Jalkapallo-ottelut K-18

Suomen jalkapallokausi pyörii kiivaassa tahdissa. Keskikesällähän sitten tahti harvenee, kun kentät ovat priimakunnossa.

Olen seurannut aika monta Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen ottelua ja mieleen on jäänyt yksi kummallinen piirre tässä suomalaisessa jalkapallokulttuurissa. Palloliitto ja Veikkausliiga haluaa jalkapallo-otteluista iloisia ja tunteita herättäviä perhetapahtumia. Moni ottelu menee kuitenkin pilalle, kun kotijoukkueen tai vierasjoukkueen niin sanotut faniryhmät aukaisevat suunsa.

Kannustushuudot ovat niin täynnä erilaisia suomalaisia kirosanoja, että tällaista parkkiintunuttakin katselijaa jo hävettää. Lisäksi fanijoukot aiheuttavat järjestyshäiriöitä ja aineellisia vahinkoja.

Monessako paikassa esimerkiksi yleisövessoja on tuhottu tai katsomon penkkejä rikottu? Vastaus on: aika monessa.

Seurat vielä myyvät kausikortteja näille niin sanotuille faneille. Kaikkein omituisinta on se, että joukkueet heti pelin jälkeen rientävät kiittämään näitä faneja. Tarkoittaako se, että joukkue hyväksyy kaikki fanien tempaukset? Ilmeisesti. Kannattaisiko harkita sitä, että jalkapallo-ottelut olisivat K-18?

Veikkausliigassa on syntynyt uusi supertähti. HJK:n vasta 17-vuotias Joel Pohjanpalo on lyönyt itsensä läpi suomalaiseen huippujalkapalloon. Kauden ensimmäisessä liigaottelussa ”Jolle” , teki heti hattutempun. Maaleja syntyi myös Suomen cupin otteluissa.

Ei ihme, että ulkomaiset suurseurat ovat kiinnostuneita hänestä. Jollehan kävi jo keväällä Liverpoolin testattavana ja suurseura tarjosi hänelle heti sopimusta, jonka Jolle kuitenkin vielä hylkäsi.

Nyt HJK:n otteluissa käy muiden eurooppalaisten suurseurojen kykyjenetsijöitä tarkkailemassa Pohjanpaloa. Vielä tässä vaiheessa Jolle ja tukijat ovat kuitenkin rauhallisia ja johdonmukaisia.

Itse olen sitä mieltä, että hänen kannattaa pelata täällä liigaa, käydä koulunsa loppuun ja mahdollisesti vielä armeijakin. Ei hänen taitonsa katoa mihinkään. Päinvastoin ne paranevat ja häneen kohdistettu kiinnostus tulee vielä kasvamaan.

Toivottavasti HJK ei ala painostaa Jollea liian aikaisin ulkomaille. Pohjanpalon pelaaminen täällä vielä pari kautta olisi hyvä niin hänelle itselleen kuin suomalaiselle jalkapalloilulle.

Vaikka sarjat ovat alkupuolella, tutut joukkueet ovat liigassa olleet vahvoja – lukuun ottamatta FC Honkaa, jonka peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla. Syitä siihen on varmasti monia.

Todellinen yllättäjä on ollut etukäteisveikkauksissa putoajaksi tuomittu MyPa. Se taistelee pienellä pelaajaringillä liigan kärkisijoista. Tämä on hyvä osoitus siitä, että myös järkevästi pienellä budjetilla rakennetulla joukkueella on menestymismahdollisuuksia.

Kauhea Kankkunen -kolumnien kirjoittaja on Jalkapallotoimittajat Pallokopla ry:n puheenjohtaja.

 

Written by:

Jorma Kankkunen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Nyt tämä mustanmaalaaminen saa jo loppua! Onko arvoisa toimittaja käynyt jääkiekko-otteluissa? Sama alatyylimeininki sielläkin ja vielä suuremmassa mittakaavassa, eikä vastaavia paskakirjoituksia aiheesta kuitenkaan näy.

jallu (ei varmistettu)

Jep. Täysin samaa mieltä olen kanssasi. Täytyy varoa että tänne peräpohjolaan pääse vahingossakaan syntymään minkäänlaista katsomokulttuuria.

Sinäkin varmasti ihailet Valioliigaa ja muitakin suursarjoja. Tiedoksi sinulle että siellä saattaa kuulla vieläkin rumempaa kieltä. Suomalainen lapsi oppii nämä asiat jo alakoulussa joten tullessaan jalkapallo-otteluun kirosanat ovat jo hallussa.

Onko tämä nyt sitten jalkapallokannattajien vai vanhempien vika?

rooughland (ei varmistettu)

Totta, että viimeisissä muutamassa HJK:n kotipelissä on muutamia kertoja fanikatsomosta kuulunut alatyylisiä huutoja. Näihin kuitenkaan suurin osa fanikatsomosta ei ole edes lähtenyt mukaan; viereisillä paikoilla onkin sitten huudeltu mielestäni huomattavasti vakavampia huutoja pienten lasten suusta (jääkiekkokatsomoistako opittuja) kuten TAPA SE, KUOLE! Fanikatsomon osalta en tietenkään toivo jatkossakaan alatyylisiä etenkään mielikuvituksettomia "Haista v..." huutoja, jotka sopivat harvoihin tilanteisiin protesteina esim. "esivallan" sekoiluista.

Toimittaja ei liene kovin monessa pelissä käynyt, jos järjestyshäiriöistä ja paikkojen tuhoamisista ml. saniteettitilat on joutunut niin kärsimään ja todistamaan. Näin ei ainakaan HJK:n kotistadionilla ole tietääkseni vielä kertaakaan tänä vuonna tapahtunut. Mikäli viittaat muutamaa katsomonosaa kauemmas niin siellä ilmeisesti on ihan käytössä hajonnut istuimen selkänoja, jota ei ilmeisesti ole ollut rahaa korjata.

Sopu sijaa antaa ja niin edespäin, mutta ehkä ensi kerralla toimittaja voi saapua seisomakatsomoon ja laskemaan fanikatsomosta kuuluvat alatyyliset ilmaukset, muut mauttomuudet ja vahingonaiheuttamiset.

gugu (ei varmistettu)

Varmasti naurettavin kolumni hetkeen mitä oon lukenut. Enkä kuulu mihinkään faniryhmään. Tää jatkuva mustamaalaaminen ja kärpäsestä härkäsen tekeminen vaan rupeaa menemään jo pahasti yli. Kyllähän me kaikki tiedämme, että tunteiden näyttäminen (varsinkin yleisellä paikalla) on meistä suomalaisista pelottavaa, vierasta ja aina kovin uhkaavaa, mutta kai sitä nyt voisi edes urheilukatsomoissa pyrkiä hieman sietämään. Jos joku vähän kiroilee tunteenpuuskassa, niin mitä sitten? Mikä siinä on niin pelottavaa?

voi, voi, voi.... (ei varmistettu)

Pitääkö tulla pyyhkimään toimittajan kyyneleet tai tarjota olkapää jota vasten nyyhkyttää? Kovin tuntuu pahoittaneen mielensä muutamasta kirosanasta.

Soihtu=10 puukkoa (ei varmistettu)

Hetkinen, Veikkausliigasta K-18? Pohjanpalo ei siis saisi vielä hetkeen liigassa pelata. Varmasti ihan hyvä ratkaisu, nyt uhkana on että poika oppii pahoja sanoja ja kansainvälinen ura tuhoutuu.

You've just met... (ei varmistettu)

Olipa todella huonosti kirjoitettu, sekava ja epäjohdonmukainen kirjoitus. Teksti on todella niin luotaantyöntävää, että en usko kenenkään voivan ottaa sitä tosissaan. Tämä jo siis sisältöä sen kummemmin arvostelematta. Esimerkiksi työväenopistojen ja aikuislukioiden luovan kirjoittamisen kursseilla voi parantaa tyyliään ihan ammattitaitoisessa opastuksessa.

Minä olen Jorma... (ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus. Penkkiurheilijat ovat umpikännissä ja aiheuttavat ympäristölleen vaaratilanteista. Olisi parempi, jos ottelut tallennettaisiin ja näytettäisiin vain telkkarissa. Jokainen asiasta kiinnostunut voisi juoda kodissaan ne alkoholit.

oikea urheilija (ei varmistettu)

Jalkapallokatsomossa ei ole mitenkään sen alatyylisempi meininki kuin jääkiekkokatsomoissa, yläasteen välitunnilla tai aamuyöllä grillijonossa. Liikenteessäkin lentää takuuvarmasti kymmenen kertaa enemmän kirosanoja kuin Klubin kotimatsissa. Ero on vain siinä, että toisen auton sisälle ei kuule.

En muutenkaan ymmärrä mikä ihmeen ajojahti eri medioilla on viime aikoina ollut jalkapallokatsojia vastaan. Järjestyshäiriöt ovat äärimmäisen harvinaisia, vielä harvinaisempaa on paikkojen rikkominen.

Olen pyörinyt otteluissa 15 vuotta, enkä ikinä ole nähnyt stadionilla yhtään nyrkkitappelua, saati että olisin joutunut pelkämään turvallisuuteni puolesta. Kaduilla baarien sulkemisen aikaan ole kokenut tällaista huomattavasti enemmän.

kiroileva britti (ei varmistettu)

Se on kulttuuria ja poikien nahistelua muualla, mutta jalkapallossa se on ulkomailta matkittua huligaanileikkiä.

Naurettavaa, oksettavaa ja häpeällistä mustamaalaamista.

Miksi se on väärin, että jalkapallo-ottelussa huudetaan jokunen kerta kirosanoja, mutta se on upeaa kun torilla lauletaan tuhansien ihmisten edessä pillusta ja pullosta?

Häpeä kirjoittaja häpeä.

Lavis (ei varmistettu)

Kerjäätkö jotain säälipisteit vai yritätkö vaa saada mainetta? :D Ennen kuin julkasee tälläsii mielipiteit nii kandeis miettii vähä niit... Jalkapalloo ollaa pelattu 1800-luvult lähtien ja väitätkö että silloin ei olla oltu fanaattisia. Jos tarkoitat niin sanottuja "firmoja" jotka tappelevat keskenään joita englannissa on. He liikkuvat vain seuran nimellä vaikka heillä ei ole mitn tekemistä jalkapallon kanssa, siinä tapauksessa olen samaa mieltä kanssasi. Mutta kiroilu katsomossa näin paha asia? Joo siis OMG!

Bööföölää (ei varmistettu)

Vai että K-18 :D Missäs tämän Super-Jollen kuuluisi olla, jos ei jalkapallopeleihin saisi tulla alle kahdeksantoista vuotiaat? Miten sitä ikinä voi syntyä edes jalkapalloilijoita, sopiiko kysyä?

herranjumala (ei varmistettu)

Olen käynyt otteluissa pari vuosikymmentä, ikinä en ole törmännyt toimittajan kuvaamiin ongelmiin - sangen erikoista.

Hienoa että Suomeenkin on saatu lisää ääneenkannattamista, lippuja, kakskeppisiä, huiveja ja muuta kannattajamateriaalia ja kulttuuria.

Eläköön Suomifutis!

pallopoika (ei varmistettu)

Mielestäni jalkapallo on osa suomalaisuutta. Jalkapallossa on pärjätty kautta aikain hyvin ja olimmehan me jo hetken vallitsevia maailman mestareitakin! Hitsin venäjä! ensi kerralla sitten! hyvä suomi!

Huolestunut äiti (ei varmistettu)

Kun "katsomokulttuuri" on alapään elimien huutamista, saa moinen tapa jäädäkin kehittymättä. Suomessa on kaikenlaiset arvot rojahtaneet. On muotia erota kirkosta, eikä senpuoleen politikkoihin ole koskaan uskottukkaan ja perkele sitten kyllä luotetaan omaan jalkapallojoukkueeseen!

Kolumnisti on aivan oikeassa. Kyse on vain yhdestä urheilulajista, ei elämää suuremmasta tapahtumasta. Jalkapallo Suomalaisuutta? Tota...kannattaisi ehkä pikkasen vilasta aikaa taaksepäin (=historia), ja huomaisi, että talvilaji tämä ei ole ollut kuin vasta pallohallien synnyttyä.

Relatkaa ihmiset. Nyt on kesä ja hammasten kiristely on jäänyt talvesta pahasti päälle. Jos joku on erimieltä, kuin te, niin mitä sitten? Siitä voidaan olla samaa mieltä, että pallo on pyöreä!

Myy (ei varmistettu)

Mitähän sä yrititkään sanoa? Että kaikki takasin kirkkoon vai, kun kerran muuten kiroillaan eikä olla muodikkaita oikealla tavalla? Hah-hah! Oletko sä nyt sitten tämä kolumnisti itse?

ei juma (ei varmistettu)

Miten voi olla edes mahdollista tuottaa noin epäonnistunut kirjoitus? Kolumnissa ei ole tolkun häivää niin sisällön, kuin jäsentelyn osalta. Kirjoittaisit mielummin vaikka muuttolinnuista, mutta älä nyt hyvä ihminen pilaa Suomen harvojen jalkapallotoimittajien mainetta moisella roskalla. Ensin vaadit k-18 ja seuraavalla rivillä toteat Jollen olevan 17v. Miten nämä lopulta liittyvät yhteen kirjoituksessa? Jännityksellä luin loppuun asti vastenmielistä tekstiä vain todetakseni ettei mitenkään. Mitä ihmettä?

Lasten kanssa j... (ei varmistettu)

En oikein ymmärrä tätä kirjoittajan pointtia, Ensiksi puhutaan huliganismista ja sitten Joel Pohjanpalosta. Miten kaksi täysin eri asiaa liittyvät toisiinsa?
Huliganismi ei ole, eikä varmaan koskaan tule olemaan ongelma Suomessa! PISTE!
Yksityishenkilöiden väliset nahistelut eivät kuulu mitenkään huliganismiin tai Vitun huutaminen katsomossa. Jos toimittaja nuoruudessaan olisi seurannut jalkapalloa vaikka nyt esimerkiksi Englannissa voisi olla kovin erilaiset käsitykset huliganismista! Tai sitten toimittaja voisi käyttää vaikka työnantajansa varoja ja lähteä Balkanille katsomaan Belgradin paikallisvääntöä ni näkisi mitä eroa on suomessa olevien "huligaanien" ja sikäläisten kannattajien välillä!
Suomessa pelaajatkin huutavat sitä v*t*ua, p*r*elettä, r****karia ym kentällä ni miksei katsomossa sitä saisi huutaa? Itse en ole suomessa törmännyt huliganismiin 20-vuotisen pelaaja/katsojan roolissa.

Gibbo! (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun