Piilota X Palauta

Onneksi kesätyöntekijät ovat tumpeloita

Kolumnit 6 Kommentoi

(PÄÄKIRJOITUS) Kauppajono etenee hitaasti ja asiakkaat sadattelevat puoliääneen. Kassalla palvelee iloinen, mutta ei niin ripeä nuori. Hän on sisäistänyt ohjeet, mutta työstä puuttuu kokemuksen tuoma sujuvuus.

Autokorjaamossa kesätyöntekijä tarkistaa joka toisen asian esimieheltään. Pikaiseksi aiottu korjaamokäynti venähtää. Virastossa ei heinäkuussa satu olemaan paikalla ketään ”vakituista” ja asiointi tuntuu kestävän ikuisuuden.

Kesäduunarit ovat usein hiukan tumpeloita – onneksi. Se osoittaa, että ammattitaito on edelleen kovaa valuuttaa. Tuoreella innolla ei korvata pitkää kokemusta.

Ammattitaitoista kassamyyjää ei tehdä päivän perehdytyksellä. Korjaamossa opinnot eivät anna eväitä, jos vastassa on hankala asiakas ja monitahoinen ongelma. Silloin tarvitaan muistitietoa siitä, miten vastaavat ongelmat ovat aiemmin ratkenneet.

Työssä ei pärjätä tutkinnolla ja ohjekansiota selaamalla. Tarvitaan työelämänkoulua, jossa opitaan kokeilemalla ja epäonnistumalla. Matkan varrella saadaan selkään ja ymmärretään, missä järjestyksessä työ etenee mutkattomasti.

Toivottavasti jokainen kesähessujen neuvomiseen kyllästynyt esimies muistaa syksyllä osoittaa, kuinka iloinen hän on konkareiden töihinpaluusta.

6 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Tiina Örn kuva
Tiina Örn

Kommentit

11.7.2012 12:40

Siinäpä se! Jo kansalaisen oikeusturvan kannalta toivoo, että valtiolla ja kunnissa palkattaisiin seuraava sukupolvi ennen kuin isot ikäluokat läimäsevät perässään oven kiinni. Hiljainen tieto on poikaa silloin, kun ihmisellä on elämää suurempia asioita hoidettavanaan. Tiedonsiirtoon ostetaan miljoonilla koneita, mutta unohdetaan inhimillisen tiedon siirto. Se maksaa, mutta niin maksavat myös virheet, vahingot ja viivästykset.

11.7.2012 14:16

Paitsi että valtion tai kunnan virkamies ei tee virheitä. Mikäli kuitenkin oikeus kykenee näyttämään toteen että virhe olisi tapahtunut niin syy ei kuitenkaan ole virkamiehissä eikä -naisissa, sukupolvesta riippumatta. ;)

13.7.2012 21:27

Hyvä , että on kesätyöntekijöitä, heitä pitäisi palkata tuplasti enemmän.
Jossakinhan nuoren on saatava jonkinlaista tuntumaa työntekoon.
Eikä ne nuoret mitään tumpeloita ole, reippaita iloisia nuoria jotka oppivat nopeasti.
En ainakaan itse ole millään lailla "kärsinyt" kesätyöntekijöistä, päinvastoin ovat iloinen ja piristävä "ruiske" muuten niin yksitoikkoiseen arkeen.
Enemmän kesätyöntekijöitä se on kaikkien etu, eivät nuoret joudu lorvimaan koko kesää ja saavat vähän omaa rahaakin.
Hyvää työpäivää nuoret.

13.7.2012 22:51

Todellinen osaaminen tulee vasta työstä. Jos siihen tarvitaan koulutus koulusta
niin koululla onkin iso merkitys että saako opetettua teoriaa vai ei.
Mun mielestä nykyajan ammattikoulutukset on aika kummallista
multimegamoniosaajiksi tähtääviä. Koko laaja ala käydään läpi
niin että 100 kirjasta joka sivulta luetaan läpi yksi lause, osaako silloin
mitään kunnolla, tiedät vain rippeitä sieltä täältä ja niistäkin
puolet unohtuu ja lopusta 1/3 osaa ei työssä sitten edes tarvitsekkaan.

28.7.2012 21:16

Olen ottanut sellaisen asenteen, kun huomaan esim. kassana kesätyöntekijän, joka useinkin "pelokkaana" ottaa vastaan ja katsoo minua, niin otan tietenkin katse kontaktin hymyillen ja sanon hei. Annan kiireen mennä ja rauhallisesti odotan hänen tekevän työnsä ja usein olen huomannut huojentuneen katseen nuoren kesätyöntekijän kasvoilla. Vaihdan vielä jonkun ystävällisen sanankin ja toivotamme hyvää päivän jatkoa. Itse tottuneena opettamaan nuoria elämässä työnteon alkuun olen huomannut kannustuksen olevan paras oppitunti.
Aivan varmasti sen jälkeen alkaa nuori jo varmemmin tehdä työtänsä, kun itseluottamus kasvaa.

28.7.2012 23:31

Mieluummin ystävällinen ja hidas kesähessu kuin nyrpeä ja työhönsä kyllästynyt konkari.
Oikeasti minusta tälläistä vastakkainasettelua ei pitäisi edes tehdä. Minusta kaikkien työntekijöiden alasta riippumatta pitäisi arvostaa toisiaan. Niillä konkareilla on sitä hiljaista tietoa ja taas koulusta valmistuvilla voi olla uutta näkökulmaa asioihin. Millainen ihminen pönkittää omaa egoaan sijaisensa "huonoudella"???

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.