Poliisi huolissaan: Kannabis leviää lapsille

Kannabiksen kotikasvatus on tehnyt huumeiden hankkimisesta entistä helpompaa. Kuvassa poliisin takavarikoima huumepiippu.

Päivi Tuovinen

Suurin osa huumeiden käyttäjistä on yli 20-vuotiaita, mutta poliisi on ottanut kiinni pääkaupunkiseudulla jopa alle 15-vuotiaita kannabiksen ja muiden huumaavien aineiden käyttäjiä. Yksistään Helsingissä poliisin tietoon tuli viime vuonna parikymmentä tapausta, jossa huumeita käytti lapsi.

– Kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt ja sitä kautta lisännyt tarjontaa. Kannabis on trendihuume, jota yhä nuoremmat käyttävät, sanoo rikoskomisario Jukka Paasio Länsi-Uudenmaan poliisista.

Pääkaupunkiseudun eri poliisiviranomaisilta kerättyjen tietojen mukaan alle 15-vuotiaita tavataan huumeiden käytöstä harvakseltaan – mutta yhtä kaikki heitä tavataan.

Helsingin Uutiset alkoi selvittää ilmiötä, kun alkukesästä Espoossa jäi kiinni 12-vuotias lapsi kannabiksen käytöstä.

Heinäkuun alkuun mennessä Espoon ja Vantaan poliisit olivat törmänneet yhteensä kahdeksaan alaikäistä koskevaan huume-epäilyyn. Helsingistä ei tämän vuoden tietoja ole vielä ehditty koota.

Paasio ei halua suoraan ottaa kantaa kysymykseen, onko lasten helpompi saata kannabista kuin esimerkiksi kaljaa.

– On se varmasti siinä mielessä helppoa, että laitonta kauppaa ei valvota, vaan se tapahtuu yhteiskunnan valvonnan ulkopuolella. Jos vertaa alkoholin myyntiin, niin siinä on aina ikävalvonta, Paasio pohtii.

Poliisin tilastoissa ilmiö vaikuttaa hyvin marginaaliselta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2010 toteuttamasta kouluterveyskyselystä selviää kuitenkin, että 12 prosenttia pääkaupunkiseudun 8- ja 9-luokkalaisista, eli 14–16-vuotiaista oli kokeillut kannabista tai hasista ainakin kerran.

Noin joka seitsemännelle ystävä tai tuttava oli tarjonnut huumeita. Yli puolet tunsi nuoren, joka oli kokeillut huumeita.

Alkoholin käyttö on kuitenkin selvästi suositumpaa peruskoululaisten keskuudessa. Hieman yli puolet vastanneista oli käyttänyt alkoholia ja hieman alle puolet oli juonut itsensä ainakin joskus kovaan humalaan.

Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisesti vielä vastuussa, mikä tarkoittaa sitä, että heitä ei voida rangaista huumeiden käytöstä. Poliisilla on kuitenkin omat keinonsa lasten herättelyyn.

– Me tuomme lapsen tänne kamarille keskustelemaan vanhempien ja sosiaaliviranomaisten kanssa. Se on hänelle usein aika pysäyttävä kokemus, kun häntä kuljetetaan poliisiasemalle ja tuodaan kuulusteluhuoneeseen, Paasio kertoo.

Hänen mukaansa lasten vanhemmat ovat suhtautuneet tilanteisiin aina äärimmäisen vakavasti.

– Kukaan ei ole ollut vielä välinpitämätön, Paasio sanoo.

Hyväksytkö lasten huumeiden käytön? Ota kantaa!

Huumeista kiinni jääneet alle 15-vuotiaat

HELSINKI:

2009: ei yhtäkään

2010: 10 lasta

2011: 18 lasta

VANTAA:

2009: 4 lasta

2010: 8 lasta

2011: 11 lasta

2012: 1 lapsi

ESPOO:

2009: 5 lasta

2010: 7 lasta

2011: 5 lasta

2012: 7 lasta

Lähde: Poliisi

Written by:

Ossi Kurki-Suonio

Ota yhteyttä