min.

SpaguBolognese, 10 isoa annosta
4 kg jauhelihaa
2-3 pkt pekonia
3 purkkia kipparijuusto-kermaa
herkkusieniä
tomaattimurskaa
valkosipulia, chiliä, sipulia
pari pussia spagettimaustetta
1,5kg tummaa pastaa

Paista jauheliha, pilkottu pekoni ja sipulit. Lihat isoon kattilaan, sekaan kermat ja tomaattimurska. Lisää vielä sienet, valkosipuli, chili ja spagettimauste. Kiehauta kastike ja keitä samalla spagetti. Nautitaan raikkaan salaatin kera.

Käyttäjän Marjaana Varmavuori kuva
Marjaana Varmavuori

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu