Oikeus päästä pois

Kannatan armokuolemaa. Jos menettäisin ruumiini toimintakyvyn, mutta järkeni säilyisi, en haluaisi kitua täällä.

Ollessani 14 kesäinen, isäni sairastui motoneuroonitauti ALS:iin. Tauti aiheuttaa etenevää rappeutumista liikehermosoluissa, jotka ohjaavat lihasten toimintaa. Siihen ei ole parannuskeinoa.

Hänen lihaksensa surkastuivat parissa vuodessa niin, että jäljelle jäi keskitysleirin juutalaista muistuttava ruumis, jota minäkin jaksoin tuosta vain nostella. Puhekyky oli mennyt, nieleminen vaikeaa, pääkin roikkui, kun edes niskan lihaksissa ei ollut enää voimaa kannatella sitä. Elämä oli sammunut silmistä jo kauan ennen kuin se sammui ruumiista.

Hän kirjoitti silmälaseihinsa ja pyörätuoliinsa kiinnitetyn tietokonemekanismin avulla eutanasiaa ajavaan Exitus-yhdistykseen. Hän pyysi perhettään viemään hänet kuolemaan. Lääkäri kirjoitti hänelle saksaksi suosituksen Sveitsin Dignitas-klinikalle, jonne hän pyysi perhettään viemään hänet kuolemaan. Hän olisi kuitenkin joutunut ottamaan kuolettavan pillerin omin avuin, mikä ei olisi enää onnistunut eikä kukaan lähtenyt viemään häntä.

Toinen puoli minusta ymmärsi häntä ja toinen halusi pitää itsekkäästi itsellään. Isä riutui silmissä "ruumiinsa vankina" niin kuin hän itse tilanteensa näki. Hän toivoi, että olisi menettänyt järkensäkin. "Taivaalle on muodostunut musta pilvi, jolla ei ole reunoja" -ajatus pääsi mediaankin Exitus-yhdistyksen sihteerin toimesta.

Sen tuskan sivusta katsomisen seurauksena olen alkanut kannattaa eutanasiaa. Samoin tuntuvat olevan mediassa esiintyneet ihmiset, jotka ovat itse kokeneet samantapaista.

 

Jos olisin lääkäri, voisin kuvitella pystyväni antamaan viimeisen piikin niin tahtoville.”

 

Jos joudun samanlaiseen tilanteeseen, pidän ajoissa huolen siitä, etten tarvitse kenenkään apua poispääsyyn niin kauan kuin eutanasia ei ole sallittu.

En ole sen kannalla, että kuolettava piikki tökätään sairaaloissa viruviin vanhuksiin hoitokustannuksissa säästämiseksi tai "harvennetaan vammaisia". Kannatan armokuolemaa vain siinä tapauksessa, kun sen haluaja täysissä sielun voimissaan sen haluaa parantumattoman sairauden uhrina.

Jos olisin lääkäri, voisin kuvitella pystyväni antamaan viimeisen piikin niin tahtoville. En toki läheisilleni. Eikö lääkärin tehtävänä ole kuitenkin toimia potilaan parhaaksi, ja joskus se voi olla potilaan oman tahdon mukainen elämän päättäminen.

Written by:

Lotta Kvist

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Sairaana ei koskaan ole täysissä sielun voimissa. Jos haluaisi armokuoleman, pitäisi siitä päättää etukäteen täysin terveenä, mutta sairaana sitä ei pitäisi saada päättää koska silloin voi tuskissaan sanoa ihan mitä vain mitä ei ehkä oikeasti haluaisi sanoa. En muutenkaan ole armokuoleman kannalla ja tuntuu että tällä keskustelulla yritetään vain saada ihmisten huomio pois tärkeämmistä asioista. Terveydenhuoltojärjestelmä pitää pitää kunnossa ja esimerkiksi turhat aikaavievät tietojärjestelmät pitäisi saada pois käytöstä. Esimerkiksi siinä ei ole järkeä kun vähän väliä tulee uusia ohjelmia joita eri alojen hoitajat joutuvat opettelemaan ja joiden käytöstä ei ole potilaalle mitään hyötyä. Hieno taulukko, arvio tai lausunto paperilla ei potilaan tilaa paranna.

Pelleilyyn kyll... (ei varmistettu)

Armokuolemasta on erittäin tärkeä puhua. Olen kolumnistin kanssa samalla linjalla, kestämättömässä tilanteessa on saatava itse päättää oman lopun hetki.

Nykyinen systeemi, jossa lääkäri katsoo ajankohdan sopivaksi ja sitten näännytetään sairas, uupunut (vanhus) nälkään ja janoon on täysin epäinhimillinen. Pelkkää saivartelua ja sanahelinää väittää, että lääkäri ei päätä ajankohtaa jolloin kidutus aloitetaan. Huomattavasti parempi sekä lähtijälle että surijoille olisi nopea, kivuton lääkkeeseen kuoleminen.

Tietojärjestelmien yhteensopivuuden pohdinta on ihan eri asia, kuin armonkuoleman pohdinta. Ettei vaan pelleilyyn kyllästynyt ole pelästynyt koko ajatusta, ja tahtoo viedä ajatukset muualle?

Nykyihminen on tarkasti ulkoistanut itsensä eri ikäryhmien elämästä. Monelle tulee kuolema ajatuksena eteen vasta oman lopun lähestyessä. Jos on läheisen kuoliaaksi kidutusta seurannut läheltä, voi 100% varmuudella allekirjoittaa paperin, jossa ei itselleen samaa tahdo. Ei koskaan. Ei missään tilanteessa.

Jokainen voi päätöksen tehdä ja sen sairauskertomukseen kirjauttaa ollessaan vielä terve ja täysjärkinen.

Myy (ei varmistettu)

Myy. Missä suomessa sinä olet nähnyt sairaan vanhuksen jonkun lääkärin toimesta kiduttavan kuoliaaksi? Tai näännyttävän nälkään? Ja vielä itse mennyt seuraamaan vierestä!
Sinun juttusi on omaa mielikuvitusta ja ahneiden sukulaisten juttuja!
Murha on murha olipa se millä nimikeellä tahansa!
Ja kenenkään ei tarvitse kitua tuskissaan, nykylääketiede pystyy poistamaan kaikenlaisen kivun! Joka muuta väittää valehtelee!! Ja häpäisee nykyistä lääketiedettä!!!

Xantippa (ei varmistettu)

Oma anoppini kuoli vuonna 2000. Letkuruokintaan ei siirrytty, kun nieleminen ei onnistunut. Kahdessa viikossa hän kuivui ja kuoli pois. Ehkä nälkään tappaminen valittiin, kun hänellä oli siitä kokemusta omassa lapsuudessaan.
Hoitamisen tai hoitamatta jättämisen ratkaisee aina lääkäri. Siksi tuntuu oudolta, ettei tuota päätöstä voi tehdä potilaan toiveesta. Tekopyhää hurskastelua, jossa vedotaan vanhoihin kreikkalaisiin ja heille vannottuihin valoihin.

Nälkäkuolema (ei varmistettu)

Jos letkuruokinta ei onnistu kuolevalta potilaalta, niin tippa suoneen kyllä onnistuu, siinä ei ole nälkä eikä jano!
Omaiset voivat vaatia tipan suoneen jos hoitohenkilökunta -lääkäri ei jostain syystä ole asentanut sitä ja jos ei löydy juuri kädestä suonta niin anestesialääkäri kyllä löytää ihmiskehosta paikan johon neula laitetaan! Ja tämä on totinen tosi, älkää olko lampaita siellä sairaalassa avatkaa suunne, ottakaa selkoa, vaatikaa. Niin olen tehnyt itsekin ja taistelen kaiken aikaa oman vammautuneen omaiseni puolesta, kuin tiikeriemo!!!

Xantippa (ei varmistettu)

Onko itsemurha parempi kuin nälkäkuolema? Itse valitsisin toisin. Se olisi ns. hitaat jäähyväiset tälle elämälle ja ehtisihän sitten kaikki omaiset käydä katsomassa. Oma mummini taisi ottaa kuoleman jotenkin noin vastaan Terhokodissa urheasti vuonna 2005. Hän oli tosin parantumattomasti sairas.
Luoja pakottaa kiireisen nykyihmisen pysähtymään sairaudessa tai kuoleman lähestyessä ja tänä aikana ihminen voi lähestyä Jumalaa ja tehdä sovinnon Hänen kanssaan, mutta jos tämäkin hetki nopeutetaan niin viimeinen mahdollisuus jää käyttämättä. Olisikohan tämmöiset hetket annettu armosta, jotta ihminen välttäisi kadotuksen. Sitä paitsi olen lukemattomia tapauksia kuullut ja lukenut miten kuoleman sairas on palannut elämään. Meidän elämä ei ole ihan omassa kädessämme, mutta se varmaankin on hirveätä jumalattomalle jättää se Jumalan käsiin. Mun mielestäni jokainen voisi kokeilla olla syömättä 2-5 päivää. Se ei ole yhtään hirveä tila. Tulee kevyt ja ihana olo, vaikka ei otettaisi edes tuonpuoleista mukaan niin hidas on parempi tapa silti kuolla.

Merlin (ei varmistettu)

Xantippa voi kipaista vaikka tänäpäivänä Vantaan Katriinan sairaalaan katsomaan, kuinka ihmisiä "autetaan" kuolemaan. Se, mitä sanaa asiasta käyttää riippuu tietysti henkilöstä. Minun mielestäni vettä pyytävän vanhuksen kuivumaan jättäminen on murha. Asia ei vaaleanpunaisesta lässytyksestä muuksi muutu. Sitkeimmät kestävät toista viikkoa ilman nestettä.

Jos ihminen on tiensä päässä ja sen itse myös ymmärtää, haluaa lähteä, ei kestä enää, miksi pitää tappaa nälkään ja janoon, eikä inhimillisesti nopeaan lääkkeeseen???
Jos ihminen huutaa kipua yötä päivää, eikä minkään sortin lääke enää auta, tietää että kuolema tulee kyllä vuorenvarmasti, miksi ei voi päästä kärsimyksestään nopeammin?

Ei kuoleman hetkeä pitäisi pystyä päättämään lääkäri eikä omainen eikä kuviteltu Jumala, vain kuoleva itse. Kipu, tuska ja kärsimys ei todellakaan ketään jalosta. Ei varsinkaan kuolevaa.

Merlin tuskin on vielä testannut, mikä on ihana tapa kuolla, kun nakuttelee juttuja keskustelupalstalle. Parin päivän paasto on jotakin ihan muuta, kuin kuoliaaksi kiduttaminen.

Myy (ei varmistettu)

MYY. Jos vanhus tai kuka tahansa sairaalassa, hoitopaikassa, PYYTÄÄ VETTÄ eikä sitä anneta on se murha kirjoitat. Se on MURHA ja jos tällaista murhaamista näkee on tehtävä rikosilmoitus, eikä katsottava vieressä!
Mikset itse antanut vettä!

Xantippa (ei varmistettu)

Sama tahti siis jatkuu, kun anoppini oli Katriinan sairaalassa 1990- luvun lopulla. Lievän halvauksen saaneena hänet luokiteltiin "luovuttaneeksi" vuodepotilaaksi. Vasta omaisten aktiivisella painostuksella hänet saatiin saman talon kuntoutusosastolle ja sitten Vanhainkotiin, jossa hän vietti tyytyväisenä rollaattorin avulla kulkien lopun aikansa.
Omaisten, jotka tuntevat omansa pitää olla aktiivisia ja vaatia hoitoa, jos katsovat ettei ole vielä lähdön aika. Hoitamatta jättäminen ei ole eutanasiaa.

Heliva (ei varmistettu)

Eilen oli Hesarissa aika hyvä esimerkki siitä, mitä Suomessa voi sattua. En osaa
sanoa minkä termin alle tätä pitäisi kutsua mutta poikkeus se ei ole.

Ei näin (ei varmistettu)

lukekaapa uusimmasta Eeva lehdestä pitkä artikkeli, missä vaimo kertoo seikkaperäisesti miehensä valinnasta. Perheen isä oli valinnut eutanasian ja myös toteutti sen sveitsissä.
Artikkeli oli äärimmäisen kaunis ja tapahtumasta jäi varmasti kaunis muisto läheisille jotka vainaja oli halunnut mukaansa. Kun luin sen jutun, tuli mieleen ettei ehkä kannata ottaa kovin tiukasti kantaa puoleen eikä toiseen. Tuntuu jotenkin kornilta lukea näitä kannanottoja pelkällä mutu tuntumalta

bic (ei varmistettu)

Olen iäkäs kipupotilas , monisairas. Minua ei kohta kukaan hoida . Olemme menossa Ruotsin malliin terveydenhoidossa.Sairaala on täysi , sinne pääsee , jos pääsee poliklinikan kautta.
Kun Suomi ei pysty sairaita vanhuksiaan hoitamaan. Meille täytyy sallia Eutanasia.
Eutanasian vastustajille toivon , että he saavat kokea pitkään kipua ja eivätkä tiedä koska se kipu loppuu. Kokemuksen jälkeen he voivat puhua Eutanasiasta uudelleen.
Pelkään kuinka minun käy.

kipupotilas (ei varmistettu)

Artikkeli oli äärimmäisen kaunis!
Onko murha koskaan kaunis?
Toimittajat kyllä osaa kirjoittaa ja tehdä murhastakin kauniin, mutta ihmisen murhaaminen ei ole koskaan kaunista.
Murha on murha eikä se siitä muuksi muutu!

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

Perheen isä nukutettiin, kuin koira pois!
Olipas arvokas itsemurha!
Ihmisistä tehty eläimen arvoisia, jotka tarpeetomiksi käydessään saadaan tappaa pois, kuin kulkukoira!
Arvokaampi on minun ja läheisteni henki, eikä meitä saa tappaa yhteiskunnan taholta, kuin koiraa tai rottaa!

Eläinrakas (ei varmistettu)

niin jos henkilökunta on niintyhmää että armopiikki annetaanammattitaidon kurjistuessa, niin sitä ei näissä tilanteissa voi sallia.

Kuten sitäkään että ikäihmisten oikeus vaikuttaa asioihin viedään laitoksissa pois.
Muutenkin jos on siis "tälläinen" , on odotettavissa myös sen mukaisesti palautetta.

... Ihan pauloissa,... On siellä ja pysyy,... H... voi hyvin [etunimi]

h.m. (ei varmistettu)

Kyllä varmasti muuttaa ihmistä ja suhtautumista armokuolemaan, kun seuraa vieressä läheisen tuskaa. Ymmärrän hyvin, miksi niin ajatellaan. Asiaan on toki hankala piirtää sosiaalisesti ja yleisesti hyväksyttyä viivaa, mutta asiasta on syytä keskustella. Ihminen ansaitsee inhimillisyyttä.

Maarika (ei varmistettu)

Jollei kivunhoidon osaaminen parane Suomessa, niin ainoa ratkaisu on armomurha. Vanhusten kohdalla aktiivinen eutanasia aloitetaan jo budjettikäsittellyssä, kun terveydenhoidon budjetteja pienennetään. Ay-liike pitää huolen siitä, että työikäisten hoito ja kuntoutus ovat hyvällä mallilla. Eläkeläinen on ongelmajäte, josta pitää päästä eroon mahdollisimman vaivattomasti.

Aktiivinen eutanasia (ei varmistettu)

Xantippa; älä ammu viestintuojaa. Vieressä seisoo lääkäri ja lähiomainen, joka on jo toista viikkoa valvonut kuolevan sängyn äärellä. Vedenanto kielletään. Painiin lääkärin kanssa en ala. Vesi vaan pidentää kidutusta.

Mielestäni olisi jo nyt syytä puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Ravinnotta ja nesteettä jättäminen on murha, ilman minkäänlaista armoa. Armo on jotain uskontoihin liittyvää, jolla yritetään sumuttaa karmeaa tilannetta.

Ehkä lääkäritkin tarvitsevat omalle psyykkeelleen suojaa sillä, että hoidotta jättäminen nimetään söpösti. Raskas ammatti, vaikeita päätöksiä. Siksi päätös pitäisikin saada tehdä itse, hyvissä ajoin, jotta kuoleman tulon nopeuttamisen voisi saada lääkkeestä.

Myy (ei varmistettu)

"Ehkä lääkäritkin tarvitsevat omalle psyykkeelleen suojaa sillä, että hoidotta jättäminen nimetään söpösti. Raskas ammatti, vaikeita päätöksiä."

Tuomari langettaa, se on päätös... mutta ei helppo. Arvaan.

Yksisilmäinen

Jos ihmisellä on omatunto, niin takulla alkaa, jossain elämän vaiheessa kolkuttaa.
Ketään lääkäriä ei saa pakottaa eutanasian suorittamiseen.
Paatuneet ihmiset tekevät kauniita juttuja murhaamisesta ja ajattelemattomat uskovat ne!

Nykypäivän lääketiede pystyy lääkityksellä saamaan kaikenlaiset kivut pois (jos muuta selitetään älkää uskoko) ja jos lääkitykseen menehtyy lopulta, niin kivutta kuolee nukahtamalla pois, kun oma aika tulee.

Älkää olko "kädettömiä" ihmiset siellä sairaaloissa ja hoitolaitoksissa vaatikaa läheisillenne kivut poistava lääkitys, jos sellainen on tarpeen ja ketään ei tarvitse janoon tappaa, sitä varten on tippaletkut.
Olen itse valvonut vanhuksiamme ja vaatinut heille todella kaiken käytettävissä olevan avun ja jokainen on sen myöskin saanut ja kivutta hiljaa nukkunut pois, kun sen aika on tullut!

Yhteiskunta haluaa, vain päästä helpolla eutanasiansa kanssa, että murhataan ihmiset pois, kun tulee kalliiksi kuolevan potilaan inhimillinen hoitaminen lääkityksellä ja hoivalla.
Omaiset pitäkää puolenne älkää uskoko kaikkea sontaa mitä teille syötetään yhteiskunnan ja jopa lääkäreidenkin taholta, halvan ja helpon ratkaisun nimissä!

Ei kivi sydämiä (ei varmistettu)

Lääkärit ovat tämän päivän jumalia. Poliitikkojakin korkeammalla. Jopa potilasvahingot - tahalliset tai tahattomat pidetään salassa, vaikka tuomarit vaatisivat. Siitä on tuore päätös. Sairaat vanhukset kuivatetaan, se on säästöä yhteiskunnalle. Tuhannet ja tuhannet abortit eivät ole sitä. Silti niitäkin tehdään. Yhteiskunnan pitäisi maksaa vaikka 4000 euron kipuraha jos luopuu abortista ja toteuttaa adoptio haluttaessa. Lääkäreille moraali takaisin. Hirvittää katsella tätä mädännäisyyttä.

Pikkuveli (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun