Piilota X Palauta

Vuokratalon remontti kestänyt pian vuoden –  kaupunki myöntää virheen

Paikalliset 3 Kommentoi

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa Puotilassa parvekkeiden asennustyöt ovat kestäneet ”kiusallisen” pitkään, myöntää Asuntotuotantotoimiston (ATT) projektipäällikkö Klaus Hamström.

Korsholmantiellä rakennetaan kaikkiaan 146 uutta parveketta ja uusitaan 30 vanhaa. Lisäksi vaihdetaan 170 huoneistossa ikkunat ja peruskorjataan talojen päätyseinät. Suuren projektin aikataulutus herättää kummastusta niin asukkaissa kuin rakennusalan ammattilaisessakin.

Uusia parvekkeita varten asuntoihin piti puhkaista seinät parvekeovien vuoksi. Seinien puhkaisutyöt tehtiin viime vuoden syyskuussa, mutta parvekkeita ei ole asennettu vieläkään.

– Tämä on harmillista asukkaille. Parvekkeiden ovet ovat olleet kuitenkin koko ajan suljettuina, Hamström sanoo.

Erityisen harmillista pitkä remontti on ollut asukas Armi Pohjansarolle. Hänen mukaansa parvekkeiden ovet sai auki vielä lokakuussa, jolloin ovi teljettiin säppiin.

Suurempi ongelma on kuitenkin ollut remontti itsessään. Rakennuspölyn ja maalien vuoksi asunto on muuttunut hänelle terveysriskiksi. Hän on saanut asiasta lääkärin lausunnon.

– Minulla on ollut niin pahoja hengenahdistuksia täällä kotonani, että on ollut vaikea pysyä pystyssä. Lisäksi rakennuspöly ja maalikaasut aiheuttivat allergiaoireita, Pohjansaro kertoo.

– Terveyskeskuksen hoitaja ihmetteli, mitä kummaa meidän talossa oikein tapahtuu, kun osoitteen asukkaat ravaavat jatkuvasti asemalla, hän jatkaa.

Oireet ehtivät jo hävitä, kun Pohjansaro sai väistöasunnon kahdeksi kuukaudeksi, mutta sen jälkeen hengenahdistus palasi heti hänen muutettua takaisin omaan kotiinsa.

– Olisin voinut jäädä asumaan siihen, mutta asunnon vuokra oli liian kallis. Aiemmin minulle oli tarjottu toista, mutta se oli liian pieni huonekaluilleni.

Parvekkeiden asennusten ja muiden perusparannustöiden oli määrä olla valmiina jo viime lokakuussa. Aikataulu tulee kuitenkin viivästymään ATT:n oman suunnitelmavirheen takia.

 

Hoitaja ihmetteli, mitä meidän talossa tapahtuu.”

– Tämä on meidän kannalta kiusallista ja ikävää. Parvekkeiden suunnittelutyössä oli rakennesuunnittelija tehnyt ominpäin muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan ja vielä rakennusluvan vastaisesti, Hamström sanoo.

 

Virheen huomasi lopulta Hamström itse, mutta vasta tullessaan projektijohtajaksi helmi–maaliskuun vaihteessa. Tuolloin parvekelevyjen asennustöiden oli määrä alkaa.

Kaikki parveke-elementit eivät silloin vielä olleet valmiita, mutta niiden oli tarkoitus valmistua samaa tahtia asennustöiden kanssa.

Rakennusliiton tiedotuspäällikkönä toimiva Heikki Korhonen ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut miljoonaprojektin alkuperäisestäkään aikataulusta, jossa parvekkeiden asennus olisi aloitettu vasta puolen vuoden kuluttua seinien puhkaisemisesta.

– Kyllä tämä kohtuuttoman pitkältä vaikuttaa. Remontin olisi voinut pilkkoa pienempiin osiin. Kaupungin suurissa taloyhtiöissä ensimmäiset joutuvat odottamaan aina pisimpään ennen kuin päästään seuraavaan vaiheeseen.

Puotilan kerrostalo ei ole ainoa kaupungin vuokratalo, jossa remontit takkuilevat. Helsingin Uutiset kertoi aiemmin (HU 4.7.) remontin viivästymisestä Herttoniemen Siilitiellä.

”Korjaussuunnittelu pahasti pielessä”

Ossi Kurki-SuonioRakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen suomii kovin sanoin peruskorjausurakoita ja niiden olematonta suunnittelua.

– Erityisesti peruskorjausten suunnittelu on luvattoman huonoa. Suomalainen tapa on, että mennään paikalle, puretaan ja ruvetaan sitten miettimään, mitä pitäisi tehdä, Korhonen sanoo kärjistäen.

Se aiheuttaa hänen mukaansa usein viivästymisiä, kun kesken töiden huomataan, että paikalle pitää saada jokin erikoisosaaja ennen kuin töitä voidaan jatkaa.

Pahimmillaan samat työt voidaan joutua tekemään kahteen kertaan, kun jälkikäteen huomataan, mitä olisi pitänyt tehdä ensin.

Korhonen harmittelee, ettei tavasta ole päästy eroon ammattikorkeakoulujen koulutustarjonnasta huolimatta. Hän uskoo, että ongelmia aiheuttavat myös huono johtaminen ja pitkät alihankintaketjut.

3 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Ossi Kurki-Suonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Kommentit

23.7.2012 16:41

Korsholmantie ei ole Puotilassa. Samanlaisia paikannusvirheitä on jatkuvasti lehdessä.

11.11.2012 12:24

Peruskorjaus edelleen kesken ja töitä tehdään lauantaisin ja myöskin tänään isänpäivänä.Kukaan ei ota kantaa tilanteeseen.Kiinteistöyhtiö ei edes vastaa sähköposteihin.

11.11.2012 19:51

Olkoonpa vaikka Pasilassa, sillä se on tuskin keskeisintä tässäkään asiassa. Hekan taloissa näyttää jatkuvasti tapahtuvan ns. inhimillisiä erehdyksiä, joista luvataan ottaa oppia. Palkatkaa nyt herran tähden ammattilaisia hoitamaan näitä asioita. Se tulee vielä paljon halvemmaksi meille asukkaille kuin nykyinen hulvaton meno.

Osallistu keskusteluun

Keskustelut on toistaiseksi suljettu