Piilota X Palauta

Hakunilan perhesurmasta kova tuomio – lyhenee neljänneksellä

7 Kommentoi

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi Hakunilan perhesurmasta syytetyn Jarmo Martti Olavi Malisen 14 vuodeksi vankeuteen. Käräjäoikeus päätyi pitkään vankeusrangaistukseen, vaikka syyttäjä vaati elinkautista. Syyksi kerrottiin hänen alentunut syyntakeisuus, joka tarkoittaa syyntakeettoman ja syyntakeisen välimuotoa. Tuomio tulee tämän takia lyhentymään neljänneksellä.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Malinen joutuu maksamaan perheenäidin vanhemmille 48 000 euron ja veljelle 15 000 euron korvaukset. Oikeudenkäynti ja siihen liittyvät asiakirjat määrättiin pääosin salaisiksi.

Malinen murhasi vaimonsa ja kaksi lastaan Vantaan Hakunilassa viime joulukuussa. Kaksi uhreista oli kehitysvammaisia. Lapset olivat 8- ja 5-vuotiaita. Surmien motiivina on pidetty esitutkinnan perusteella perheen ongelmia ja lasten huostaanottoon liittyviä riitoja.

7 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen

Kommentit

20.7.2012 10:40

Onko myös motiiviin liittyvien viranhaltijoiden vastuut tutkittu. Yhteiskunta pesee kätensä näissä tapauksissa aivan liian helposti. En nyt puhu pelkästään tästä nimenomaisesta tapauksesta, vaan viittaan esimerkiksi useisiin tapauksiin joissa omaishoitajana toimineen vanhuksen jaksaminen on loppunut omien sairauksien ja ongelmien johdosta. Useimmiten näihin ovat olleet syynä kuntien säästötoimet, joilla on jopa lakeja rikkoen evätty tuki ja hoito omaishoitajalta.

20.7.2012 13:07

Kyseisessä tapauksessa perhe nimenomaan oli tukitoimien piirissä. Toki lasten huostaanotto on niitä viimeisessä hädässä tehtäviä toimenpiteitä, joita viisaasti toimivassa kunnassa ei kovin paljon olisi. Huostaanotettu lapsi maksaa kotikunnalleen sijoituspaikasta riippuen 20-200 tuhatta euroa vuodessa. Jos tukitoimet aloitetaan jo ensimmäisten ongelmien ilmaantuessa ja niitä jatketaan niin kauan kuin on tarpeen huostaanotolta todennäköisesti vältytään. Toki 2-3 kertaa viikossa muutaman vuoden ajan muutaman tunnin ajan kerrallaan perheessä käyvä kodinhoitaja tms. tukihenkilö maksaa tuona aikana jokusen kymppitonnin, mutta sillä saatetaan säästää jopa useiden lapsien useita vuosia kestävä sijoitus.

Hakunilan tapaukseen liittyen olisi erittäin mielenkiitoista saada tietää, miksi poliisin tulo tapahtumapaikalle kesti puoli tuntia hälytyksestä. Asiasta oli jonkin verran juttua lehdissä heti tapahman jälkeen, mutta todelliset syyt selvinnevät paremmin oikeuden asiakirjoista. Olisi perin toivottavaa, että joku toimittaja selvittäisi, kuka tulkitsi perhesurman kiireettömäksi tehtäväksi ja millä perusteella.

20.7.2012 17:03

Onkoaivan totta että poliisin tulo paikalle kesti puoli tuntia? Tätäpä ei ole julkisuudessa aikaisemmin kerrottu. Olisi kyllä erinomaisen tärkeää selvittää miksi näin. Poliisihan yleensä toimii varsin ripeästi hälytyksissä.

22.7.2012 08:26

Hakunilan sosiaalihuolto on alaarvoista.

22.7.2012 09:24

Minkä takia laki kannustaa rikoksen tekoon alentamalla automaattisesti ensimmäisestä rikoksesta tuomitun tuomion pituutta.

23.7.2012 11:23

miten syyllisen syyntakeisuus voi alentua ?

26.7.2012 07:00

Kyse ei ole syyllisyydestä, vaan harkintakyvystä.
Kuitenkin ihminen voi paljon vaikuttaa siihen, tuleeko harkitusti tapetuksi. Sen sijaan ihminen voi varsin vähän vaikuttaa siihen, tappaako hänet hörhö tai tilapäiseen mielenhäiriöön joutunut tai huumeista tai kännistä harkintakyvyn menettänyt.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.