Guzenina-Richardson muutti mielensä vanhuslaista – Rädyltä täyslaidallinen

Maria Guzenina-Richardson katsoo, että hänen äänensä ratkaisee vanhuspalvelulain kohtalon. Kiistan osapuolten näkemykset jakautuvat kahtia.

Sakari Hannula

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty kritisoi tiukkaan sävyyn peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) tuoretta lehtilausuntoa vanhuspalvelulain uudistamisesta.

Guzenina-Richardson sanoi perjantain Helsingin Sanomissa, että hän aikoo sittenkin vaatia lakiin sitovat määräykset henkilöstön vähimmäismäärästä vanhustenhoidossa.

Esitellessään lakiesitystä keväällä ministeri myötäili esityksen laatinutta työryhmää, joka Kuntaliiton kannan mukaisesti vastusti henkilöstön vähimmäisvaatimuksia.

Työryhmän esitys sai heti voimakasta arvostelua, ja nyt siis myös ministeri on muuttanut mieltään.

Kokoomuksen Laura Rädyn mukaan henkilöstömitoituskeskustelu on ”hurskastelua ja hyvän omatunnon ostamista”. Hän penää Guzenina-Richardsonilta vastausta siihen, antaako valtio kunnille rahat uudistuksen toteuttamiseen.

– Suurin osa kunnista sinnittelee nyt jo merkittävien talousvaikeuksien keskellä.  Kun laki on kirjoitettu ja saatettu voimaan, voi lain kirjoittanut ministeri kulkea rinta rottingilla todeten, että tämäkin epäkohta tuli nyt korjattua. Todellisuus on kuitenkin toinen – rahat eivät riitä, Räty toteaa.

Rahoituksen ohella Räty nostaa suuremmaksi ongelmaksi henkilöstön saatavuuden.

– Vaikka rahaa olisikin, ei koulutettua vanhustenhuollon henkilöstöä ole saatavilla. Vaikka jatkaisimmekin nykymitoituksilla, emme tulevaisuudessa saa pienenevistä ikäluokista riittävää määrää hoitajia hoitamaan kasvavaa vanhusväestöä, Räty katsoo.

Guzenina-Richardson kertoo HS:lle asettaneensa heinäkuun alussa työryhmän, jossa ”jumpataan henkilökunnan riittävyyttä aika laajalla porukalla”. Aikaa työryhmällä on vuosi.

Ennen kuin vähimmäismitoituksia aletaan säätää asetukseksi, tehdään ministerin mukaan vielä alueellinen kokeilu.

Uuden vanhuspalvelulain on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Written by:

Mikko Välimaa

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Vihdoinkin tuli ministeriltä selkeä kannanotto erityisen tärkeään ja ajankohtaiseen asiaan. Ilman selkeää määritelmää henkilöstömäärästä, tuleva laki on puutteelinen.
On itsestään selvää, että tulevassa valtionosuusjärjestelmän muutoksessa huomioidaan myös tämän lain kustannusvaikutukset.

Kuntaveronmaksaja (ei varmistettu)

Voisi sitä koulutustakin järkeistää niin saattaisi saada enemmän hoitajia tulevaisuudessa. Nuoret saattaa vielä opiskellakkin nykymallista koulua mutta ei aikuisopiskelijat jaksa sellaista.

Toiseksi, alalle on tuotu epävarmuus työn jatkuvuudesta, liian vähäisen henkilökunnan takia pitäisi uhrautua sitten ja hyväksyä että ei voi kyetä hoitamaan hyvin koska ei vaan kerkiä. Asiaan liittyy se että Espoossakin
nyt ollaan sairaankuljetuksen kimpussa kilpailuttamassa ja vanhat yrittäjät
potkitaan pois.

Pitäisikö tämän houkutella jotenkin alalle kouluttautumaan?
Niin paljon kun asiasta on kirjoitettu että ei pidä mennä
pilaamaan alan mainetta niin sitä vaan tehdään, sitten saa sen
että ei ole henkilökuntaa.

Keidenköhän syy on, no osa syyn voi laittaa äänestäjille että
mitä äänestävät sellaisia joiden arvot ei ole sellaisia että
nämäkään asiat kiinnostaisi.

Vai on se ministeri Gutseniina jyrätty?

4¤RF (ei varmistettu)

Erittäin hyvä asia, että ministeri on tarkentanut kantaansa tutustuttuaan kannanottoihin. En ymmärrä mistä kokooomus tässä hermostuu..? On sääli, että tähän sotketaan politiikka kokoomuksen taholta näin selkeästi. Kyse on kuitenkin ihmisten hoidosta ja tahdosta saada epäkohta kuntoon. Suurin osa meistä hoitajista on asian takana, liitosta huolimatta. Sitä voi sitten ihmetellä miksi Tehy on asiaa vastaan..

Sairaanhoitaja (ei varmistettu)

Sairaanhoitaja, katsos, kun Guzenina mokasi, niin kokoomus huomasi hyvän sauman juuri ennen kunnallisvaaleja, niiden piti itse tuoda tämä asia eduskuntaan ja äänestykseen, sitten menee demarit pilaamaan kokkareiden mahikset.Katsos se on peliä se!

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

On todella harmillista. Tässä työssä kun ei jaksa politikoida, niin toivoisi sitä yhteistä vastuunkantoa ja tahtoa siihen sitten siellä ylempänä. Tämäkin asia on ollut pitkään keskeneräinen ja sitä nyt hoitaa ao ministeri, antaisivat hänen nyt hoitaa.

Sairaanhoitaja (ei varmistettu)

Sairaanhoitaja, kyllä ne pelaa demaritkin ja kova onkin kilpailu ennen vaaleja juuri demareiden ja kokoomuksen välillä, kun ovat kaksi suurinta puoluetta.
Mutta siinä onkin se ero, etteivät he "siviilissä" riitele ja toisiansa morkkaa, niinkuin "maallikot" tekevät, eivät osaa erottaa hyvää tyyppiä jos on eri puoluetta, kuin mitä itse edustaa.

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

Laura Räty penää Gutzeninalta, antaako valtio rahat lisä hoitajien palkkaamiseen.
Sitä Rädyn täytyy kysyä valtiolta tai oikeammin itse viedä eduskuntaan ko. rahakysymys ja äänestää vielä asian puolestakin sekä saada puolesta äänestäjiä puolueiden laidasta laitaan. Tehkää kerrankin yhteistyötä Suomen hyväksi.
Ja vielä Räty jauhaa tätä ikuisuuskysymystä, etteikö muka suomessa työvoimaa olisi omasta takaa. Enemmän arvostusta hoitotyöhön, niin tulijoita on, onhan meillä huikeat nuorisotyöttömyysluvut. Nuorten työllistymistä alalle helpotettava ja kaivettava kaikki peräkammarin nuoret töihin ja kunnon palkka tehdystä työstä. Siinä lääkettä ensi alkuun.

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

Niin kyllä meitä tähän työhön tulijoita on, kunhan asiat muutoin ovat kunnossa. Ja valtiolta rahat asiaan kuin asiaan löytyy kunhan on sitä tahtoa. Ihmettelen kyllä tuota, että onko Räty todellakin sitä mieltä, että suomen taloudellinen tilanne ei anna myöten hoitaa ihmisiä inhimillisesti? Lisäksi meistä hoitajista useat uupuvat ja sairastuvat henkisesti työssään. Myös se maksaa.
Se onko tämän päivän nuorisosta hoitamaan ketään, on sitten toinen juttu, vaikka henkilöstömitoitus olisi millä tolalla. Itse olen ollut pitkään alalla ja nähnyt myös niitä paikkoja joissa on henkilökuntaa runsaasti, mutta heillä ei ole halua hoitaa ihmisiä, saatikka olla edes kontaktissa heihin. Mutta taas on paikkoja joissa on hoidettaviin nähden liian vähän henkilöstöä, mutta silti työn jälki on erinomaista. Hoitoala kun ei sovi kaikille. Laatu ja määrä ei aina kulje käsikädessä. Odotan silti tätä lakia mielenkiinnolla ja jos sieltä jotain hyvää käytäntöön siirtyy, niin sehän on todella hyvä asia.

Sairaanhoitaja (ei varmistettu)

Sairaanhoitaja, kyllä olet niin oikeassa, ettei hoitoala sovi kaikille, mutta ihan varmasti sieltä kortistosta saataisiin kaivettua hyvääkin työvoimaa koulutetuksi, kunhan arvot ovat myöskin kunnossa. Jokainen ihminen tarvitsee myöskin kiitosta työstänsä, jos on työnsä hyvin hoitanut ja sitten nämä lorvijat työpaikoilla, heidät on laitettava työntekoon jos ei työ maistu, niin pellolle kylmästi!
Silti vieläkin minä uskon suomalaisen nuoren oppivan ja tekevän tätä työtä, kunhan saadaan motivoitua nuoret työntekoon ja elantonsa tienaamiseen, sekä ettei elä, jos ei rahaa ja rahaa, kun tekee töitä! Ja, kun tekee hyvin työnsä niin enemmän rahaa. Bonukset ne ovat toimiva kannustin työssä, kuin työssä. Näin minun sukupolveni opetettiin.
Toki se polvi on muuttunut, mutta jos, sittenkin?
Pullamössöille ruisleipää ja voita kiitokseksi!

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

Räty ampuu väärään suuntaan ja huolehtii ihan turhaan. Helsinki on vauras ja Räty on yksi tärkeimmistä viranhaltijoista Helsingissä. Räty siirtäköön Guggenheimista säästyneet varat vanhuspalveluihin.

asiaihminen (ei varmistettu)

Kunhan nuo 40-luvun suuret ikäluokat saadaan kuopattua ja pari metriä multaa päälle, niin ihmeesti helpottaa tuon sairaanhoidon puolella. Siihen asti: Koettakaa kestää! Perintöjä tulla ropisee ihan mukavasti sitten, elleivät ole ehtineet tuhlata kaikkea Epsanjan rantalomakohteisiin.

Rauta soi ja ro... (ei varmistettu)

Kuntaliiton kanta on tietty asiaa vastustava.
Tässä viime vuosina on KT ja kunnat venkoilleet asian kanssa. On työntekijät aivan tarpeeksi saaneet kärsiä väsymyksen / uupumuksen kanssa.
Asiaa on hyvin monessa hoitopaikassa otettu esille ja asiaa on myös viety valvovalle viranomaiselle ja niissä paikoissa, joissa ollaan todistettavasti huomattu puutteita nimenomaan mitoituksen kanssa, ei asiat ole mitenkään parantuneet.
Kun sisa on teksiteissä suosituksena, niin silloin on hyvin helppo kiertää suositusta.

Kun asia kirjataan tektiin lakina, niin on mustaa valkoisella. Vaikka tunnetusti KT ja kunnat tätäkin lakipykälää varmasti tulee rikkomaan.
Lakiteksti on kirjattava niin hyvin, että siihen ei jää "porsaanreikiä", joita voidaan hyväksi käyttää. Tässä on nyt ajettava vanhusten asiaa ja myös henkilöstön työhyvinvointi ja jaksaminen on myös huomioitava.
Toivoisi todellakin tähän vanhusten huoltoon saatavan REHELLISTÄ toimintaa.
Siten,että myös ammattijärjestöt hoitavat oman osuutensa niin,että jäsnistö saisi työrauhan ja työssa jaksaminen huomioitaisiin. Asioihin on puututtava nopeassa aikataulussa ja päättäväisesti.
Vaatii vain tahtotilaa ja hyvässä hengessä tapahtuvaa toimintaa, niin vahnustenhuoltokin saadaan toimimaan inhimillisesti.
Jokainen meistä on joskus vanhus ja tarvitsee hyvää hoitoa ja huolenpitoa.

Hoitaja (ei varmistettu)

Voi Räty pieni, kun ne rahat revitään sitten jostain epäolennaisista menoista pois. Vanhusten hoito ja huolto on aivan järjettömän huonoissa kantimissa tässä ns "sivistysvaltiossa". Omaishoitajien henki laitetaan köykäisesti peliin, ja näännytetään heidät loppuun hoidettavan kanssa samaa tahtia.

Kuka haluaisi rakastaan laittaa hoitolaitokseen, jossa ei taata edes riittävää määrää henkilökuntaa? Ne, jotka kovaa työtä tekevät pienellä palkalla ja suurella sydämellä, ajavat itsensä loppuun ja vaihtavat alaa.

G-R on viimeinkin päätynyt oikeaan ratkaisuun, vaikka tekeekin päätöksiä kuin tuuliviiri. Toivon mukaan tämä päätös nyt pitää ja lakiin saadaan minimihoitajien määrä juntatuksi.

Ex-hoitaja (ei varmistettu)

Myönnöt kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeisiin, hakukierros 2012

Africarewo ry 27309301 SOM/Kokonasivaltainen HIV/AIDS valistustyö 63 340 66 800 66 800
Africarewo ry 27311401 SOM/Synnytysklinikka- ja koulutushanke 84 950 100 000 128 050
Arabikansojen ystävyysseura ry 85904101 GAZA/Diabeetikkolasten ja -nuorten terveyskasvatusohjelma 17 965 23 877 18 158
Autismi- ja Aspergerliitto ry 66604501 BNG/Autismin kirjon lasten ja nuorten opetus ja kuntoutus 75 000 75 000 75 000
Crisis Management Initiative ry 25102001 LIBE/Rauhanneuvottelu naisiin kohdistuva väkivalta 160 000 0 0
Crisis Management Initiative ry 27805101 SUD/Etnisten ryhmien välinen luottamusta rakentava valtionrakennusdial 300 000 400 000 0
Crisis Management Initiative ry 62507001 AFG/Paikallistason poliittisen reintegraation tukeminen Afganistanissa 257 356 399 690 0
Crisis Management Initiative ry 86000701 KAUK/Mustanmeren rauhanrakennusverkosto 300 000 200 000 0
Crisis Management Initiative ry 13600801 MAROKKO/Valtion ja kansalaisyhteiskunnan välisen dialogin tukeminen Maro 100 000 0 0
Crisis Management Initiative ry 13900301 TUN/Valtion ja kansalaisyhteiskunnan välisen dialogin tukeminen Tunisias 150 000 0 0
Crisis Management Initiative ry 85906201 PALES/Dialogin ja konsensuksen edistäminen 520 000 500 000 0
DODO-Tulevaisuuden elävä luonto 25500901 MALI/Sinsibere3-Naidet aavikoitumista 7 850 0 0
Elämä ja valo ry 28506201 UKR/Ukrainan romanikylien kyläkehitysohjelma 49 300 0 0
Gannaane ry 27307001 SOM/Peruskoulun rakennusproj. El-Adde kylässä 45 000 0 0
Green Living Movement Suomi ry 28816401 SAM/Viljelijän markkinat - Tuottaville markkinoille pääsyn mahdollistami 16 990 16 990 16 990
Havulaakson Lapset ry 28000701 SWZ/Esikouluopetuksen kehittäminen Swasimaassa (EduGate) 150 000 150 000 150 000
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö 22701101 BOTSWANA/Lut. kirkkojen diak. ja sosiaal. vastuun kehittämisohjelma 170 000 150 000 100 000
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö 28922901 ALUE/Sosiaalisesti ja taloudellisesti syrjäytyneiden tukeminen eteläis 150 000 150 000 150 000
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö 28115101 NAM/Sosiaalisen vastuun ja yhteisökehityksen edistäminen 193 000 193 000 150 000
Horisontti Team ry 27307101 SOM/Nuorten työpajat 94 990 0 0
Interpedia rf 22901401 KAME/Hyvä elämä Akon ja Misajen alueen vammaisille lapsille 49 000 95 000 66 000
Interpedia rf 66013801 NEP/Laadukasta koulutusta Länsi-Nepalin lapsille 70 000 100 000 96 000
Karl ja Fiina Ojansuun säätiö 24821001 KEN/Kehitysvammaisten opiskelijoiden tuottava työpaja 50 000 0 0
Katajamäki ry 64516601 IND/Yhteisöjen terveyden elinehtojen turvaaminen perinteisen lääkintäjär 34 843 0 0
Kenfin Bridge Ry 24820901 KEN/Orpojen ja havoittuvisten lasten tukihanke 33 663 33 855 36 429
Keski-Aasian kansojen yhdistys Julduz ry 66700701 UZB/Kansalaisjärjestön kapasiteetin vahvistaminen 16 610 16 954 16 954
Kestävä tulevaisuus ry 67401601 AZE/Kestävän yritystoiminnan kehittäminen ja paikallisen käsityöteollisu 54 536 51 986 55 811
Kiteen Ev. Kansanopiston Kannatusyhd. ry 28814901 SAM/IT-koulutuksella kohti tasa-arvoa, demokratiaa ja taloudellista ka 15 970 3 500 0
Käymäläseura Huussi ry 28000301 SWA/Msunduzan kuivasanitaatiohanke 52 098 51 030 0
Käymäläseura Huussi ry 28813501 SAM/Sambian kuivasanitaation kehittäminen 67 220 63 993 0
Liana ry 28233101 TAN/Elinkeinojen ja ympäristön parantaminen sadevesiviljelyllä Mwangas 21 339 36 524 0
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry 28233701 TAN/Liikuntaa äideille ja tyttärille 64 750 64 200 64 000
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry 28235201 TAN/Koulutusta Liikunnalla Yläasteelle 85 920 81 750 57 800
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry 28235301 TAN/Terveystiedon opetuksen kehittäminen opettajien koulutuslaitoksissa, 87 340 74 200 63 100
Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry 28235401 TAN/Valmistuvien liikunnanopettajien integrointi liikunnan opetukseen pe 73 000 0 0
Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry 66012001 NEP/Etelä-etelä-seksuaalioikeushanke 50 971 120 000 0
Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry 26102001 NIGERIA/Ibadanin kouluterveydenhuoltoprojekti 63 442 85 123 80 710
Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry 27311301 SOM/Somalian kansallisten tuberkuloosiohjelmien tukeminen tuberkuloosie 208 387 232 231 253 561
Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry 45408401 PER/Isinaima Iti; Shipibo-kansan seksuaaliterveysprojekti 122 686 124 380 119 942
Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry 66014001 NEP/Integrating Mental Health in Primary Health Care in Post-conflict se 111 854 113 429 122 449
Maailman Luonnon Säätiö WWF Suomen Ra6h3a000801 BHU/Maaseudun köyhyyden vähentämistä kestävällä luonnonvarojen käytöllä 207 325 210 035 211 225
Maailman Luonnon Säätiö WWF Suomen Ra6h6a013901 NEP/Hyvää työtä terveessä ympäristössä - työntekijöiden järjestäytyminen 152 686 158 595 154 998
Marttaliitto ry 22901301 CMR/Köyhien naisten oikeus omiin tuloihin ja ruokaturvaan 37 300 21 410 10 960
Msingin Ystävyysseura ry 28234901 TAN/Omatoimisuus 8 700 9 500 10 000
Naistoimittajat ry 62505901 AFG/Naistoimittajien koulutus 109 000 104 000 81 600
Niilo Mäki Säätiö 29813101 ERITT/Erityistukea tarvitsevien lasten oppimisen tukeminen 85 000 85 000 85 000
NuevoMundo ry 44003601 ECU/Salinaksen yrittäjyyskoulu 36 876 34 970 39 144
Operaatio Mobilisaatio ry 62507301 AFG/Itä-Afganistanissa vammaisten mukaanottaminen kaikilla elämän alueilla 120 800 120 800 120 800
Operaatio Mobilisaatio ry 64515301 INTIA/Dalit koulutus- ja yhteisönkehittämishanke 112 200 40 000 125 700
Opetusalan ammattijärjestö OAJ ry 23900101 GABON/Opettajajärjestö SENAn vahvistaminen ja järjestöjohdon koulutus 18 700 15 300 7 900
Ortaid 87301501 MLA/Selviytyjistä osaajiksi - naisten työllisyyshanke 50 012 44 512 41 212
Patmos Lähetyssäätiö 67201101 ARMENIA/Vammaisten lasten elämänlaadun ja kuntoutuksen kehittäminen 65 710 56 100 0
Psykologien sosiaalinen vastuu ry 85905401 PALES/Sotatraumojen kuntoutus ja ennaltaehkäisy 32 168 32 168 32 168
Puntland Community ry 27310101 SOM/Khat awareness and youth empowerment 46 350 46 350 46 350
Sahan International Relief Association 27306401 SOM/(Sahan resurssiverkosto) Peruspalv. kehitt. 74 183 0 0
Sahan International Relief Association 27307801 SOM/Aikuisten koulutustuki 45 274 0 0
Shiffa ry 27309101 SOM/NASIB - Naisten tiedottaja- ja mediakoulutus Somaliassa 132 320 106 490 113 670
Shiffa ry 27311501 SOM/Terveyttä ja hyvinvointia - video- ja radio-ohjelmasarja Itä-Afrikan 32 450 42 500 31 050
Somali reconstruction and social develop 27310701 SOM/Waaberi peruskoulutusprojekti 40 113 0 0
Somalian mehiläiskulttuuriyhdistys ry 27311601 SOM/Puhdas vesi 30 586 0 0
Suomalainen lääkäriseura Duodecim ry 89844201 ERITT/Global Health-opetuskokonaisuus 119 615 270 000 378 668
Suomen 4H-liitto 28115301 NAM/4H nuorisotyön kehittäminen 144 350 100 000 122 300
Suomen Baptistikirkko 27202201 SLE/Koulujen kunnostus- ja tukihanke Bossa 19 884 15 558 15 558
Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähet 23816801 ETH/Darimun maaseudun elinolosuhteiden kehitysprojekti 214 150 177 776 94 136
Suomen Kirjastoseura ry 28235001 ERITT/Kirjastot ja kehitys 195 800 201 550 212 600
Suomen lasten ja nuorten säätiö ry 45100601 PAR/Nuorten työllistymisen edistäminen koulutuksen ja pienyrittäjyyden k 156 355 180 000 127 005
Suomen lasten ja nuorten säätiö ry 45408501 PER/Nuorten johtajuus, yrittäjyys ja taloudellisesti kestävä kehitys 170 000 170 000 170 000
Suomen lasten ja nuorten säätiö ry 45408601 PER/Nuorten työllistymisen tukeminen ja elämän taitojen vahvistaminen Pe 178 000 150 000 188 000
Suomen Lions-liitto ry 64006501 SRL/Lions Sight First - silmäsairaala, Ratnapura, Sri Lanka 66 500 52 500 34 000
Suomen Luonnonsuojeluliitto ry 25201001 MAD/Metsien suojelu ennallistaminen ja monitorointi 90 000 90 000 90 000
Suomen Pakolaisapu ry 27202101 SIERRA LEONE/Omaehtoisen sosiaalisen muutoksen vahvistaminen 148516 168300 150450
Suomen Pakolaisapu ry 27201801 SIE/Nuorten työllisyys- ja koulutushanke 345 865 345 000 345 000
Suomen Pakolaisapu ry 28504701 UGANDA/Pakolaisten aikuislukutaitokoulutus 260 983 0 0
Suomen Pakolaisapu ry 76405001 THAI/Burmalaisten pakolaisten kouluttaminen ja tuki 229 442 272 000 262 225
Suomen Partiolaiset ry 26902801 SEN/Woomal-2 - ympäristövaikuttamisen ja ympäristökestävien pienyrit 88 348 90 249 90 134
Suomen Pipliaseura 22801901 BURUNDI/HIV/AIDS/-hanke "Laupias samarialainen", Burundi 88 852 77 800 74 750
Suomen Setlementtiliitto ry 28235501 TAN/Opetuksen ja oppimisympäristön kehittäminen Tansanian syrjäseuduilla 33 850 36 100 34 600
Suomen Somalia-verkosto ry 27311701 SOM/Sahansaho - Somalian aavikoitumista vastaan 84 801 0 0
Suomen Vapaakirkko 44003901 ECU/Napon läänin erityislasten ja -nuorten oppimisen polku 114 300 130 200 128 000
Suomen Ylioppilaskuntien Liitto ry 34701601 GUA/Luonnonkatastrofien riskialttiuden vähentäminen mayayhteisöissä 49 150 51 465 0
Suomen Ylioppilaskuntien Liitto ry 75301501 MOL/Yhteisöryhmien muodostaminen ja kouluttaminen yhteisöjen taloud 59 198 57 375 55 192
Suomi-Kuuba seura ry 33801201 CUB/Syöpää sairastavien lasten ja nuorten hoidon parantaminen Las Tunasi 18 925 0 0
Suomi-Namibia seura ry 28113701 NAM/Käsityö- ja taidekasvatus 33 000 33 000 0
Suomi-Somalia seura ry 27310601 SOM/Terveyskeskustoiminnan tukeminen Somaliassa 39 041 38 646 0
Svenska lutherska evangeliföreningen i F 24820701 KEN/ABC, Vattenförsörjning 21 200 0 0
Svenska lutherska evangeliföreningen i F 24820801 KEN/Förbättring av vattenförsörjningen 12 000 0 0
Taksvärkki ry 25916301 MOZ/Nuorten toimeentulo ja osallistuminen 159 222 139 200 149 830
Taksvärkki ry 25200901 MADAGASKAR/Luku- ja kirjoitustaito nuorille 190 488 115 591 0
Tampereen NNKY ry 28235101 TAN/Yksinhuoltajaäitien tukihanke Kichanganin ja Kingon kaupungin osiss 14 400 13 500 14 100
Tampereen Yrittäjänaiset ry 28115201 NAM/Naisyrittäjyyden edistäminen Namibiassa - Naiselta naiselle 70 000 70 000 70 000
Tekniikka Elämää Palvelemaan ry 27309401 SOM/Opeta tyttöjä - opetat koko perhettä 26 696 30 817 0
Tulevaisuuden johtajat ry 24818801 KEN/Kenian koululaisille 19 900 19 900 19 700
Turun lähiradioyhdistys ry 28506401 UGANDA/Naisten Edistyksellinen Eetteri 47 000 45 000 45 534
UFF - Landsföreningen U-landshjälp 22504701 ANG/Opettajaopisto Kuando Kubangon provinssiin Angolassa 446 958 162 289 172 886
UFF - Landsföreningen U-landshjälp 25302201 MALAWI/Naisten maanviljelystoimintaryhmä, Dowa, Malawi 238 411 233 861 193 228
UFF - Landsföreningen U-landshjälp 25916201 MOS/Opetuksen laadun parantaminen Manican maakunnan peruskouluissa 243 742 173 305 167 788
Vaasan kehitysmaaseura ry 28232201 TAN/Kansanperinteen kerääminen Morogoron alueella 13 173 0 0
Vaasan kehitysmaaseura ry 28235601 TAN/Tansanian vankiloiden psykiatria-projekti 37 398 24 092 13 306
WaterFinns ry 76908901 VIE/Saippuan avulla tehdyn käsienpesemisen edistäminen etnisten vähemmi 29 170 101 650 49 150
WaterFinns ry 28229101 TAN/Mtwara: Kyläyhteisön vesihuoltoprojekti 81 927 33 035 17 178
Viestintä ja kehitys -säätiö 26101501 NIGERIA/Ympäristöjournalismin kurssit Nigeriassa 31 000 31 000 31 000
Viestintä ja kehitys -säätiö 79810001 ERITT/Keski-Aasian journalistiliitto 33 049 33 049 33 049
Vähemmistöryhmien tukijärjestö Omega 64516501 INT/Tamangien koulutus- ja kulttuurikeskuksen perustaminen Länsi-Bengali 23 505 23 970 22 610
Yhteiset lapsemme ry 42803201 BOL/Lapset ja nuoret keskiössä Oruron kunnan koulu- ja kaupunginosayhtie 34 000 30 000 30 000
Ympäristö ja Kehitys ry 24819701 KEN/Uuden liesimallin kehittäminen 66 850 25 740 16 266
Zimbabwen AIDS-orvot 26518401 ZIM/Dzivaresekwan AIDS-orpojen koulutusprojektin infrastruktuuri 60 000 50 000 40 000
Äetsän seudun kehitysmaaseura 25916401 MOS/Alto Ligonhan LEADER-toimintaryhmä 29 750 29 750 25 500
10 555 887 8 994 510 6 683 274

http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=88069&GUID={39D91FEC-6A6F-4F64-8769-6381D8317685}

Vuosien 2012-2014 myönnöt kansalaisjärjestöille

Lisätietoja: kansalaisjärjestöyksikön päällikkö Pirkko-Liisa Kyöstilä, puh. (09) 1605 6365, tai lähetystöneuvos Marjatta Laires, puh. (09) 1605 6434, sähköposti: etunimi.sukunimi@formin.fi

http://formin.finland.fi/public/defa...&culture=fi-FI
© Ulkoasiainministeriö
Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: (09) 160 05 tai 578 15

Henna (ei varmistettu)

Kiitos copypaste-informaatiostasi, Henna. Ilmeisesti halusit kiinnittää huomiota presidentti Ahtisaaren perustaman CMI:n saamaan julkiseen tukeen.

Punikki (ei varmistettu)

Henna laittaa kansalaisjärjestöjen työn ja vanhustyön vastakkain. Miksi? Kansalaisjärjestöt tekevät hienoa työtä, josta osa koituu vanhusten hyväksi. Totta kai joitakin eriä voidaan arvostella, mutta miksi vain kansalaisjärjestöt olisivat pahiksia?

Rahaa on. Viime vuonna valtion tulot olivat noin 50,5 miljardia euroa. Henna olisi voinut koota joutavista menoista vaikkapa erilaisiin aseisiin eli nopeasti vanhenevaan sotakalustoon sijoitetut menot. Vastaavia turhakkeita on toki muitakin.

asiaihminen (ei varmistettu)

Lämmin kiitos päätöksestä.
Kuka valvoo että se toteutuu?
Ainakin Helenan vanhainkodissa aiemmin laskettiin KIELITAIDOTTOMAT siivoojat hoitajiksi ja valehtelivat ihan kirjallisesti monia juttuja kuten että "meillä äitinne ei ole kaatunut kertaankaan" kun antoivat kammottavia annoksia lääkkeitä joista valitin valittamasta päästyä: jotka lopetettiin kunnonpaikassa eli Kustaankartanossa kokonaan josta Jumalainen kiitokseni vieläkin!
Eivät tienneet että minulla jo oli Malmin epikriisi jossa luki: "tuotu Helenan vanhankodista ja löydetty useasti maasta makaamasta".
Voi saatana sentään ja periköön nämäkin valehtelijat, sanon minä!
Ja ihan läänille tekivät niin JA IHAN KIRJALLISESTI ja lääni uskoi! VAIKKA NÄKI DOKUMENTIT!
Löytyykö Suomesta enää rehellistä virkamiestä?
Taistelkaa hyvät ihmiset vanhuksienne puolesta, se kannattaa. Jumala ainakin siunaa!

ikävöin oikeutta (ei varmistettu)

Missä Rädyn omatunto?????RÄTY ALOITTI HETI RAHASTAMISEN.

Räty kyllä tietää että Helsinki ainakin on perustanut hoitajille VÄLITYSFIRMAN, jonne itse palkkasivat itsensä ja ottavat parhaat ja rahakkaimmat keikatkin eli viikonloput ja sunnuntait ja sitten lopuille annetaan kierrätyshoitajan paikat.

JOTTA EI TARVITSE PALKATA VAKITYÖHÖN!
JOTTA EI TARVITSE PALKATA VAKITYÖHÖN!
JOTTA EI TARVITSE PALKATA VAKITYÖHÖN!

JA, KUN TULEE KUULEMMA HALVEMMAKSI TEETTÄÄ NIILLÄ OSASTON VAKI- HOITAJILLA YLITÖITÄ!!!!JOTKA OVAT JO MUUTENKIN VÄSYNEITÄ!!!
MIKSI TEHY EI TÄHÄN PUUTU?
EIKÄ TYÖSUOJELUVIRANOMAISET?
No, syy on selvä, ei koira jne...vanhusten hengen kustannuksella!

ÄLKÄÄ VALEHDELKO ETTEI OLE RAHAA!
ON, SILLÄ RINTAMA-NAISET JA MIEHET SEN TEKIVÄT JA ELÄKKEELLE PÄÄSIVÄT.

HOITAJIA TASAN ON MUTTA KUN NIITÄ EI PALKATA KUN KIERRÄTETÄÄN VÄLITYSFIRMOISSA. VAKIHOITAJAT TULEVAT KALLIIKSI KEIKKALAISIIN NÄHDEN JA SIKSI ON HALVEMPAA KIERRÄTTÄÄ VÄLITYSFIRMOJEN KAUTTA.

JOPA ERÄS YLIHOITAJA TOKAISI: MEIDÄN TÄYTYY PALKATA VÄLITYSFIRMAN KAUTTA JOTTA SAAVAT SIELLÄ TÖITÄ.

MIKSI TRÄTY VALEHTELEE???? TAI EI SITTEN TIEDÄ? MUTTA SE SE OUTOA ON JOS EI TIEDÄ......

Puistattavaa va... (ei varmistettu)

Emme mekään pidä kyttyrää että joku hoitaja uhkailee ja käyttää mielivaltaansa miten huvittaa. Kyllä mekin tarkkailemme koska ulkopuolinen taho ei resursseiltaan kerkiä. Se palvelee kaikkien etua. Millä silmällä?onko se parempi että jatketaan samalla tavalla vai kirjataan se mitä yksilöllisesti riittävän palvelutason aikaansaamiseksi edes pitäisi olla siis muulloin kuin virka-aikana?Voi pikemminkin kirjata vähimmäismäärän laadukkaan hoitovelvoitteen takaamiseksi niin ei tarvitsisi kuunnella henkilökunnan selityksiä siitä miksi homma ei pelitä edes vuoden päästä reklamoinnista.Laadukas väki kuten monet omaishoitajat eivät ole valmiina korjaamaan erinäisten paikkkojen palvelunlaadun puutteita ilmaisella työllä ja/tai hankkimalla lisäkustanteista palvelua jota kuntoutusosastoilla edes vähänkin tarjotaan alle puolella siitä mistä makaavat joutuvat pitkäaikaispuolella kestämään. Ihmiset todella pelkäävät siellä, siis potilaat ja omaiset. Onko se elämänlaadun kunnioittamista kun haluaa mieluummin kuolla kuin olla siellä? nämä kuitataan samalla selitysrainalla uudelleen ja uudelleen. Ei ikäihminen pysty yksin pitämään puoliaan kunnan selittelevää palvelua kohtaan ilman luotettavaa apua.Rahaa siis kunnalla näyttää olevan mitä mihinkin aparaattiin muttei esim. Omaishoidon tukemiseen vaikkapa jossain laadukkaammassa ympäristössä. Totta, se ei ole mahdollista, AINAKAAN tällä koordinoinnilla, valmistelulla ja sekoilulla ja ennenkaikkea kohdistetuilla ukaaseilla kun hommasta valitetaan.Kuitenkin linjaukset hajautetusta palvelumallista on linjattu jo aikoja sitten.

h.m. (ei varmistettu)

Niin, ketä lasketaan mitoitukseen.
Kielitaidottomat siivoajat; se oli jo tuotukin esille. Sihteeri, lähiesimiehet, maahanmuuttaja opiskelijat,; joiden kielitaito ja koulutus ei riitä kiriteereihin, jne....
Sumutusta on hyvin paljon noissa luvuissa.
Joten jos tämä laki astuu voimaan, on äärimmäisen tärkeää,että kriteerit on kirjattuna selkeästi. Siten,että tuo "vemppoon" harrastaminen saadaan loppumaan.
On todellakin pokkaa harrastaa tuollaista epärehellisyyttä, kun siitä varmasti ennemmin tai myöhemmin jää kiinni. Missähän on se omatunto, vai eikö sitä tämän päivän Suomessa enää tarvitse olla ????

Hoitaja (ei varmistettu)

Ihminen tarvitsee yhteiskunnan erityissuojelua elämänkaarensa alku- ja loppupäissä. Lastensuojelulaki meillä jo on, puuttuu vielä vanhusensuojelulaki.

Asetus lasten päivähoidosta (239/1973) ja sen vuodelta 1992 oleva § 6 määrittelevät henkilökunnan pätevyyden ja määrän lapsukaisten määrää kohti. On loogista, että pätevyydet ja minimimäärät merkitään myös vanhusten määrää kohti ja juurikin erilaisiksi esimerkiksi osastoittain. Raskaasti hoidettavat tarvitsevat erilaiset määrät aivan kuin "erityisen hoidon ja kasvatuksen" tarpeessa olevat päivähoitolapset.

asiaihminen (ei varmistettu)

En minä tuota Mariaakaan kehuskella voi.
Kerralla tämäkin mielipide pitää ilmoittaa jykevästi.

Räty on mielipiteenvapautensa kanssa yhtä Mariankin kanssa - oikeus puhua, kuten lienee laita minunkin...

Suoraan sanon minäkin: "Räty voi matkustaa "vähien rahojensa" kanssa veroparatiisiin, takaisin ei tarvitse tulla...

Inhimillisten -, empatiankykyiselle en tämmöistä toivettani sano.
Heille sanoisin: "Mistä teitä Suomi voi lisää löytää?"

Timo K. Perttilä

Martti, Guzeninan on pakko vihdoinkin ottaa kantaa vanhusasiaan, kun meni mokaamaan edellisen aloitteensa ja Arja Juvonen toi sen niin näkyvästi julkisuuteen.
Muuten Guzenina ei olisi hiiskunut sanaakaan, mutta kun torso lakiesitys tuli julki oli hänen pakostakin näin ennen vaaleja alkaa korjata sitä.
Sivistysvaltio pitää todellakin huolta kaikista heikoimmistaan, siitä sivistysvaltio tunnetaan ja sen huolenpidon tasosta. Jo olisikin aika vanhustenkin saada lain turvaama oikeus omasta turvallisuudesta ja kunnollisesta huolenpidosta!

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

Kyllä tämä Rikhartsooni ottaa taas kantaa asiaan,kun asisaan,vaalien läheisyydessä.

Taas näitä perinteisiä " takinkääntäjiä"

Mitäs on puheet ja lupaukset vaalien jälkeen,kun on oma selusta turvattu.

XXX (ei varmistettu)

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Laura Räty on ehkä oikeassa siinä, kun hän epäilee sitä, riittävätkö kuntien rahat kunnolliseen vanhustenhoitoon.

Mutta kokoomus Kataisen johdolla kärrää Suomen verorahoja Kreikkaan, Portugaliin, Irlantiin ja Espanjaan. Lisäksi tukijonossa on ainakin Kypros.
Rahankärräämisessä koko0muksen apupuolueina ovat muut hallituspuolueet, esim. sdp.

Laura Räty voisi kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana vaikuttaa rahankärräämiseen Eurooppaan. - Kuten myös sdp:n ministeri Maria Guzenina-Richardson.

vanhushoitoraha... (ei varmistettu)

Vanhustenhoidosta saa aina aikaan käsittämättömän hysterian. Siinä ei järki ota vastaan mitään uutta informaatiota. Hoidon taso ei parane, jos ei ole rahaa palkata uusia hoitajia tai näitä hoitajia ei löydy palkattaviksi.

Guzenina rakensi itselleen tikkunekun budjettineuvotteluihin ja varsinaiseen budjettiriiheen. Asia pysyy näin tapetilla yli kunnallisvaalien vaikka ratkaisu roikkuu edelleen ilmassa. Nekkua on mukava nuoleskella.

Hjallitusta? (ei varmistettu)

Hjallitusta, ensinnäkin vanhustenhoidosta puhuminen ja kunnollisen hoidon vaatiminen ei ole mitään hysteriaa, vaan tosiasia, joka täytyy korjata.
Ja rahaa löytyy, kun sitä halutaan vapauttaa vanhusten ja vammaisten hoitoon.
Rahaa palaa niin paljon turhuuteen, joka on aina mennyt vanhus- ja vammaishoidon edelle.
Pitäköön halvempia pippaloita ja tarkitakoot julkisen talouden varat mihin kaikkeen älyttömyyteen niitä ollaan törsäämässä.
Ja valtaapitävien palkkoja ja palkkioita voisi alentaa, saavat liian hyvää liksaa, etteivät halua ymmärtää heikkojen ja avuttomien tarpeita.
Eduskunnassakin on niin monta kansanedustajaa ja ministeriä hyvällä liksalla, ovatko hekin kaikki vammaisia, kun jokaisella on henkilökohtainen avustaja?
Turhaa, näin pieni maa pärjää vähemmälläkin hallintoväellä. Avustajat pois ja puoluetuet pois ja nekin rahat säästyvät hoitopuolelle.
Samoin kuntien virkamiehet saavat ansiotonta bonusta tekemättömästä työstä.
Rahaa löytyy, kun on halua!

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

Edelliselle: et näköjään osaa lukea toisten tekstejä. Jos osaisit, kehottaisin lukemaan tämän viestiketjun jokaisen tekstin.

Omassa tekstissäsi on tasan yksi virke, joka ei harhauta lukijaa.

hjallitusta? (ei varmistettu)

Nimim:Henna on laittanut hyvän listan.

Kun näitä kaikenlaisia ja ihmeellisiä huu-haa avustus järjestöjä,säätiöitä,yhdistyksiä,ym näyttää olevan pilvin pimein.

Ja kaikki on kinumassa rahoja omiin toimintoihinsa,ja kaikki tietenkin väittävät että apu menee perille juuri siihen kohteeseen,mihinkä niitä varoja on kerätty ja pyydetty.

Varoja tungetaan ulkomaille satoja miljoonin vuosittain mukamas hyväntekeväisyyden ja avustuksen nimissä.

Taitaa todellisuudessa suurin osa näittenkin edellämainittujen puulaakien rahavirrat kulkeutua veroparatiisivaltioiden pankkeihin.

Sveitsi.Luxemburg.Liechtenstein.Jersey.Belgia.monaco.Guemset.Itävalta.Andorra.Neitsyt saaret.Gayman saaret.ym,ym..

Sitten on nämä välistävetäjät,jokaiseen avustuskohteeseen meneviä varoja katoaa vielä matkanvarrelta.

Avustuksia menee sotaa käyviin valtioihin korruptoituneiden valtion pämiesten & viranomaisten omaan käyttöön.

Kun ollaan varoja pyytämässä Suomen vähäosoisille,vanhusten hoitoon,ym..niin sama vastaus aina rahaa ei ole.eipä sitä ole,kun kaikki on kärrätty ulkomaille.

Tähän päälle vielä nämä eu,n konkurssivaltioiden tukemiset,niihin kyllä rahaa löytyy.

On ihan Suomen päättäjien & poliitikkojen kunnia-asia saada maksaa ja mennä takuuseen muiden rikkaiden EU veloista ja maksuista.

Aa-Pee (ei varmistettu)

Ottaa päähän eniten se, että Laura Räty on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava kaupunginjohtaja. Juuri hän vastaa vanhustenhoidosta ja viime kädessä sen henkilöstömäärästä. Miten hän saattaa antaa julkisuuteen tällaisia lausuntoja, että minimihenkilöstön määrä on liian kallista. Juuri Helsingin kaupungin hoitopaikat kärsivät eniten liian pienestä henkilöstämäärästä. Käykääpä vain haastattelemassa isoja vanhustenkeskuksia, niissä vedetään niin pienellä henkilöstömäärällä, että ihan itkettää. Ja tätä mieltä on siis kaikesta vastaava johtaja, että kallista olisi hoitaa paremmin.

Lähihoitajatar (ei varmistettu)

Töiden suunnittelu oikein on myös hyvin tärkeä asia.
Useissa vanhustenhoitopaikoissa hoitajat tiskaavat, vievät roskia ja likapyykkejä pois osastolta, lajittelevet liinavaatteita,,,, jne. listaa voi jatkaa....
Oheistoimiin on varmasti saatavilla työntekijöitä.
On se vaan aika rikas sellainen työnantaja, jolla on varaa maksaa mm tiskaamisesta sairaanhoitajan palkka.
Ja kyllä jotenkin vaan monia "turhauttaa" kun hyvän koulutuksen omaavana joutuu tekemään oheistoimia ja siksi ei kerkeä tehdä koulutusta vastaavaa hoitotyötä. Siis sitä mihin on työnantajan palkkaamana palkattu ja johon on vuosien koulutuksen saanut.

Hoitaja (ei varmistettu)

Hoitaja, sanot täyttä asiaa. En ymmärrä kuka keksi tämän, että kaikki tekevät hoitotyössä kaikkea.
Olen ollut alusta asti sitä mieltä, että hoitajat ovat hoitajia, pesijät pesijöitä, siivoojat siivoojia, laitosapulaiset laitosapulaisia jne.. Ennen näin olikin, sitten joku älypää keksi tämän systeemin, että jokainen tekee kaikkea. Ei mitään järkeä kouluttaa
erikoissairaanhoitajaa siivoamaan paskaa. Voisihan sitä, sitten tämän kaavan mukaan laittaa lääkäri pyykinpesukoneen hoitajaksi.
Siihen aikaan noin 30- 40 vuotta sitten, kun jokainen tiesi tehtävänsä hommat sairaaloissa ja laitoksissa toimivat. Liitot asialle ja asiat järjestykeen.

Suomalaiset rin... (ei varmistettu)

Tällä hetkellä henkilöstömitoitus on todella alhainen ja esim. dementiakodissa missä työskentelen, ei aikaa ole ulkoilluttaa, eikä seurustella vanhuksien kanssa. Siinä he kävelevät levottomina pitkää käytävää edestakaisin ja osa masentuu asukkaista jo tästä syystä. Kuinka moni meistä hyppisi seinille, kun ei voisi ulos mennä vuosikausiin, mut mitäpä ne vanhukset tarvitsee?? Henkilökunnan sairaslomatkin varmaan vähenisivät, kun hoitajia olisi enemmän, eikä sijaisiakaan tarvitsisi niin paljon ja työmotivaatio varmasti nousisi, kun hoitajia vakinaistettaisiin. Nyt ei voi kyllä kehua. Onnekseni omaa työuraa ei ole enää kuin pari vuotta, jos sinne asti jaksaa vedättää, tällä hetkellä teen puolikasta. Mutta ikänä en haluaisi itse tuollaiseen laitokseen hoidokiksi, toivottavasti armomurha on Suomessa silloin laillinen, kun olen vastaavassa tilanteessa. Hoitotestamentti on viel väsäämättä, mut tarttis pian tehä.

Empaattinen hoitaja (ei varmistettu)

miättikää viimestä kuukautta noissa muissakin hommissa ja tehkää johtopäätökset. ammatti-ihmiset asialla???? no oma syymme sinne on valittu mitä on. siis oikeesti eihän siellä ketään tiedä hommista yhtään mitään senhän takia siellä on ne ns. kuisk. ei ku neuvonantajat

rane

Viime viikkojen osinkoverojupakka taas kerran todistaa, että hallitus ei tiedä, mitä sen päätökset merkitsevät.
Mielenkiintoista oli, että Vasemmistoliiton Arhinmäki nosti julkisuuteen sen, että hallituksen päätös olisi antanut rikkaille mahdollisuuden osinkoveron kiertämiseen suurimmaksi osaksi.
Kataisen kokoomus ei taida enää olla kiinnostunut pienosakesäästäjien äänistä

Muistetaanko en... (ei varmistettu)

Tarkennus edelliseen:
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäelle, millaisia seurauksia hallituksen osinkoveropäätös aiheuttaisi. Sen jälkeen Arhinmäki sai annettua julkisuuteen tiedon, miten hallituksen osinkoveropäätös suosi kaikkein rikkaimpia. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013040416861553_uu.shtml)

Tarkennusta (ei varmistettu)

Rahat riittää ainakin Espoossa ihan mihin hoitoon tahansa mutta jos rahat aina sidotaan hankkeisiin mistä pienempi tarve niinkuin joku älytön metro vaikka bussit on keksitty niin se on sitten toinen asia.Espoolla olisi varaa kansalaistensa sairaanhoitoon,vanhustenhoitoon,kolulujen parantamiseen,lasten päivähoitoon se on vaan priorisointi kysymys.

yrittäjä (ei varmistettu)

Jos sdp-n tarvi tehdä ministerinkierrätystä,niin ehkä olisi kannattanut aloittaa ihan huipulta eli valtiovarainministeri kiertoon.ei Jutta hyvä Sdp- kannatus nyt ainakaan nousuun lähde-päinvastoin.Guzenina on ollut erinomainen ministeri ja sanonut asiat niinkuin ne on...

Jannu (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun