Hätkähdyttävä tulos: Alkoholiongelmat vievät elinvuosia kantakaupungin naisilta

Alkoholiongelmat vievät naisilta yhä enemmän elinvuosia. Helsingissä tilanne on pahempi kuin Suomessa keskimäärin.

Tiina Örn

Helsingin kantakaupungissa asuvilla naisilla on kohonnut riski kuolla ennenaikaisesti alkoholiin liittyvien syiden takia.

Hätkähdyttävä tieto käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa tekeillä olevasta tutkimuksesta, josta Helsingin Uutiset sai haltuunsa ennakkotietoja.

– Helsinki menettää alkoholin vuoksi selvästi enemmän inhimillistä potentiaaliaan kuin koko maa keskimäärin, ehkäistävissä olevien ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien määrää tutkiva lääketieteen ja kirurgian tohtori Mikko Vienonen Audiapro Oy:stä.

Hänen tutkimuskumppaninsa, Itä-Suomen yliopiston terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen vahvistaa, että todellista ongelma-aluetta edustavat Helsingissä Kallio, Alppiharju, Vallila, Pasila ja Vanhakaupunki.

 

Noin puolet itsemurhista on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena.”

Tutkijoiden mukaan alkoholi on hälyttävin, joskaan ei ainoa tekijä naisten ennenaikaisissa kuolemissa. Ilmiöön liittyvät myös itsemurhat ja tapaturmat.

 

– Nuorten naisten itsemurhista ainakin puolet on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena, Vohlonen sanoo.

Vienonen kertoo, että humalassa tapahtuneet itsemurhat kirjataan tapaturmaisiksi kuolemiksi. Niinpä tutkimukset kertovat alkoholimenetyksistä vain vähimmäismäärän.

Myös helsinkiläismiehet ovat menettäneet alkoholin takia tasaisen paljon elinvuosia kymmenen viime vuoden aikana. Menetettyjen elivuosien määrä on kasvanut miehillä tänä aikana noin kolme prosenttia.

– Suruksi on sanottava, että helsinkiläismiesten alkoholimenetykset ovat 16 prosenttia koko maata suuremmat, ja kansainvälisestikin ne ovat korkeat, Vienonen kertoo.

Naisilla elinvuosien menetykset ovat vähäisemmät kuin miehillä, mutta muutos huonompaan selvästi rajumpaa. Helsingissä naisten tilanne on myös muun maan naisiin verrattuna selvästi huonompi.

Alkoholi on Helsigissä nyt neljänneksi suurin syy, kun tutkitaan alle 70-vuotiaiden elinvuosien menetyksiä. Edelle menevät vain tapaturmat, syöpäsairaudet ja verenkiertoelinsairaudet.

Itsemurhien osuus tapaturmista on noin 40 prosenttia.

– Miehillä alkoholin merkitys on jo suurempi kuin kaikkien miesten syöpätautien yhteensä, Vohlonen täsmentää.

Helsinkiläisten alkoholiongelmat tulevat uuteen valoon myös, kun niitä verrataan ulkomaiden tilanteeseen. Esimerkiksi venäläisten viinanhimoa on totuttu pitämään suurempana kuin suomalaisten. Alkoholimenetysten valossa totuus on toinen.

– Alustavat tietomme kertovat, että alkoholin aiheuttamat elinvuosien menetykset ovat miehillä Helsingissä noin 18 prosenttia suuremmat kuin Pietarissa, Vienonen kertoo.

Helsingin kantakaupungissa miesten tilanne on jopa 65 prosenttia huonompi Pietariin verrattuna. Naisilla vastaava luku on 34 prosenttia.

Näin alkoholi vie elinvuosia Helsingissä

Vuosina 2006–2010 alkoholi vei helsinkiläisiltä 541 elinvuotta 100 000 elinvuotta kohden laskettuna.

Koko maassa vastaava menetys oli 462 elinvuotta.

Helsinkiläismiehet menettivät elinvuosia 847 ja helsinkiläisnaiset 261.

Koko Suomen osalta luvut olivat miehillä 733 ja naisilla 187 elinvuotta.

Kaikkien ennenaikaisesti menetettyjen ehkäistävissä olevien elinvuosien keskiarvo oli 3833 vuotta.

Lähde: Mikko Vienonen ja Ilkka Vohlonen

Kommentit

Sosiaalitoimella on päällä kylmä linja, kun Voutilainen hassasi valtavasti rahaa kalusteisiin.

Jonkunhan ne on maksettava, tässä tapauksessa asiakkaiden.

Jorel

Tällaiset kommentit ovat yleisiä, mutta niin korneja, kuin olla voi.
Voisit varmaan mainita myös Kataisen, Urpilaisen tai oikeastaan koko hallituksen.
Jokainen ryyppää omasta halustaan piste.

potilas x

Yhä nuorempia naisia näkee ihan spurguasteella,varsinkin Kalliossa,örisevät Helsinginkadulla,ei voi normaali enää kulkea,onneksi poliisit pitävät Vaasanaukiota puhtaana.

seirita