Piilota X Palauta

Potenssilääkkeet ja matkailu lisäävät seniorien seksitauteja

Paikalliset Kommentoi

Viisikymppisillä ja sitä vanhemmilla havaittujen sukupuolitautitartuntojen määrä on 10 vuoden aikana kasvanut voimakkaasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Sairaanhoitopiirin ylläpitämän rekisterin mukaan 50–54-vuotiaiden klamydiatartunnat ovat vuodesta 2000 vuoteen 2011 yli kaksinkertaistuneet. Vuonna 2000 tartuntoja todettiin 17, ja viime vuonna jo 36.

Ikäryhmässä 55–69 klamydiatartuntoja löydettiin viime vuonna 24 kappaletta.

Klamydiaa nopeammin on joissakin ikäryhmissä lisääntynyt kuppa. 55–59-vuotiaiden kuppatartunnat kasvoivat vuodesta 2000 vuoteen 2011 kahdesta yhdeksään. Vuodesta 2010 vuoteen 2011 harpattiin kolmesta yhdeksään tartuntaan.

Vuonna 2011 löydettiin Helsingissä ja Uudellamaalla viisikymppisiltä ja vanhemmilta noin 20 kuppatartuntaa – eli peräti viidesosa alueen kaikista kuppatartunnoista.

Prosentuaalisesti voimakasta kasvua tapahtui muissakin ikäihmisten ikäryhmissä, lukuun ottamatta 50–54-vuotiaita, joiden kuppatartunnat ovat tasaisesti vähentyneet.

Tippuritartuntoja on pääkaupunkiseudun 50–60-vuotiailla myös verrattain runsaasti. 50–54-vuotiailla tippuritartuntojen määrä lisääntyi vuosien 2000 ja 2010 välillä yhdestä seitsemään tapaukseen. Viime vuonna niitä todettiin viisi.

Rajustikin lisääntyneet seksitautitartunnat voivat selittyä osin sillä, että myös yli viisikymppiset käyvät entistä enemmän testeissä. Yksi mahdollinen syy voi olla lisääntynyt maahanmuutto.

Valtaosa iäkkäämmistä tartunnansaajista on miehiä.

Suomessa varttuneen väen seksitaudeista ei juuri ole tutkittua tietoa. Englannissa ja Amerikassa tutkimusta on tehty.

Englannissa viisikymppisten ja vanhempien sukupuolitautitartunnat ovat 10 vuodessa kaksinkertaistuneet. Tutkittuja syitä tartuntojen lisääntymiselle ovat vanhusten aktiivisempi elämäntapa, suosiotaan lisänneet potenssilääkkeet, sekä lisääntyneet avioerot, joiden takia etsitään uusia kumppaneita.

Listaan voi lisätä ulkomaanmatkailun ja seksiturismin, suomalaisten miesten kohdalla etenkin matkat Thaimaahan, Venäjälle, Viroon ja Itä-Eurooppaan. Puolet Suomen tippuri- ja kuppa- ja hiv-tartunnoista tuodaan ulkomailta, ja klamydioista joka kymmenes.

Husin Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back sanoo, ettei sitä tilastoida, minkä ikäiset sukupuolitautitesteissä käyvät.

– Selkeästi suurin ryhmä on tietenkin nuoret.

– Testeissä pitäisi käydä aina, nuoren tai vanhan, jos on ollut suojaamatonta seksiä tilapäisen kumppanin kanssa.

Keski-ikä nousee hiv-tartunnoissa

Suomessa todettiin viime vuonna 176 hiv-tartuntaa, ja niistä 15 prosenttia oli 50-vuotiailla tai sitä vanhemmilla.

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen erikoistutkijan Kirsi Liitsolan mukaan ikäihmisten osuus Suomen hiv-tartunnoissa on hienoisessa kasvussa.

Samoin on kasvussa henkilön keskimääräinen ikä, jolloin hiv-tartunta havaitaan. Se on noussut 10 vuodessa 33 vuodesta 37 vuoteen.

Noin puolet suomalaisten hiv-tartunnoista on peräisin kotimaasta, puolet ulkomailta. Ruiskuhuumeiden välityksellä viruksen on saanut vain pieni osa.

THL:n ja Positiiviset ry:n arvion mukaan Suomessa elää noin 700–1 000 ihmistä, jotka eivät tiedä omasta hiv-tartunnastaan.

Käyttäjän Sami Lotila kuva
Sami Lotila

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu