Toimitus testasi: Tällainen on rokkitietämystä koetteleva Rock Science -peli

Sanna Kylmänen testasi kavereidensa kanssa Rock Sciencen matkaversion. Kyseessä on suomenkielinen versio Rock Science -rocktriviasta. Peli on kehitetty Ruotsissa.

Marjo Rämö

Syksyllä ilmestyy lautapeliversio Rock Sciencestä. Lautapelin voi yhdistää kuvassa näkyvän festariversion kanssa, sillä molemmissa peleissä on eri kysymykset.

Marjo Rämö

Tiedätkö, miltä Metallican albumilta löytyy kappale Enter Sandman? (Vastaus löytyy jutun lopusta.)

Kysymys on poimittu uudesta Rock Science -pelistä, joka ilmestyi suomeksi kesäkuussa. Pelin Suomen-lisenssin omistaa tamperelainen Crooked Games Oy.

– Olemme myyneet Suomessa myös pelin englanninkielistä versiota. Englanninkielisen pelin myyminen on kuitenkin vaikeaa, ja siksi päätimme suomentaa sen, Crooked Gamesin toimitusjohtaja Onni Ikonen kertoo.

Rock Science -pelissä mitellään rock-tietämyksestä. Suomenkieliseen versioon on tehty kysymyksiä myös suomalaisista bändeistä. Mukana ovat muiden muassa HIM, Nightwish, Children of Bodom, Hanoi Rocks ja Michael Monroe.

– Suomalaisten bändien osuus kysymyksistä on noin kymmenen prosenttia, Ikonen kertoo.

Kesän alussa ilmestynyt suomenkielinen Rock Science Festival on matkapeli, jota voi pelata esimerkiksi festareilla. Pelissä on 800 rock-aiheista kysymystä.

– Pelissä ei siis ole mukana lautaa. Suomenkielinen lautapeliversio ilmestyy syksyllä, ja siinä on täysin uudet kysymykset.

Matkapelin ja syksyllä ilmestyvän lautapelin voi yhdistää toisiinsa.

Toimitus antoi Rock Science -pelin matkaversion testattavaksi Sanna Kylmäselle. Hän kokosi peliporukan, joka arvioi pelin.

– Kuuntelen paljon musiikkia. Pidän Metallicasta, Iron Maidenista ja Alice in Chainsista, mutta kuuntelen muutakin musiikkia ihan laidasta laitaan, esimerkiksi Madonnaa, Eppuja ja Chisua, Kylmänen kertoo.

Kylmäsen kokoamassa peliporukassa on hänen lisäkseen neljä kilpailijaa: kolme miestä ja yksi nainen. Pelaajien musiikkimaku on laaja. Pelaajat pitävät kotimaisesta indie-musiikista, folkista, stoner-rockista, uudemmasta rockista, 1980-luvun rockista ja popista. Pelaajaporukasta yksi ei kuuntele musiikkia ollenkaan.

Vastaus: Metallica (The Black Album) 1991.

Testiryhmä kokeili

Ensireaktio: Pelaamiseen meni puolitoista tuntia, ja aika kului nopeasti. Pelaaminen oli hauskaa ja naurua riitti.

Pelin plussat: Pieni koko tuntui hyvältä. Pelissä pärjäsivät nekin, jotka eivät tiedä musiikista mitään, sillä pelissä voi lyödä vetoa kaverin rock-tietämyksestä. ”Rock the song” -osiota pidettiin hauskana, koska kappaleita pystyy esittämään esimerkiksi pantomiiminä. Peliä ja sääntöjä on helppo varioida tarvittaessa seurueen tasolle sopivaksi.

Pelin miinukset: Pelin ohjeet ovat liian pitkät ja sekavat ainakin festariolosuhteisiin. Pelin vaikeimmat kysymykset ovat todella vaikeita. Niistä selviytyminen vaatii hard core -tietämystä. Myös keskimmäinen taso on paikoitellen hyvin vaikea, kun taas helpoin taso on toisinaan liian helppo.

Kehitysideat: Pelimerkeille voisi olla pienet kupit, jotta ne eivät katoaisi ulkona pelattaessa. Pelissä voisi olla myös mahdollisuus varastaa toisen pisteet, jos aktiivinen pelaaja ei tiedä vastausta.

Jälkimaku: Ilta oli mukava, ja peliä pelataan varmasti uudelleen piakkoin. Kaikki pitivät pelistä, vaikka osa pelaajista ei kuulunutkaan musiikkimaultaan kohderyhmään.

Voittaja: Testipelin voitti uudempaa rockia kuunteleva mies.