Piilota X Palauta

Jokainen syrjäytynyt nuori on liikaa

Kolumnit 1 Kommentoi

(PÄÄKIRJOITUS) Viime vuosien tragediat, kouluampumiset ja perhesurmat kertovat karua kieltä ihmisten pahoinvoinnista.

Tänä lauantaina kymmenet tuhannet nuoret painavat päähänsä valkolakin tai valmistuvat ammattiin. Heillä on edessään kova kilpailuyhteiskunta. Kaikki eivät kovassa kilpailussa pärjää, vaan vuosittain sadat nuoret nuoret keskeyttävät opintonsa.

Nuoret on pidettävä mukana. On varmistauduttavat siitä, että peruskoulunsa päättävät jatkavat opintojaan. Niille, jotka ovat keskeyttämässä opintonsa, on räätälöitävä oma polku ammattiin. Syrjäytynyt nuori tulee yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi.

Lapsiperheiden ja nuorten ongelmiin ei ole puututtu riittävästi, vaikka ne ovat olleet havaittavissa kauan. 1990-luvun laman ja peruspalveluista leikkaamisen hedelmiä poimitaan nyt. Väärässä paikassa säästäminen tulee kalliiksi, niin kalliiksi, ettei sitä edes voi rahassa mitata.

Neuvoloissa, päiväkodeissa, peruskouluissa ja oppilaitoksissa tarvitaan lisää resursseja, jotta orastavat ongelmat havaitaan ja niihin puututaan heti. Kaikkialla tarvitaan nyt uskallusta puuttua ja kykyä välittää. Opettajien jaksamisesta on huolehdittava, jotta he jaksavat edelleen kannustaa oppilaita ja vahtia, että he suorittavat kurssinsa.

Nuoria pitää kasvattaa kohtaamaan ja käsittelemään myös vastoinkäymisiä. Yhteiskunnan ilmapiirin pitää muuttua siihen suuntaan, että nuorilla on uskoa tulevaisuuteen.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

20.8.2012 18:36

Kivaa puhetta, mutta kuka tekee asialle jotain? Vaikka julistaisin keskellä kaupunkia että tässä on yksi sellainen syrjäytynyt niin ei ketään kiinnosta.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.