Kaahaava ajokulttuuri on jo maantapa

(PÄÄKIRJOITUS) Liikenneturva tuoreen kyselyn mukaan ylinopeuksien aiheuttamat riskit tunnustetaan ja kaahaus halutaan kuriin valvonnalla. Siitä huolimatta huomattavan monen mielestä oma ylinopeus ei ole paheksuttavaa. Tällainen kaksinaisnaamaisuus on kummallista ja se näkyy maanteillä päivittäin. Kyselykin vahvistaa, että kaahaamista voi pitää maantapana.

Ajaminen suurilla väylillä, kuten kehäteillä, on kuin tietokonepelin pelaamista oikeilla autoilla. Pelin henki on, että koko ajan painetaan nasta laudassa kuin raivon vallassa. Ohi on päästävä.

Jos joku yrittää ajaa nopeusrajoituksen mukaan, hänen perässään roikutaan niin kauan, että kuljettajan hermo pettää ja vauhtia on pakko lisätä. Tai että roikkuja pääsee ohittamaan. Taajamissa hurjastelijoiden armoille joutuvat myös jalankulkijat ja pyöräilijät.

Tutkijalautakuntien mukaan noin joka toisessa kuolemaan johtaneessa moottoriajoneuvo-onnettomuudessa oli taustalla ylinopeus tai liian suuri tilannenopeus. Viime vuonna poliisin tietoon tuli yhteensä 6 408 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Niissä menehtyi 292 ihmistä. Loukkaantuneita tilastoitiin 7 931.

Ihmisten ajotapoja on vaikea muuttaa, mutta valistustyötä on jatkettava.

Written by:

Armi Suojanen

Ota yhteyttä