Piilota X Palauta

Kohuttu pakkausaine joutui EU:n syyniin

Paikalliset 2 Kommentoi

Erilaisissa elintarvike- ja säilykepakkauksissa käytettävistä materiaaleista voi saada kehoonsa haitallisia aineita, mikäli pakkauksia käytetään vastoin ohjeita. Myös jatkuva ja runsas säilykeruoan syöminen voi nostaa haitta-aineiden määrää.

Ruotsalaisen sanomalehden äskettäisessä tutkimuksessa selvisi, että kohutun bisfenoli A:n määrä voi nousta kehossa nopeasti. Svenska Dagbladet -lehden toimittajat saivat ainetta kehoonsa jopa 2 800–4 000 prosenttia yli raja-arvojen syötyään kaksi päivää pelkkää säilykeruokaa.

Lehden mukaan esimerkiksi raskaana olevien ei pitäisi syödä säilykkeitä ollenkaan.

Suomalaiset asiantuntijat rauhoittelevat lehtiuutisesta noussutta kohua.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirkko Kostamo kertoo, että Suomessa seurataan parhaillaan meneillään olevaa EU:n Elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n riskinarviointia.

– EU:n komission pyynnöstä EFSA tekee bisfenoli A:n tieteellistä riskinarviointia. Luotamme viraston arvioon ja etenemme sen lausuntojen mukaan, Kostamo kertoo.

Tuloksia lienee saatavilla parin vuoden päästä.

Bisfenoli A sisältää estrogeenin kaltaisia hormoneja. Sen on todettu vaikuttavan muun muassa kehon hormoni- ja puolustusjärjestelmään sekä aiheuttavan erektiohäiriöitä.

Pakkauksissa bisfenoli A:ta käytetään suojaamaan elintarviketta bakteereilta pitkän säilytyksen aikana. EFSA:n aineelle määrittelemä päivittäinen saantiarvo (TDI-arvo) on nyt 0.05 milligrammaa ruumiin painokiloa kohden päivässä.

Euroopan komissio ja jäsenvaltiot ovat jo aiemmin kieltäneet bisfenoli A:n käytön tuttipullojen valmistuksessa. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Liisa Rajakangas kertoo, että Ruotsi, Belgia ja Ranska ovat ilmoittaneet kieltävänsä aineen käytön kaikissa lastentarvikkeissa ja materiaaleissa.

Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja Roger Bagge kertoo, että vesi- ja virvoitusjuomapulloissa kohuttua ainetta ei käytetä.

Pirkko Kostamon mukaan kuluttaja voi syödä pakkausruokaa suhteellisen rauhassa, mikäli noudattaa yleisiä ohjeita. Säilykeruokaa voi esimerkiksi syödä muutaman purkillisen viikossa.

– Elintarvikekontaktimateriaaleista (ihmiseen) siirtyvät kemialliset aineet eivät aiheuta akuutteja kemiallisia myrkytyksiä, Kostamo huomauttaa.

Muista ainakin nämä

Lotta KvistUskaltaako säilykeruokaa enää syödä? Miten ruokaa tulee säilyttää? Maalaisjärjellä pärjää monen pulman edessä.

Esimerkiksi kaikki muoviset astiat voi laittaa mikroaaltouuniin vain, jos astiassa on siitä merkintä. Kuluneita ja kolhiintuneita astioita ei ole hyvä käyttää lainkaan.

Kertakäyttöisiin, polystyreenistä valmistettuihin muovimukeihin ei pidä laittaa öljyä, sillä se voi liuottaa astioita.

Lommoutuneiden tölkkien sisältöön ei kannata kajota, sillä murtuneesta pinnoitteesta voi siirtyä ruokaan metalleja.

Avatun hedelmäsäilyketölkin sisältö kannattaa puolestaan siirtää muoviastiaan, sillä ilman happi ja säilykkeen hapan hedelmämehu irrottavat tölkistä metalleja.

Metallitölkkejä ei yleensäkään kannata käyttää tavanomaisesta poiketen. Esimerkiksi broileria ei saa laittaa grilliin rei’itetyn oluttölkin päälle mehevöittämistarkoituksessa.

– Se ei ole turvallista, sillä kuumuuden ja rasvaisuuden takia tölkin pinnoitteesta liukenee lihaan lakan ja painovärien aineksia, Eviran Pirkko Kostamo sanoo.

Metalliastiassa olevaa ruokaa ei kannata suojata alumiinifoliolla, sillä alumiinia voi tällöin siirtyä ruokaan. Eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla on kuitenkin turvallista.

Lisää aiheesta: 
2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Lotta Kvist kuva
Lotta Kvist

Kommentit

2.7.2012 05:28

"Bisfenoli A sisältää estrogeenin kaltaisia hormoneja. Sen on todettu vaikuttavan muun muassa kehon hormoni- ja puolustusjärjestelmään sekä aiheuttavan erektiohäiriöitä."
Taitaa olla lähinnä miesten ongelma.

27.9.2012 18:30

"Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja Roger Bagge kertoo, että vesi- ja virvoitusjuomapulloissa kohuttua ainetta ei käytetä." Voi mitä sumutusta hra Baggelta vai eikö hän tosiaan tiedä ! BPA:ta on jääminä polykarbonaattiurheilujuomapulloissa ja useimmissa metallisissa säilykepurkeissa epoksilakan osana.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu