Hakunilan perhesurmasta kova tuomio – lyhenee neljänneksellä

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi Hakunilan perhesurmasta syytetyn Jarmo Martti Olavi Malisen 14 vuodeksi vankeuteen. Käräjäoikeus päätyi pitkään vankeusrangaistukseen, vaikka syyttäjä vaati elinkautista. Syyksi kerrottiin hänen alentunut syyntakeisuus, joka tarkoittaa syyntakeettoman ja syyntakeisen välimuotoa. Tuomio tulee tämän takia lyhentymään neljänneksellä.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Malinen joutuu maksamaan perheenäidin vanhemmille 48 000 euron ja veljelle 15 000 euron korvaukset. Oikeudenkäynti ja siihen liittyvät asiakirjat määrättiin pääosin salaisiksi.

Malinen murhasi vaimonsa ja kaksi lastaan Vantaan Hakunilassa viime joulukuussa. Kaksi uhreista oli kehitysvammaisia. Lapset olivat 8- ja 5-vuotiaita. Surmien motiivina on pidetty esitutkinnan perusteella perheen ongelmia ja lasten huostaanottoon liittyviä riitoja.

Written by:

Vera Miettinen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Onko myös motiiviin liittyvien viranhaltijoiden vastuut tutkittu. Yhteiskunta pesee kätensä näissä tapauksissa aivan liian helposti. En nyt puhu pelkästään tästä nimenomaisesta tapauksesta, vaan viittaan esimerkiksi useisiin tapauksiin joissa omaishoitajana toimineen vanhuksen jaksaminen on loppunut omien sairauksien ja ongelmien johdosta. Useimmiten näihin ovat olleet syynä kuntien säästötoimet, joilla on jopa lakeja rikkoen evätty tuki ja hoito omaishoitajalta.

Teppo Vanamo (ei varmistettu)

Kyseisessä tapauksessa perhe nimenomaan oli tukitoimien piirissä. Toki lasten huostaanotto on niitä viimeisessä hädässä tehtäviä toimenpiteitä, joita viisaasti toimivassa kunnassa ei kovin paljon olisi. Huostaanotettu lapsi maksaa kotikunnalleen sijoituspaikasta riippuen 20-200 tuhatta euroa vuodessa. Jos tukitoimet aloitetaan jo ensimmäisten ongelmien ilmaantuessa ja niitä jatketaan niin kauan kuin on tarpeen huostaanotolta todennäköisesti vältytään. Toki 2-3 kertaa viikossa muutaman vuoden ajan muutaman tunnin ajan kerrallaan perheessä käyvä kodinhoitaja tms. tukihenkilö maksaa tuona aikana jokusen kymppitonnin, mutta sillä saatetaan säästää jopa useiden lapsien useita vuosia kestävä sijoitus.

Hakunilan tapaukseen liittyen olisi erittäin mielenkiitoista saada tietää, miksi poliisin tulo tapahtumapaikalle kesti puoli tuntia hälytyksestä. Asiasta oli jonkin verran juttua lehdissä heti tapahman jälkeen, mutta todelliset syyt selvinnevät paremmin oikeuden asiakirjoista. Olisi perin toivottavaa, että joku toimittaja selvittäisi, kuka tulkitsi perhesurman kiireettömäksi tehtäväksi ja millä perusteella.

amiksen ope (ei varmistettu)

Onkoaivan totta että poliisin tulo paikalle kesti puoli tuntia? Tätäpä ei ole julkisuudessa aikaisemmin kerrottu. Olisi kyllä erinomaisen tärkeää selvittää miksi näin. Poliisihan yleensä toimii varsin ripeästi hälytyksissä.

erikoista (ei varmistettu)

Kyse ei ole syyllisyydestä, vaan harkintakyvystä.
Kuitenkin ihminen voi paljon vaikuttaa siihen, tuleeko harkitusti tapetuksi. Sen sijaan ihminen voi varsin vähän vaikuttaa siihen, tappaako hänet hörhö tai tilapäiseen mielenhäiriöön joutunut tai huumeista tai kännistä harkintakyvyn menettänyt.

niinpä niin (ei varmistettu)

On täysin käsittämätöntä että "alentunut syyntakeisuus" oikeuttaa tuomion pienentämiseen. Oikeudenmukaista olisi todeta että jos tekijä ei ollut täysissä järjissään (mikä luonnollisesti oikeuttaa tuomioksi teloittamisen), kyseessä täytyy olla niin sairas sika että se on vaaraksi kaikille. Tällöin oikeudenmukainen ja yhteiskuntaa turvaava ratkaisu on laittaa tekijä piikille kuten lopetettava vesikauhuinen koira. Henkisesti sairaille vaarallisille rikollisille ei ole yhteiskunnassa sijaa.

Petter X (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun