Piilota X Palauta

Ruokagurun vinkki: Juo krapulassa lasillinen veteen sekoitettua puhdasta suolaa

Ruoka 45 Kommentoi

– Mitä meille tehdään, kun olemme huonossa hapessa ja joudumme sairaalaan? Jaakko Halmetoja kysyy – ja vastaa:

– Laitetaan tiputukseen eli annetaan suolaliuosta. Juuri sitä, mitä olemme yrittäneet välttää koko ikämme.

Kehomme tarvitsee siis suolaa, mutta Halmetojan ja asiaan perehtyneiden mukaan ei mitä tahansa suolaa.

Jaakko Halmetoja

Ravintoasiantuntija, luennoitsija ja suklaa-alkemisti

Intohimona luonnonmukaisen ravitsemuksen ja elämäntavan yhdistäminen ympärillämme vallitseviin olosuhteisiin.

Luennoi, valmentaa ja konsultoi huippusuorituskyvystä kiinnostuneita ihmisiä yritys- ja urheilumaailmassa.

– Raffinoimatonta eli käsittelemätöntä merisuolaa tai vuorisuolaa, ei teollisesti kuumakäsiteltyä suolaa. Kun oikein haluat hifistellä, valitse merisuola, joka on kerätty puhtaimmalta mahdolliselta alueelta ja joka ei siis sisällä saasteita.

On absurdia kieltäytyä tunnesyömisestä. Myönnän olevani tunnesyöjä.”

Halmetoja innostui itse muun muassa luomusuoloista ja -sokereista nelisen vuotta sitten. Hänen yksi suosikkinsa on musta suola.

Mies kaataa toiselle kädelleen valkaisemattoman riisin näköistä suolaa ja toiseen kiteistä mustaa suolaa.

– Musta suola tulee Hawaijilta. Vulkaaniselta alueilta kerätty suola on yleensä rikkipitoista ja mustaa. Väri kertoo usein suolan alkuperän. Merisuola on valkoista, kun vuorikristallisuola on punaista, hän kuvailee eroja.

Halmetoja kertoo aikoinaan innoissaan luetelleensa pitkän rimpsun suolojen sisältämistä alku- ja hivenaineista ja kemiallisista vaikutuksista ihmiseen. Osalle viesti uppoaa, mutta osalle tärkeintä on maku, joka puhuu puolestaan.

– Kun keittiömestari Hans Välimäki kollegoineen maistoi suolaa, he sanoivat heti: tämä maistuu hyvältä. Ei heitä hivenainetaulukot kiinnostaneet, vaan maku , joka ratkaisi valinnan.

Oikeaa tapaa merisuolan tai vuorisuolan käyttöön tuskin on. Siksi Halmetoja kehottaakin testaamaan eri suoloja erilaisiin ruokiin. Hän lupaa, että kenestä tahansa tulee hyvä kokki, kunhan käyttää kunnon raaka-aineita – ja myös kunnon suolaa.

Vuorisuolan käyttöön hän antaa yhden vinkin: se sopii jälkiruokiin.

Läheskään kaikki eivät allekirjoita Halmetojan rohkeita puheita, ja osa näkee punaista miehestä kuullessaan. Pelko muiden suhtautumisesta ei miestä hidasta.

– On absurdia kieltäytyä tunnesyömisestä. Myönnän olevani tunnesyöjä. Jos emme tunkisi kehoamme täyteen teollisia myrkkyjä, tunnistaisimme luonnostaan, mitä olemme vailla, hän aloittaa.

Juo krapulassa lasillinen veteen tai mehuun sekoitettua puhdasta suolaa.”

Halmetojan mukaan kyse on assosiaatioista, jotka ovat hänen mukaansa muutettavissa.

– Krapula aamuina kaipaamme suolaa. Mitä teemme? Menemme pitsalle tai hampurilaiselle. Sen sijaan voisimme juoda lasillisen veteen tai mehuun sekoitettua puhdasta suolaa. Uskallan väittää, että saat siitä paremman olon.

Prosessoidusta ruuasta ei Halmetojan mukaan tule kylläistä oloa.

– Puhtaista raaka-aineista valmistetusta ruuasta tulee stoppi. Et pysty syömään sitä liikaa.

Tiesitkö tämän suolasta?

Jalostamaton luonnonsuola tukee elimistön toimintoja ja siten terveyttä.

Jalostuksen muuttaa suolan monet hienovaraiset ominaisuudet terveyden kannalta epäsuotuisiksi.

Merisuola on hyvä magnesiumin lähde. Se vähentää sopivassa määrin nautittuna lihaskramppeja.

Vuorisuolaa on käytetty vuosisatoja terveellisessä ruokavaliossa. Sitä kutsutaan myös ruusu- tai kristallisuolaksi.

Vuorisuola saadaan vuoristoihin puristuneesta suolasta, jota on muodostunut mannerlaattojen liikkumisen tuloksena syntyneiden alkumerien kuivuessa.

Intiaanisuolaksi kutsutaan ruususuolaa, joka louhitaan käsin Bolivian vuoristosta. Sen väri on punertava.

Japanissa ruususuolaa suositellaan muun muassa anemiaan taipuvaisille naisille ja henkilöille, joilla on kohonnut verenpaine.

Vuorisuola sisältää puhtaimpia suolakiteitä, jotka ovat muodostuneet miljoonia vuosia sitten meriveden höyrystyessä.

Vuorisuolassa on natriumkloridin lisäksi 82 muuta mineraalia muun muassa kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä.

Lähteet: Eri lähteitä

45 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

11.6.2012 13:08

Miksi suolaa pitää syödä krapulassa? Minä syön suolani mieluiten ilman krapulaa.

11.6.2012 13:39

Voi olla että lasillinen suolaa krapulaan tuo aika pahan olon. Vai oliko tarkoitus kenties juoda lasillinen vettä johon on sekoitettu suolaa?

11.6.2012 14:18

niinhän tuossa ylhäällä lukee !?
-ruokagurun-vinkki-juo-krapulassa-lasillinen-veteen-sekoitettua-puhdasta-suolaa

11.6.2012 17:38

Arskan kanssa samaa mieltä, ohjeessa kehotetaan nimenomaan juomaan lasillinen suolaa (joka on veteen sekoitettu). Voi olla että siitä se 'kankkunen' vasta tulisikin, teholla.

11.6.2012 18:57

Alkaa oksettaa koko ajatus.

11.6.2012 19:41

Sopivalla suolaliuoksella saa suolen tyhjäksi, mutta auttaako se krapulaan, tuskin.
http://www.madalbal.fi/fi/ETUSIVU/Lemon%20Detox%20-sitruunamehupaasto/Ohjeita/

11.6.2012 19:47

Kysymyshän ei tietenkään ole siitä, että me suomalaiset joisimme jotenkin humalahakuisesti, se on normaali ajanviettotapa ja siitä on mukava laskea leikkiä. Ovatko nämä krapulanhoito-ohjeet mahdollisesti alkoholivalistusta?

12.6.2012 06:13

Krapulasta on suotavampaa puhua kuin alkoholismista, näin meillä Suomessa.
Viinapiru kun ei vaivaa vain köyhiä.
Vaikea on ymmärtää miksi meillä humalahakuinen juominen on edelleen niin suosiossa eikä sitä edes katsota kieroon, päinvastoin rehvastellaan kuinka kännissä sitä taas tuli oltua.
Näin ei onneksi ole kaikissa muissa Euroopan maissa.

Alkoholimainontaakaan ei olla saatu kiellettyä, miksi pitää mainostaa kun kyllä se suomalainen sen juomansa osaa ostaa ilman houkutteluakin.

Hyvä aine niille jotka osaavat sitä käyttää, mutta noin kymmenelle prosentille myrkky joka pahimmillaan suistaa elämän raiteiltaan.

12.6.2012 08:49

ymmärtäköön tekstin kukin miten haluaa... järki kädessä... :)

12.6.2012 09:08

Älkää unohtako sokeria, alkoholi polttaa kehosta sokerin!
Paras krapula lääke vahva urheilujuoma. Siinä sekä suolat, että sokerit.

12.6.2012 12:19

Minä juon aamulla kiljua eikä krapula vaivaa ollenkaan.

13.6.2012 04:11

Suorastaan vastuuton ehdotus, sillä jo ruokalusikallinen ruokasuolaa voi tappaa ihmisen! Tipan suoneen tuoma, suoloja sisältämä neste on ihan eri juttu kuin vähä-älyinen suolan syöminen.

13.6.2012 20:26

Lue seuraavasta linkista hiukan faktaa luulosi päälle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/LD50

23.6.2012 18:44

eli 3g suolaa tappaa rotan...

13.6.2012 13:17

Krapula lähtee kylmällä keskikaljalla.

13.6.2012 20:17

Vältä krapulaa, pysy humalassa.

13.6.2012 21:38

Tietorix puhuu ristuksen kovettua asiaa! Mäyräkoiraa ei pirä kävelyttää vaan sen pitää olla kiltistl sängyn vieressä. Ja sitten sänkyntolpassa pitää olla narun päässä kaljapullonavaaja. Tiedän monta, jotka ovat saaneet paniikkikohtauksen, kun avaaja on mennyt jonnekin patterin väliin.

14.6.2012 07:38

Suomen kieltä ymmärtäville otsikko tosiaan tarkoittaa lasillista suolaa, ja se on tappava annos. Krapula kyllä loppuu samalla.

Tietysti lukija ymmärtää, että kirjoittaja ei tarkoita mitä on otsikkoon naputellut; toisaalta, niin voisi kirjoittaja itsekin ymmärtää.

14.6.2012 09:54

No jo on poppakonsti-parempi on tämä;pysy selvinpäin,älä ryyppää.Se on ihmeen toimiva kikka ja opin sen vuosia sitten.Se on mukava jippo,sillä kun esim. herään juhannusaamuna klo 8 ja pistän lenkkarit jalkaan-suuta ei todellakaan kuivaa,päässä ei jyskää ja koko kaupunki on hiljainen lenkille lähtiessäni.Ihme juttu.Aion harrastaa tätä,sillä vointini on erinomainen ja ei tarvitse sitä suoloo ja vettäkään.Puhumati krapularyypyistä.

14.6.2012 10:38

Juo krapulaan lasillinen vettä, johon on sekoitettu puhdasta suolaa, tai lasilliseen vettä sekoitetaan puhdasta suolaa jne.

14.6.2012 11:00

Pilkun..... ei nyt oivalla otsikon lausetta - nähtävästi, koska siinä ei ole pilkkua :)

Kaikkihan ymmärtävät, mitä siinä on TARKOITETTU. Nyt on vain eri asian, mitä siihen on KIRJOITETTU.

Jos jätetään määreet pois, niin otsikossa lukee JUO LASILLINEN PUHDASTA SUOLAA. Toki veteen sekoitettuna, mutta kuitenkin.

Jos on tarkoitus sanoa, että juo lasillinen VETTÄ, niin miksipä sitä ei sitten ole niin ilmaistu?

14.6.2012 11:51

Aspectus: Nimenomaan oivallan, siksihän minä tänne ilmoitinkin, mitä sillä tarkoitetaan.

14.6.2012 20:21

Kuulun luultavasti niihin, jotka näkevät taas punaista.

Jaakko Halmetoja on perinteisen epätieteellinen höyryäjä, joka saa aina äänensä kuuluviin ja tekee sillä vielä rahaa. Esimerkiksi suolan kuumakäsittely on epätieteellinen seikka, sillä suolat yksinkertaisina ioniyhdisteinä eivät kuumuudesta hätkähdä.

On myöskin eri asia puhua suolan (natriumkloridin) liikakäytöstä kuin syödä sitä normaalisti tarvittava määrä - mihin sairaalan suolaliuoksellakin pyritään, eli säilyttämään elimistön suolapitoisuus tasapainossa, ei lisäämään sitä.

17.6.2012 01:24

Kylläpä on Suomalainen tyhmä olento, kun ei tajua ettei tässä viinasta ollut kyse vaan erilaisten suolojen eroista.

17.6.2012 06:34

Eiköhän sen kaikki tajua, mutta tuo jutussa "ohimennen mainittu" krapula tästä nyt nostettiin tapetille.

Oma kroppa menee jo yhden illan juhlimisesta niin sekaisin ettei tule sen takia pahemmin kupiteltua ja hyvä niin. Kyllä se viinas jonkin sortin myrkky on kun kroppa sitä niin hylkii että siitä kaamea kankkunenkin tulee.

17.6.2012 10:35

Se suola pitää sekoittaa veteen krapulassa, niin sitten ainakin sekoittuu kunnolla ja on helppo käyttää myöhemmin suolakalan, vaikka suutarin raakakypsytyksessä.
Hyvää krapulaa voi hyödyntää myös soittamalla keikalla marakasseja.

17.6.2012 15:47

Paras lääke on sitruunamehu jossa hieman kaakaota ja koiran virtsaa. Varmasti lähtee krapula ja ravistus.

18.6.2012 21:59

Tiputusliuoksessa on suolaa siksi, että sen osmoottisen paineen pitää olla sama kuin veren plasman. Mikäli käytettäisiin suolatonta vettä, johtaisi se verisolujen hajoamiseen ja mahdollisesti potilaan menehtymiseen (joka riippuu mm. tuurista ja hajoamisprosentista).

18.6.2012 23:37

Kävin toukokuussa Saksassa.- Ei oo vielä päässyt jano tai krapula yllättämään :D

19.6.2012 08:37

Paras krapulalääke on karnosiini. Sitä löytyy luontaistuotekaupoista. 1.200mg auttaa parissakymmenessä minuutissa!

19.6.2012 08:37

Paras krapulalääke on karnosiini. Sitä löytyy luontaistuotekaupoista. 1.200mg auttaa parissakymmenessä minuutissa!

19.6.2012 22:04

Ylivoimaisesti paras krapulalääke on rasvainen kebab-pizza jossa runsaasti lihaa ja juustoa. Juomaksi jaffaa.

Tulee muuten suolaakin tuossa mukavasti.

19.6.2012 23:00

juokaa kepappia

20.6.2012 22:34

jes juttu ja kommentit tasan yhtä päteviä... nää ruokagurut on huippuja. Saakeli, saanko mää ruveta julistamaan, että nykytekniset aivokirurgian menetelmät on huonoja ja siellä tapahtuu hirvittävästi mokia. sen sijaan sinuhen käsiporaa on käytetty jo tuhansia vuosia sitten, sen täytyy siis olla luonnollinen ja parempi tapa.
nestettä poistuu ryypätessä, hyvä on juoda ja natrium/glukoosi edistää nesteen imeytymistä (sitä toi ruokajumala tässä hakee). mutta älkää nyt lasitolkulla suolaa juoko... paremmin toimii toi kepappi+jaffa.
luontaisprofeetat: vetäkää luontaista arsenikkia (toloselta ja heikkilältä voinee tilata) krapulaan 7500 mg/painokilo, vähemmän ongelmia kaikille.
hyvät jussit!

21.6.2012 10:40

Mera salt

21.6.2012 14:11

Miksi ihmeessä pitää olla niin tyhmä, että hankkii rapulan? Estä ennakolta!

21.6.2012 15:52

Hah-hah. Eräs tuttava kertoi käyttävänsä krapulaan lasten ripulijuomaa. Itse suosin krapulan ehkäisemistä ennakolta. Onnistuu juomalla vähemmän. Tulee muuten halvemmaksikin.

23.6.2012 18:58

Ei ole pukannu päälle, kolmatta päivää vedän yhtäsoittoo, eikä tietookaan
kankkusesta.

23.6.2012 19:50

Sinulle Sirkku kehoittaisin jo AA-han menoa, monta päivää yhtä soittoo dokaa, niin ei tee kuin holisti. Ja kuule naiselle se ei ole eduksi, ei kyllä kaunista katsottavaa ja aivosolut kuolee. Vanhuus tulee ennen aikojaan ja rollaattorille käyttöö.
Äläkä tuudittaudu tohon, ettei kankkunen tule, sulla se jysähtää ton jälkeen tosi kovana!

24.6.2012 16:46

Sirkku raukka-mee AA kerhoon tai mee edes tervkeskuksee hakeen jotai apua-juoppo nainen on karseempi ilmestys ku juoppo mies-joka ei sekään mikään kaunistus ole.Täällo ihmeesti näitä juomisellaan kehuskelijoita-dokaamine on säälittävää ja tulee yhteiskunnalle hiton kalliiksi!!Mielestäni ryyppäämällä saadut taudit sais tenunenu maksaa itse-tää on hirveetä hyysäystä,ja sit säästetään jostai syöpähoidoista.Haloo-jotain rajaa!!Reippaasti AA klinikalle apua hakeen,kohta on karvasen arjen aika-ketä sit enää naurattaa?

24.6.2012 19:03

Juopoks haukut, mikä lie ite olet!?
Meinaat, että tolla mandariinilla lähtee?
Ei niitä vielä ole edes syötävänä!
Mandaatin saat kohta persiisees!!

25.6.2012 17:06

Krapulaan on vain yksi lääke, älä juo viinaa.

26.6.2012 14:38

sori sirkku nimimerkki,ei ollu tark leimata mikskää-lueha muitaki kommentteja nii siel löytyy muitaki ku mun komments.
Ainakii maailman matti nimim kirjottaa mainiosti,onkoha nimim takana elämää enämpi nähny henkilö?Näin on satavarmana tahi syön loput mandariinit heti-enkä vasta sunnuntaina.

26.6.2012 15:22

Arkimandariini, voit rauhassa jättää loput mandariinisi sununtaihin tai mieluimmin ensi juhannukseksi. Tulee vielä kaunis kesä nauttikaa nuoret luonnosta ja sen kauneudesta.
Selvinpäin on kaikki todellista ja onnellisia muistoja jää "arkistoon", joita sitten kehtaa muistella lapsenlapsilleen.

26.6.2012 18:05

Kankkuseen auttaa kun otat lisää pullo päivässä pitää kankkusen loitolla tietysti kossua iso pullo elämää tää vaan on älä valita jos et osaa juoda.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.