Piilota X Palauta

Päiväkoti tuodaan pian paikalle kuorma-autolla

Paikalliset 2 Kommentoi

Moduulipäiväkoti voisi olla ratkaisu, jolla Helsinki pystyy reagoimaan nopeasti kasvaviin päivähoitotarpeisiin.

– Päivähoidon tilaongelmat ovat jatkuvia ja tilanteen ratkaiseminen aina uudella päiväkodilla on kankea ratkaisu, sanoo moduulipäiväkodeista aloitteen tehnyt varavaltuutettu Annika Andersson (vihr).

Päiväkoti, joka kootaan paikalle eräänlaisista legopalikoista, olisi nykyisiä siirrettäviä paviljonkeja kevyempi ratkaisu. Helsingin kokemusten mukaan nyt käytössä olevat paviljonkipäiväkodit tulevat suunnilleen yhtä kalliiksi kuin kiinteät rakennukset. Paviljonkipäiväkoteja on nyt yhdeksän.

– Jos tontilla on tilaa, moduulipäiväkodilla voisi korvata remontissa olevan päiväkodin. Sen voisi sijoittaa myös kentän tai puiston laitaan lisätilaksi. Kun tilantarve muuttuu, siitä voisi irrottaa vaikkapa yhden viidestä moduulista ja siirtää toiseen paikkaan, Andersson selvittää.

Ruotsissa on jo pitkään ollut käytössä päiväkoteja, jotka voidaan koota kuorma-autoilla siirrettävistä moduuleista. Samaa pitäisi Anderssonin mielestä kokeilla Helsingissä.

– Suomessa on ainakin yksi toimija, joka voisi kehittää moduulipäiväkoteja. Vastaava ratkaisu voisi toimia vaikkapa koululuokkana tai vanhusten kerhotilana, Andersson huomauttaa.

Sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Sirkku Ingervon (vihr) mukaan sosiaalivirasto ja -lautakunta ovat jo pitkään olleet valmiita kokeilemaan moduulipäiväkotia.

Helsingin kaupungin sisäisessä työnjaossa päivähoitotilojen järjestäminen kuuluu kiinteistöviraston tilakeskukselle, joka ei ole ollut yhtä innostunut asiasta. Sosiaalivirasto haluaa yhteistyössä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa etsiä kokeiluun sopivia tontteja.

– Moduulipäiväkoti voisi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi sellaisella alueella, jonne ei vielä viiteen vuoteen ole tulossa päiväkotia, vaikka hoitopaikkojen kysyntä on suurta. Moduulipäiväkoti olisi silloin lähipalvelu, joka helpottaa lapsiperheiden elämää, Ingervo sanoo.

Sosiaalilautakunnan ja tilakeskuksen edustajat ovat tutustuneet moduulipäiväkoteihin Ruotsissa. Ingervon mielestä niiden sisätilat olivat viihtyisiä.

– Toivon, että löydämme 2–3 siirtokelpoista prototyyppiä, joita Helsingissä voitaisiin kokeilla.

Kutalantien päiväkoti Hämeenlinnassa on moduulipäiväkoti, joka on nyt ollut käytössä kaksi vuotta.

– Emme ajattele moduuleita. Tilat ovat uudet ja toimivat, koska ne on suunniteltu päiväkodiksi, kertoo lastentarhanopettaja Henna Turunen Aittatonttujen ryhmästä.

Moduulipäiväkodissa on noin sata lasta. Jokaisella ryhmällä on oma sisäänkäynti ja omat tilat, mutta kaksi ryhmää toimii aina pareittain ja ne jakavat pienkeittiön.

Koska tilat ovat olleet vasta vähän aikaa käytössä, vuodenaikojen vaihtuessa lämpöä ja lattialämmitystä on opeteltu käyttämään ja säätämään.

– Viiden vuoden kuluttua osaamme kertoa enemmän käyttökokemuksista, Henna Turunen sanoo.

Tiloissa ei yksityiskohdilla koreilla.

– Yksilöllisyys ja persoonallisuus luodaan ryhmän toiminnalla, Turunen huomauttaa.

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo

Kommentit

10.6.2012 18:56

Suomessa on kova kilpailu moduulirakentamisessa. Isompia toimijoita on puolenkymmentä. Valmistettu niitä on ainakin parikymmentä vuotta.

11.6.2012 12:05

Piti oikein katsoa, onko tämä tältä vuodelta. Alan vanhin toimija on nimittäin ollut markkinoilla jo yli 30 vuotta ja toimittanut Helsinkiinkin useita päiväkoteja ja kouluja.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.