Varkaat iskevät nyt Helsingin kirkoissa: ”Mikään ei ole enää pyhää”

Temppeliaukion kirkon sisääntuloväylä on ahdas ja sen takia otollinen varkaille.

Raija Puranen

Helsinkiläinen Anna-Liisa Juutilainen ei pelkää varkaita, mutta varautuu niihin jättämällä omaisuutta kotiin.

Vera Miettinen

26-vuotias Tuula Palvimo ei kuulu vielä siihen ikään, että voisi todennäköisesti joutua varkauden uhriksi. Silti hän muistaa olla varovainen paikoissa, missä on paljon ihmisiä.

Vera Miettinen

Lompakko- ja laukkuvarkaat ovat löytäneet tiensä Etu-Töölössä sijaitsevaan Temppeliaukion kirkkoon. Juhannusaaton jälkeen kirkossa on tapahtunut kolme varkautta ja yksi varkauden yritys.

– Yleensä koko kesän aikana tapahtuu nelisen varkautta, kirkon pääopas Veikko Laitinen kertoo.

Varkauksien jälkeen kirkkoon asennettiin valvontakamerat.

– Nyt voimme näyttää poliisille materiaalia, jonka perusteella varkaat saataisiin kiinni.

Laitinen kauhistelee sitä, miten nykypäivänä mikään ei näytä olevan pyhää.

– Jättäisivät nyt edes kirkot rauhaan.

Helsingin opasyhdistyksen puheenjohtaja Ritva Laaksovirta on hänkin huomannut varkauksien lisääntymisen kirkoissa.

– Meidänkin tietoomme on tullut ennätysmäärä varkauksia tai niiden yrityksiä viime aikoina. Näiden tapauksien takana täytyy olla systemaattisesti toimiva rikollisuus, Laaksovirta pohtii.

Kaupunkioppaat ovat aitiopaikalla kuulemassa uhrien kertomuksia. Rikollisten toiminta on usein osoittautunut ammattimaiseksi ja tarkkaan harkituksi.

– Varkauden yritys Temppeliaukion kirkossa tapahtui niin, että ryhmä ihmisiä pyysi asiakasta ottamaan kuvan heistä. Asiakkaan laukun vetoketju avattiin ja varas nappasi lompakon käteensä. Asiakas huomasi sen ja huusi ”varas!”. Tekijä tiputti lompakon ja lähti muiden varkaiden kanssa karkuun, Laaksovirta kertoo.

Helsingin Uutiset kävi kysymässä kaupunkilaisilta, miten he pitävät huolta omista tavaroistaan. Varkauksien lisääntymisestä oltiin hyvin tietoisia.

– Katson aina julkisissa kulkuneuvoissa ympärilleni ja otan laukun etupuolelle. Kun lähden kaupungille, otan korkeintaan 200 euroa käteistä mukaani, 77-vuotias Anna-Liisa Juutilainen kertoo.

26-vuotiaan Tuuli Palvimon mielestä kaupunkien turvallisuuksissa on eroja.

– Tunnen oloni hieman turvallisemmaksi Kuopiossa kuin täällä Helsingissä. Siellä missä on paljon ihmisiä, tapahtuu todennäköisesti enemmän rikoksiakin.

Palvimo pitää aina laukun vetoketjun kiinni.

– Siellähän on koko elämäni! Julkisissa katselen ympärilleni ja pidän laukusta kiinni.

Poliisin mukaan varkaat valitsevat uhrinsa iän mukaan. Yli keski-ikäiset ovat helpoin kohde. Helsinkiläinen Leena Seppänen, 49, ihmettelee sitä, että on välttynyt varkailta.

– Olen välillä liian huolimaton laukkuni kanssa ja vetoketju on aina auki. On todella ihme, etten ole joutunut uhriksi, hän miettii.

Ritva Mäki-Välkkilä, 82, myöntää myös pitävänsä laukkua välillä auki.

– Onneksi tyttäreni pitää minusta hyvää huolta ja käskee muun muassa liikkumaan taksilla paikasta toiseen. Mutta itse en pelkää varkaita, hän kertoo.

Written by:

Vera Miettinen

Ota yhteyttä