Kesän odotetuin herkku on tässä!

Varhaisperuna-kasvispannu maistuu niin perheen varttuneemmalle kuin nuoremmallekin väelle. Parmesaanijuusto ja yrtit tuovat oman leimansa kasviksille.

Kotimaiset kasvikset/Teppo Johansson

Rakenna varhaisperunasta tarjoiluastialle näyttävä ateriakokonaisuus. Piparjuurikastike antaa oman säväyksensä perunoille ja kalalle.

Kotimaiset kasvikset/Teppo Johansson

Varhaisperunat ovat keittiössä yksi kiitollisimmista raaka-aineista. Valmistitpa ne miten hyvänsä, niin aina maistuu. Tosin perunamuussi lienee ainoa, johon varhaisperunaa ei kannata käyttää.

Uudet potut sopivat niin aamiaispöytään kevätsipulilla ja kananmunalla höystettynä kuin lounaalle vaikka kalakeiton seassa. Päivälliseksi voit tarjota kasvispannua ja ilta- tai yöpalaksi pottuja ja silliä.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet takaavat, ettei kesän suosikkiin ehdi kyllästyä.

Jos haluat syödä pelkkää perunaa, sekin käy. Lisäkkeeksi käyvät perinteinen voi ja tilli tai yrteillä ja aasialaisilla mausteilla sävytetty kermaviili- tai majoneesikastike.

Marinoituja varhaisperunoita, savulohta ja piparjuurikastiketta

noin 600 g varhaisperunoita

Marinadiin:

1 rkl sitruunamehua

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

1 rkl punaviinietikkaa

5 rkl kylmäpuristettua öljyä

suolaa

mustapippuria

2 rkl kapriksia

Piparjuurikastikkeeseen:

2 dl ranskankermaa

1 rkl sitruunamehua

1–2 rkl raastettua, tuoretta piparjuurta

suolaa ja pippuria

ripaus sokeria

Lisäksi:

noin 400 g savustettua lahnaa, siikaa, lohta, kirjolohta tai esimerkiksi ruijanpallasta

tuoretta tilliä

Keitä puhtaat varhaisperunat suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Puolita kookkaimmat potut.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita marinadi lämpimiin, vastakeitettyihin perunoihin. Jätä perunat maustumaan huoneenlämpöön muun valmistelun ajaksi. Mausta ranskankerma sitruunamehulla ja piparjuuriraasteella sekä suolalla, pippurilla ja sokeriripauksella.

Tarjoa marinoidut perunat haaleina, savukala ja piparjuurikastike erikseen tai asettele ainekset isolle tarjoiluvadille.

Vinkki: Piparjuurella maustetun ranskankerman vaihtoehdoksi sopii myös wasabitahnalla terästetty majoneesi.

Varhaisvihannes-jauhelihavokki

1 pieni varhaiskaali

3 nippusipulia varsineen

3 nippuporkkanaa

puolikas tuoretta chiliä

300 g broilerinjauhelihaa tai

broilerisuikaleita

tilkka öljyä

2 rkl soijakastiketta, pippuria

1 rkl inkiväärisiirappia tai

hunajaa tai 2 rkl mangochutneya

0,5–1 dl kasvirasvakermaa

tai kookosmaitoa

3 rkl hienonnettua tuoreyrttiä, esimerkiksi oreganoa, basilikaa tai viinisuolaheinää

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Paloittele sipulit ja leikkaa hyväkuntoiset varret renkaiksi.

Raaputa ja viipaloi porkkanat. Hienonna chili. Paista jauheliha tilkassa öljyä vokki- tai muurinpohjapannulla. Lisää loppuvaiheessa sipulisilppu ja hienonnettu chili. Mausta seos soijakastikkeella ja pippurilla.

Lisää pannulle loput kasvikset ja kuumenna kahdella lastalla käännellen. Pyöristä maku valitsemallasi makeutusaineella. Lisää kerma tai kookosmaito ja hienonnettu tuoreyrtti. Tarkista maku.

Vinkki: Keitä kastikkeen lisäksi joko varhaisperunoita tai täysjyväpastaa. Lisäväriä ateriaan saat tuoreista ja raikkaista varhaisvihanneksista. Varaa lisäkkeeksi esimerkiksi nauriita ja retiisejä sormin syötävinä suupaloina.

Varhaisperuna-kasvispannu

6 annosta

1 kg keitettyjä varhaisperunoita

3 kesäsipulia

noin 250 gramman pieni kukka- tai parsakaali tai vihreää parsaa

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä ja

2 rkl voita tai 3–4 rkl pullomargariinia

noin 1 dl kana- tai kasvislientä, esimerkiksi fondista

suolaa ja mustapippuria

1,5 dl raastettua parmesaani-juustoa

2–3 rkl tuoretta, hienonnettu yrttiä, esimerkiksi minttua tai rakuunaa

Leikkaa perunat ja sipulit melko tukeviksi viipaleiksi. Lohko kukka- tai parsakaali pieniksi nupuiksi ja paloittele kanta- ja varsiosat. Jos käytät parsaa, paloittele vihreä tankoparsa noin kolmen sentin paloiksi ja halkaise nämä pitkittäin.

Kuumenna öljy-voiseos tai pullomargariinia isolla paistinpannulla, vokkipannulla tai ulkona muurinpohjapannulla. Paista ensin perunaviipaleet niin, että sekoittelet mahdollisimman vähän, jotta perunaviipaleet saavat rapean pinnan. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä perunat sivuun.

Paista kevyesti sipuliviipaleet ja parsapalat tai kaalinnuput. Yhdistä nämä perunoihin ja lisää ripaus suolaa ja pippuria.

Lisää kana- tai kasvislientä ja anna ainesten kiehahtaa minuutin ajan. Ripottele lopuksi ruokaan parmesaaniraastetta ja säästä osa raasteesta varovaisen sekoittamisen jälkeen ruuan pinnalle.

Reseptit: Kotimaiset Kasvikset

Varhaisperunat uunissa

4 annosta

600 g uusia perunoita

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1 rkl tuoretta rosmariinia tai

timjamia

Pese perunat ja valuta kuiviksi. Sekoita perunoiden joukkoon öljy, suola, pippuri ja silputtu rosmariini tai timjami.

Levitä perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai uunivuokaan.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15–25 minuuttia.

Resepti: hellapoliisi.fi

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä