Piilota X Palauta

Ulkomaisella autolla voi kaahata melko huoletta kameratolpan ohi

Paikalliset Kommentoi

Ulkomaalaisilla rekisterikilvillä varustetuilla ajoneuvoilla voi huristella Suomen liikenteessä hieman normaalia huolettomammin. Jos automaattinen nopeusvalvontakamera ottaa kuvan ulkomaalaisesta ajoneuvosta, vain virolaisilla ja venäläisillä autoilla liikkujat saattavat saada sakon jälkikäteen itselleen.

Poliisi on ryhtynyt vasta tänä vuonna laajemmin perimään ylinopeussakkoja myös ulkomaalaisilta. Itä-Suomessa on ollut jo tätä ennen pilottihankkeita venäläisautojen sakottamiseksi.

Vanhempi konstaapeli Eero Valkama Hyvinkään liikenneturvallisuuskeskuksesta kertoo, että tolppakameroiden kuvaamien virolaisajoneuvojen rekisteritunnuksia voidaan verrata poliisin järjestelmissä oleviin tietoihin. Jos aiempaa tietoa on olemassa, kaahari pystytään usein selvittämään.

Kuvattujen venäläisajoneuvojen tiedot kulkeutuvat poliisilta Rajavartiolaitokselle. Tällöin järjestelmään merkitty auto jää kiinni rajalla ja sakko annetaan tiedoksi. Jos sakkoa ei makseta, viisumin saanti vaikeutuu seuraavalla kerralla.

Sen sijaan muista maista tulevien autojen kanssa ei periaatteessa tarvitse välittää valvontakameratolpista. Toki kaikenmaalaiset kaaharit voivat siinäkin tapauksessa joutua ylinopeusratsiaa pitävän poliisin tutkaan, jolloin sakkolappu lätkäistään kouraan välittömästi.

– Ulkomaalaiset ajoneuvot -kansioon tulee Hyvinkään liikenneturvallisuuskeskuksen alueella noin 600 tapausta per vuosi. Yhteensä alueemme automaattikamerat ottavat 20 000–30 000 kuvaa vuosittain, joten aika pienestä prosentista on kyse. Suurin osa ulkomaalaisista ajoneuvoista on Viron tai Venäjän kilvissä, Valkama kertoo.

Hyvinkään liikenneturvallisuuskeskus valvoo 28:aa eri kuntaa neljän eteläsuomalaisen poliisilaitoksen alueella. Valvonta-alueella on yhteensä 70 kamerapaikkaa.

Käyttäjän Oskari Lehto kuva
Oskari Lehto

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.