Rysäkarin uudistus karahti kaupungin byrokratiaan

Rysäkarin omistajan Tom Kaislan aikomuksena oli aloittaa majoitustilojen rakentaminen Rysäkarille jo tänä kesänä. Entinen sotilassaari sijaitsee Lauttasaaresta etelään, maapinta-alaa on kymmenisen hehtaaria.

Rysäkarin linnake

Lauttasaaren eteläpuolella sijaitsevan Rysäkarin muuntaminen matkailun tarpeisiin ei ole edennyt odotetulla tavalla.

Entisen sotilassaaren valtiolta viime vuonna ostaneen Tom Kaislan tarkoituksena on rakentaa saarelle 20 huonetta sisältävä hotelli.

Hotellin yhteyteen tulisi ravintola ja kokoustiloja.

Lisäksi suunnitelmissa on 20 majoitusmökin ja tilaussaunojen rakentaminen.

Saaren maapinta-ala on noin kymmenen hehtaaria.

– Rysäkarin vanhoja rakennuksia on tarkoitus kunnostaa juhlatiloiksi esimerkiksi häitä ja yritystilaisuuksia varten, Kaisla kuvailee.

Saaressa ei ole asemakaavaa, joten kaikkiin rakennus- ja muutostöihin tarvitaan kaupungilta poikkeuslupa.

Saaressa olevat linnoitusrakenteet ovat kiinteitä muinaismuistoja. Niihin liittyvät suunnitelmat ja toimenpiteet edellyttävät yhteistyötä museoviranomaisten kanssa.

– Jätimme tämän viikon alussa kymmeniä rakennustöiden vaatimia poikkeuslupahakemuksia. Kun talvella kävin lupa-asioita läpi kaupunkisuunnitteluviraston ja rakennusvalvontaviranomaisten kanssa, sain käsityksen, että lupaprosessi etenisi niin, että työt saaressa olisi voitu aloittaa tänä kesänä.

Nyt niin ei tule olemaan.

– On alkanut vaikuttaa siltä, että tässä on käynnissä hiekkalaatikkoleikki kaupungin eri virastojen välillä: kuka saa sanoa ja mitä, Kaisla toteaa.

Kun Kaisla on tiedustellut, kuka päättää mistäkin asiasta, niin selvää vastausta ei saa.

 

Tuntuu, että virkamiehet pyörittävät minua lupalappujen kanssa luukulta toiselle.”

– Tuntuu, että virkamiehet pyörittävät minua lupalappujen kanssa luukulta toiselle.

 

Nyt ei ole tietoa, kuinka kauan lupaprosesseissa kestää, ja milloin voi alkaa rakentaa uutta. Kaikki vaikuttaa valmistumiseen ja saaren avaamiseen yleisölle.

– Näillä näkymin avajaisia ei vietetä minkään saaren palvelun osalta vuosiin ja saari pysyy suljettuna yleisöltä, Kaisla harmittelee.

Rysäkari

Rysäkari on entinen puolustusvoimien linnake viisi kilometriä etelään Helsingin Lauttasaaresta. Espoon aluevesirajaan on noin kaksi kilometriä.

Rysäkari on yksi Suomenlinnan (Viaporin) linnoitusketjun saarista.

Saaren nimi oli aiemmin Ryssänkari, mutta nimi muutettiin 1940-luvun loppupuoliskolla nykymuotoonsa.

Henkilöstöpalveluyritys Eilakaislan toimitusjohtaja Tom Kaisla osti saaren valtion Senaatti-kiinteistöiltä Rysäkarin linnake -osakeyhtiölle viime vuonna.

Rysäkarilla on maihinnousukielto ja siellä on kameravalvonta.

Kommentit

Fiksu oli kun osti ja nosti Rysäkarin ihmisten tietoisuuteen! Vielä kun Helsinki ymmärtäisi oman parhaansa ja ajattelussa lähtökohta olisi yhteistyö eikä se miten vaikealta kaikki tuntuu. No mutta onneksi asiat menee jatkuvasti parempaa kohti ja Rysäkarista saadaan tulevaisuudessa ainutlaatuinen matkailukohde elämyksineen, josta koko Suomi voi olla ylpeä.

Pekka Ollula

Jos vaikka olis ihan tarkoituksella ostanut ilman lupia. Saa pitää saaren ihan itsellään ja koirat vahdissa. Sinne kun ei pääse rantautumaan ilman, että saa lähtöpassit. Vaikka menis ihan lounaspäätyyn jossa ei ole kuin kalliota. Tiedä sitten noudatetaanko tässä jokamiehenlakia ?

Veneilijä