Ruokagurun vinkki: Juo krapulassa lasillinen veteen sekoitettua puhdasta suolaa

Suolaa suolaa, enemmän suolaa - kunhan nautit mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä suolaa.

Päivi Tuovinen

Vasemmalla vulkaanista, rikkipitoista suolaa Havaijilta. Oikealla puhdasta, käsittelemätöntä merisuolaa Seltic Sea Saltia.

Päivi Tuovinen

– Mitä meille tehdään, kun olemme huonossa hapessa ja joudumme sairaalaan? Jaakko Halmetoja kysyy – ja vastaa:

– Laitetaan tiputukseen eli annetaan suolaliuosta. Juuri sitä, mitä olemme yrittäneet välttää koko ikämme.

Kehomme tarvitsee siis suolaa, mutta Halmetojan ja asiaan perehtyneiden mukaan ei mitä tahansa suolaa.

– Raffinoimatonta eli käsittelemätöntä merisuolaa tai vuorisuolaa, ei teollisesti kuumakäsiteltyä suolaa. Kun oikein haluat hifistellä, valitse merisuola, joka on kerätty puhtaimmalta mahdolliselta alueelta ja joka ei siis sisällä saasteita.

On absurdia kieltäytyä tunnesyömisestä. Myönnän olevani tunnesyöjä.”

Halmetoja innostui itse muun muassa luomusuoloista ja -sokereista nelisen vuotta sitten. Hänen yksi suosikkinsa on musta suola.

Mies kaataa toiselle kädelleen valkaisemattoman riisin näköistä suolaa ja toiseen kiteistä mustaa suolaa.

– Musta suola tulee Hawaijilta. Vulkaaniselta alueilta kerätty suola on yleensä rikkipitoista ja mustaa. Väri kertoo usein suolan alkuperän. Merisuola on valkoista, kun vuorikristallisuola on punaista, hän kuvailee eroja.

Halmetoja kertoo aikoinaan innoissaan luetelleensa pitkän rimpsun suolojen sisältämistä alku- ja hivenaineista ja kemiallisista vaikutuksista ihmiseen. Osalle viesti uppoaa, mutta osalle tärkeintä on maku, joka puhuu puolestaan.

– Kun keittiömestari Hans Välimäki kollegoineen maistoi suolaa, he sanoivat heti: tämä maistuu hyvältä. Ei heitä hivenainetaulukot kiinnostaneet, vaan maku , joka ratkaisi valinnan.

Oikeaa tapaa merisuolan tai vuorisuolan käyttöön tuskin on. Siksi Halmetoja kehottaakin testaamaan eri suoloja erilaisiin ruokiin. Hän lupaa, että kenestä tahansa tulee hyvä kokki, kunhan käyttää kunnon raaka-aineita – ja myös kunnon suolaa.

Vuorisuolan käyttöön hän antaa yhden vinkin: se sopii jälkiruokiin.

Läheskään kaikki eivät allekirjoita Halmetojan rohkeita puheita, ja osa näkee punaista miehestä kuullessaan. Pelko muiden suhtautumisesta ei miestä hidasta.

– On absurdia kieltäytyä tunnesyömisestä. Myönnän olevani tunnesyöjä. Jos emme tunkisi kehoamme täyteen teollisia myrkkyjä, tunnistaisimme luonnostaan, mitä olemme vailla, hän aloittaa.

Juo krapulassa lasillinen veteen tai mehuun sekoitettua puhdasta suolaa.”

Halmetojan mukaan kyse on assosiaatioista, jotka ovat hänen mukaansa muutettavissa.

– Krapula aamuina kaipaamme suolaa. Mitä teemme? Menemme pitsalle tai hampurilaiselle. Sen sijaan voisimme juoda lasillisen veteen tai mehuun sekoitettua puhdasta suolaa. Uskallan väittää, että saat siitä paremman olon.

Prosessoidusta ruuasta ei Halmetojan mukaan tule kylläistä oloa.

– Puhtaista raaka-aineista valmistetusta ruuasta tulee stoppi. Et pysty syömään sitä liikaa.

Jaakko Halmetoja

Ravintoasiantuntija, luennoitsija ja suklaa-alkemisti

Intohimona luonnonmukaisen ravitsemuksen ja elämäntavan yhdistäminen ympärillämme vallitseviin olosuhteisiin.

Luennoi, valmentaa ja konsultoi huippusuorituskyvystä kiinnostuneita ihmisiä yritys- ja urheilumaailmassa.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

Kommentit (45)

Kommentit

Voi olla että lasillinen suolaa krapulaan tuo aika pahan olon. Vai oliko tarkoitus kenties juoda lasillinen vettä johon on sekoitettu suolaa?

Arska0 (ei varmistettu)

Arskan kanssa samaa mieltä, ohjeessa kehotetaan nimenomaan juomaan lasillinen suolaa (joka on veteen sekoitettu). Voi olla että siitä se 'kankkunen' vasta tulisikin, teholla.

Lasillinen suolaa (ei varmistettu)

Kysymyshän ei tietenkään ole siitä, että me suomalaiset joisimme jotenkin humalahakuisesti, se on normaali ajanviettotapa ja siitä on mukava laskea leikkiä. Ovatko nämä krapulanhoito-ohjeet mahdollisesti alkoholivalistusta?

Vesipoika (ei varmistettu)

Krapulasta on suotavampaa puhua kuin alkoholismista, näin meillä Suomessa.
Viinapiru kun ei vaivaa vain köyhiä.
Vaikea on ymmärtää miksi meillä humalahakuinen juominen on edelleen niin suosiossa eikä sitä edes katsota kieroon, päinvastoin rehvastellaan kuinka kännissä sitä taas tuli oltua.
Näin ei onneksi ole kaikissa muissa Euroopan maissa.

Alkoholimainontaakaan ei olla saatu kiellettyä, miksi pitää mainostaa kun kyllä se suomalainen sen juomansa osaa ostaa ilman houkutteluakin.

Hyvä aine niille jotka osaavat sitä käyttää, mutta noin kymmenelle prosentille myrkky joka pahimmillaan suistaa elämän raiteiltaan.

huberin putkika... (ei varmistettu)

Älkää unohtako sokeria, alkoholi polttaa kehosta sokerin!
Paras krapula lääke vahva urheilujuoma. Siinä sekä suolat, että sokerit.

krapulasta ei tietoa (ei varmistettu)

Suorastaan vastuuton ehdotus, sillä jo ruokalusikallinen ruokasuolaa voi tappaa ihmisen! Tipan suoneen tuoma, suoloja sisältämä neste on ihan eri juttu kuin vähä-älyinen suolan syöminen.

Tohtori (ei varmistettu)

Tietorix puhuu ristuksen kovettua asiaa! Mäyräkoiraa ei pirä kävelyttää vaan sen pitää olla kiltistl sängyn vieressä. Ja sitten sänkyntolpassa pitää olla narun päässä kaljapullonavaaja. Tiedän monta, jotka ovat saaneet paniikkikohtauksen, kun avaaja on mennyt jonnekin patterin väliin.

Vapaudente (ei varmistettu)

Suomen kieltä ymmärtäville otsikko tosiaan tarkoittaa lasillista suolaa, ja se on tappava annos. Krapula kyllä loppuu samalla.

Tietysti lukija ymmärtää, että kirjoittaja ei tarkoita mitä on otsikkoon naputellut; toisaalta, niin voisi kirjoittaja itsekin ymmärtää.

Aspectus

No jo on poppakonsti-parempi on tämä;pysy selvinpäin,älä ryyppää.Se on ihmeen toimiva kikka ja opin sen vuosia sitten.Se on mukava jippo,sillä kun esim. herään juhannusaamuna klo 8 ja pistän lenkkarit jalkaan-suuta ei todellakaan kuivaa,päässä ei jyskää ja koko kaupunki on hiljainen lenkille lähtiessäni.Ihme juttu.Aion harrastaa tätä,sillä vointini on erinomainen ja ei tarvitse sitä suoloo ja vettäkään.Puhumati krapularyypyistä.

arkimandariini

Juo krapulaan lasillinen vettä, johon on sekoitettu puhdasta suolaa, tai lasilliseen vettä sekoitetaan puhdasta suolaa jne.

Pilkun......... (ei varmistettu)

Pilkun..... ei nyt oivalla otsikon lausetta - nähtävästi, koska siinä ei ole pilkkua :)

Kaikkihan ymmärtävät, mitä siinä on TARKOITETTU. Nyt on vain eri asian, mitä siihen on KIRJOITETTU.

Jos jätetään määreet pois, niin otsikossa lukee JUO LASILLINEN PUHDASTA SUOLAA. Toki veteen sekoitettuna, mutta kuitenkin.

Jos on tarkoitus sanoa, että juo lasillinen VETTÄ, niin miksipä sitä ei sitten ole niin ilmaistu?

Aspectus

Kuulun luultavasti niihin, jotka näkevät taas punaista.

Jaakko Halmetoja on perinteisen epätieteellinen höyryäjä, joka saa aina äänensä kuuluviin ja tekee sillä vielä rahaa. Esimerkiksi suolan kuumakäsittely on epätieteellinen seikka, sillä suolat yksinkertaisina ioniyhdisteinä eivät kuumuudesta hätkähdä.

On myöskin eri asia puhua suolan (natriumkloridin) liikakäytöstä kuin syödä sitä normaalisti tarvittava määrä - mihin sairaalan suolaliuoksellakin pyritään, eli säilyttämään elimistön suolapitoisuus tasapainossa, ei lisäämään sitä.

Jarkko (ei varmistettu)

Eiköhän sen kaikki tajua, mutta tuo jutussa "ohimennen mainittu" krapula tästä nyt nostettiin tapetille.

Oma kroppa menee jo yhden illan juhlimisesta niin sekaisin ettei tule sen takia pahemmin kupiteltua ja hyvä niin. Kyllä se viinas jonkin sortin myrkky on kun kroppa sitä niin hylkii että siitä kaamea kankkunenkin tulee.

almost absolutist (ei varmistettu)

Se suola pitää sekoittaa veteen krapulassa, niin sitten ainakin sekoittuu kunnolla ja on helppo käyttää myöhemmin suolakalan, vaikka suutarin raakakypsytyksessä.
Hyvää krapulaa voi hyödyntää myös soittamalla keikalla marakasseja.

M. A. Horkka & ... (ei varmistettu)

Tiputusliuoksessa on suolaa siksi, että sen osmoottisen paineen pitää olla sama kuin veren plasman. Mikäli käytettäisiin suolatonta vettä, johtaisi se verisolujen hajoamiseen ja mahdollisesti potilaan menehtymiseen (joka riippuu mm. tuurista ja hajoamisprosentista).

Tieteilijä (ei varmistettu)

Paras krapulalääke on karnosiini. Sitä löytyy luontaistuotekaupoista. 1.200mg auttaa parissakymmenessä minuutissa!

tohtori, mutta ... (ei varmistettu)

Paras krapulalääke on karnosiini. Sitä löytyy luontaistuotekaupoista. 1.200mg auttaa parissakymmenessä minuutissa!

tohtori, mutta ... (ei varmistettu)

Ylivoimaisesti paras krapulalääke on rasvainen kebab-pizza jossa runsaasti lihaa ja juustoa. Juomaksi jaffaa.

Tulee muuten suolaakin tuossa mukavasti.

timpe (ei varmistettu)

jes juttu ja kommentit tasan yhtä päteviä... nää ruokagurut on huippuja. Saakeli, saanko mää ruveta julistamaan, että nykytekniset aivokirurgian menetelmät on huonoja ja siellä tapahtuu hirvittävästi mokia. sen sijaan sinuhen käsiporaa on käytetty jo tuhansia vuosia sitten, sen täytyy siis olla luonnollinen ja parempi tapa.
nestettä poistuu ryypätessä, hyvä on juoda ja natrium/glukoosi edistää nesteen imeytymistä (sitä toi ruokajumala tässä hakee). mutta älkää nyt lasitolkulla suolaa juoko... paremmin toimii toi kepappi+jaffa.
luontaisprofeetat: vetäkää luontaista arsenikkia (toloselta ja heikkilältä voinee tilata) krapulaan 7500 mg/painokilo, vähemmän ongelmia kaikille.
hyvät jussit!

tsiises seivs j... (ei varmistettu)

Hah-hah. Eräs tuttava kertoi käyttävänsä krapulaan lasten ripulijuomaa. Itse suosin krapulan ehkäisemistä ennakolta. Onnistuu juomalla vähemmän. Tulee muuten halvemmaksikin.

Laura Kataja (ei varmistettu)

Sinulle Sirkku kehoittaisin jo AA-han menoa, monta päivää yhtä soittoo dokaa, niin ei tee kuin holisti. Ja kuule naiselle se ei ole eduksi, ei kyllä kaunista katsottavaa ja aivosolut kuolee. Vanhuus tulee ennen aikojaan ja rollaattorille käyttöö.
Äläkä tuudittaudu tohon, ettei kankkunen tule, sulla se jysähtää ton jälkeen tosi kovana!

Maailman Matti (ei varmistettu)

Sirkku raukka-mee AA kerhoon tai mee edes tervkeskuksee hakeen jotai apua-juoppo nainen on karseempi ilmestys ku juoppo mies-joka ei sekään mikään kaunistus ole.Täällo ihmeesti näitä juomisellaan kehuskelijoita-dokaamine on säälittävää ja tulee yhteiskunnalle hiton kalliiksi!!Mielestäni ryyppäämällä saadut taudit sais tenunenu maksaa itse-tää on hirveetä hyysäystä,ja sit säästetään jostai syöpähoidoista.Haloo-jotain rajaa!!Reippaasti AA klinikalle apua hakeen,kohta on karvasen arjen aika-ketä sit enää naurattaa?

arkimandariini

Juopoks haukut, mikä lie ite olet!?
Meinaat, että tolla mandariinilla lähtee?
Ei niitä vielä ole edes syötävänä!
Mandaatin saat kohta persiisees!!

sirkku (ei varmistettu)

sori sirkku nimimerkki,ei ollu tark leimata mikskää-lueha muitaki kommentteja nii siel löytyy muitaki ku mun komments.
Ainakii maailman matti nimim kirjottaa mainiosti,onkoha nimim takana elämää enämpi nähny henkilö?Näin on satavarmana tahi syön loput mandariinit heti-enkä vasta sunnuntaina.

arkimandariini

Arkimandariini, voit rauhassa jättää loput mandariinisi sununtaihin tai mieluimmin ensi juhannukseksi. Tulee vielä kaunis kesä nauttikaa nuoret luonnosta ja sen kauneudesta.
Selvinpäin on kaikki todellista ja onnellisia muistoja jää "arkistoon", joita sitten kehtaa muistella lapsenlapsilleen.

Maailman Matti (ei varmistettu)

Kankkuseen auttaa kun otat lisää pullo päivässä pitää kankkusen loitolla tietysti kossua iso pullo elämää tää vaan on älä valita jos et osaa juoda.

hik ja hyvin menee (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun