Piilota X Palauta

Stand up -koomikko: Vaikeinta yleisöä ovat insinöörit, toimittajat ja pohjalaiset

Viihde 4 Kommentoi

Stand up -koomikko Risto K. Järvinen aloitti lavakomediauransa lavarunoudesta. Vuonna 2002 poetry slam -runokilpailussa miltei vahingossa menestynyt Järvinen jäi koukkuun yleisön nauruun. Kilpailuaamuna kirjoitettu runo ylsi hopealle. Kymmenen vuotta myöhemmin lavakomiikasta on tullut miehelle oikea ammatti, taiteilijanimellä Risto Koo. Kyseessä on sama mies, joka perusti myös Huonon kirjallisuuden seuran vuonna 1998.

– On äärimmäisen koukuttavaa, kun vaikkapa 600 ihmistä nauraa itse keksimällesi jutulle. Stand upissa lavalla ei ole hahmoa vaan vain sinä itse. Jos show ei toimi, yleisö ei inhoa ainoastaan juttujasi, vaan myös sinua ihmisenä, sanoo Järvinen.

– Eikä yleisö aina silloin vihaa koomikkoa, se saattaa myös sääliä tai olla välinpitämätön. Mutta itsestä tuntuu, että se vihaa sinua.

Lavalla heitettäviin juttuihin Järvinen kerää ideoita paperilapuille, joita on pitkin kotia. Kaikista aiheista ei koskaan synny sketsiä.

– Kaikki voi kuitenkin olla hauskaa, mikä tahansa aihe, jos sen vain tekee fiksusti.

Vitsejä Järvinen testaa silloin tällöin vaimollaan: mikäli hän ei sano mitään, saattaa vitsi silti toimia. Jos hän hymähtää, kyseessä voi olla ”ihan killeri”. On tainnut kuulla aika monta.

On parempi, että kaksisataa tuhannesta ihmisestä nauraa kuin että kaksi kymmenestä nauraa.

Järvinen miettii esityksen keston mukaan joka minuutille juttua. Improvisaatiolle on silti aina tilaa, ja siitä syntyykin miehen mukaan parhaimmat jutut.

Aina ei kaikki kuitenkaan mene putkeen.

– Jos alun mokaa, voi koko keikka olla pilalla. Toisaalta yleisö toivoo, että koomikko onnistuisi. Muutoin yleisö joutuu kestämään myötähäpeää.

Yleisömäärä myös vaikuttaa: on parempi, että kaksisataa tuhannesta ihmisestä nauraa kuin että kaksi kymmenestä nauraa.

Ehkä miehille on luontevampaa tehdä itsestään pelle.”

Entä millainen on vaikein yleisö?

– Insinöörit, toimittajat ja pohjalaiset. Ja pieni yleisö ylipäätään, joten ehkä siis insinööritoimittaja Seinäjoelta ja sen kuuro puoliso, Järvinen naurahtaa.

Lavakomiikka on Järvisen mielestä taidemuoto, jota täytyy oppia kuuntelemaan. Ala on kuitenkin kehittynyt viime vuosina huimasti.

– Stand upilla itsensä elättää Suomessa noin viitisenkymmentä koomikkoa, Järvinen kertoo.

Miksi miehiä on niin paljon lavakoomikkoina, ja naisia vähemmän?

– Ehkä miehelle on jotenkin luontevampaa tehdä itsestään pelle. Naisia voi olla vähemmän, mutta eivät he yhtään huonompia ole!

4 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Anni Alentola kuva
Anni Alentola

Kommentit

18.6.2012 19:13

älähän pojan jolppi hauku pohojalaisia , kyllä meillä huumoria on se on vaan niin hakusessa ja kun me ollahan meiltä ja muut meirän krannista :D

19.6.2012 12:37

onko tämä koommikko itäuusmaalainen?

19.6.2012 14:03

Pohjanmaa on suomen raamattu vyöhyke. Raamattupiiriläisiä ei paljon naurata.

20.6.2012 17:32

perkeles mehän nauramma jos naurattaa eikä sunkaan sillon ku joku käsköö.... ja kuule Vootu , kyllä me osaamma iloota sillon ku siihen on asijata :)

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu