Piilota X Palauta

Merihakaan rakennetaan sauna, joka ei saastuta

Paikalliset 2 Kommentoi

– Tästä tulee Suomen energiatehokkain sauna, jonka hiilijalanjälki on lähes nolla, Fortumin markkinointi- ja viestintäjohtaja Aki Koskinen kehuu Merihaan rantaan rakennettavaa Kulttuurisaunaa.

Saunassa käytetään sekä bioenergiaa, aurinkosähköä että vesivoimaa. Energiajärjestelmän rakentamisesta vastaa Fortum.

Kiuaskivet ovat Orimattilan periodiittiä.”
Kulttuurisaunaa varten ei ole kehitetty uusia ratkaisuja, mutta energiajärjestelmässä yhdistetään olemassa olevia ja toimiviksi todettuja innovaatioita uudenlaiseksi kokonaisuudeksi. Suunnittelijat ovat esimerkiksi perehtyneet tarkkaan vanhojen yleisten saunojen kiukaisiin.

Kiuas on perinteinen, kertalämmitteinen kiuas. Kiuaskivet ovat Orimattilan periodiittiä ja niitä mahtuu kiukaaseen tonnin verran.

Kulttuurisauna

Kulttuurisauna sijaitsee Merihaassa rantapuiston päässä aikoinaan kahvilaa varten varatulla tontilla.

Tilaa tulee noin 300 neliötä.

Saunan julkisivut rakennetaan puusta.

Saunan ikkunat avautuvat etelään, Uspenskin katedraalin suuntaan.

Läntisen julkisivun pylväiköllä luodaan roomalaisen kylpylän tunnelmaa. Portaikossa voi vilvoitella löylyjen jälkeen.

Sauna on harjakorkeudessa heinäkuun puolivälin jälkeen.

Tavoitteena on avata sauna kaupunkilaisille syyskuussa.Saunomaan päässee 10–12 eurolla.

Puupelleteillä lämpiävä kiuas tuottaa löylyn sekä naisten että miesten löylyhuoneeseen. Pelletien poltossa hyödynnetään voimalaitosten käyttämää kaksivaiheista polttotekniikkaa.

Kiukaan hukka- ja jälkilämmöllä lämmitetään talvella rakennuksen muita tiloja. Palokaasujen tehokkaalla talteenotolla saadaan lämmitettyä vesivaraaja.

Rakennuksen viherkatolle sijoitetaan aurinkoenergiaa varaavia ohutlevykennoja. Aurinkoenergiaa käytetään kahvilan kylmälaitteiden ja kassakoneen toimintaan. Viherkattoa voi käyttää myös hyötyviljelyyn.

Koska kulttuurisauna sijaitsee rantaviivalla, merivesipiiriä voidaan talvella käyttää tuloilman esilämmittämiseen ja kesällä merivettä hyödynnetään tilojen viilentämisessä.

– Kun saamme saunasta käyttökokemuksia, ratkaisuja voidaan hyödyntää myös muussa rakentamisessa, arkkitehti ja ekologisen rakentamisen asiantuntija Tuomas Toivonen sanoo.

Viherkattoa voi käyttää myös hyötyviljelyyn.”

Tavoitteena on, että mahdollisimman paljon saunan tarvitsemasta energiasta tuotetaan käyttöpaikassa. Tähän mennessä tehtyjen laskelmien pohjalta tiedetään, että käyttöveden lämmittämiseen tarvitaan eniten energiaa. Silloin kun rakennuksen oma energiantuotanto ei riitä, ostetaan sähköverkosta vesivoimaa.

Kulttuurisaunaksi ristitty yleinen sauna on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. Hanke kiinnostaa myös ulkomailla.

Töölönlahdella tarjolla jurttalöylyt

Voisiko kirjastossa olla sauna? Töölönlahdelle suunniteltuun keskustakirjastoon on ehdotettu rakennettavaksi myös julkinen sauna.

Kirjasto testaa ideaa ja helsinkiläisillä on pian ainutlaatuinen tilaisuus saunoa Töölönlahdella jurttasaunassa.

Jurttasauna on avoinna joka päivä 12.–14. kesäkuuta kello 15–20 ja kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita löylyyn. Sauna sijaitsee aivan kesäkahvila Tyynin vieressä.

Jurttasaunaan mahtuu kerrallaan noin 15–20 saunojaa. Päivän ensimmäinen, kello 15 alkava vuoro on aina naisten. Mukaan tarvitaan saunakamppeet, uima-asu ja pyyhe. Uimaankin pääsee.

Hard Book Cafesta saa hyviä lukuvinkkejä klassikoista dekkareihin. Keskustakirjaston unelmien puuhun voi ripustaa samalla ideoita tulevaisuuden keskustakirjastosta.

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

7.6.2012 20:46

Hienoa, missä voi varata saunavuoroja?

8.6.2012 03:02

Eiköhän tästä ole tulossa yleinen sauna, missä on sen kummemmin varaamattomat vuorot erikseen naisille ja miehille.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu